Τις νέες μεταρρυθμίσεις της κυβέρνησης, όπως αυτές αποτυπώνονται στο νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών για τη «μεταρρύθμιση του πλαισίου δημοσιονομικής διαχείρισης», το οποίο συζητείται στη Βουλή, παρουσίασε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στην ομιλία του το μεσημέρι της Τετάρτης, λίγη ώρα μετά τις δηλώσεις του για το μεταναστευτικό.
Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά:
«Η ελληνική οικονομία θα συνεχίσει να κινείται στις ράγες της δημοσιονομικής σταθερότητας επιστρέφοντας στην κοινωνία την μεγέθυνση της οικονομίας. Το ανώτατο όριο ελλείμματος στο 3% πλαισιώνεται και από ανώτατο όριο δαπανών. Όταν τα έσοδα αποδίδουν καλύτερα του αναμενόμενου θα μπορούν να αυξάνονται και οι δαπάνες. Όμως αν τα έσοδα μειώνονται δεν σημαίνει ότι θα πέσουν προς τα κάτω οι δαπάνες για τις οποίες έχουμε δεσμευτεί. Αυτό λέγεται, σύμφωνα με τους οικονομολόγους, αντικυκλική πρακτική που αποσκοπεί στην τόνωση της ανάπτυξης. Η κατεύθυνση μας προκρίνει το μακροπρόθεσμο όφελος έναντι του βραχυπρόθεσμου με απλούς κανόνες που περιλαμβάνουν εξαιρέσεις για φυσικές καταστροφές και αμυντικές δαπάνες. Η ρήτρα διαφυγής για τις αμυντικές δαπάνες αποτελεί ελληνική πρόταση».
Ο κ. Μητσοτάκης έδωσε έμφαση στη διάκριση μεταξύ αυξημένων δημοσίων εσόδων λόγω της καλής πορείας της οικονομίας και εκείνων που προέρχονται από την ενίσχυση των ελεγκτικών μηχανισμών:
«Θα σταθώ σε μια ποιοτική διάκριση μεταξύ αυξημένων εσόδων από την καλή πορεία της οικονομίας και των πρόσθετων εσόδων από ενεργητικά μέτρα, όπως είναι αυτά της πάταξης φοροδιαφυγής. Στα δεύτερα έχουμε μεγαλύτερα περιθώρια ευελιξίας. Πλέον θα κοστολογούνται και τα προεκλογικά προγράμματα κομμάτων».
Στη συνέχεια, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στις κοινωνικές παρεμβάσεις που προβλέπει το δεύτερο σκέλος του νομοσχεδίου, με στόχο την ενίσχυση ευάλωτων πολιτών, όπως οι ενοικιαστές, οι φοιτητές και οι χαμηλοσυνταξιούχοι:
«Το δεύτερο μέρος του νομοσχεδίου καταγράφει τους τρόπους που η κυβέρνηση αξιοποιεί τους πόρους από την μείωση φοροδιαφυγής. Το κόστος ζωής έχει ανέβει και το βάρος πέφτει σε όσους αντιμετωπίζουν πρόβλημα στέγης και χαμηλοσυνταξιούχους. Έτσι, οι ενοικιαστές κύριας κατοικίας και φοιτητές θα λαμβάνουν κάθε Νοέμβριο ένα μίσθωμα έως 800 ευρώ. Είναι μέτρο που θα έχει και παράπλευρο όφελος, καθώς θα δίνεται κίνητρο για την δήλωση του πραγματικού μισθώματος. Με το νέο μητρώο ιδιοκτησίας ακινήτων θα γίνονται διασταυρώσεις. Δεν ισχυρίζομαι ότι με μόνο αυτό τον τρόπο θα λυθεί η στεγαστική κρίση, αλλά να θυμίσω ότι είναι παρέμβαση συμπληρωματική σε άλλες παρεμβάσεις όπως Σπίτι μου Ι και ΙΙ, κίνητρα για αντιπαροχή, διαδοχικά προγράμματα Εξοικονομώ κ.α.
Το δεύτερο σκέλος αφορά τους ανασφάλιστους υπερήλικες και χαμηλοσυνταξιούχους που θα λαμβάνουν κάθε Νοέμβριο 250 ευρώ, ανεξάρτητα από τις συντάξεις τους. Επιπλέον, διατηρούμε την αύξηση της φαρμακευτικής δαπάνης, συγκροτούμε ενιαίο μητρώο παροχών και προσθέτουμε ενίσχυση στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων ύψους 500 εκατομμυρίων ευρώ. Έτσι, έχουμε ισορροπία μεταξύ των μόνιμων μέτρων στήριξης με τα μέτρα στήριξης παραγωγικών ενεργειών».
Με τις εξαγγελίες αυτές, η κυβέρνηση επιδιώκει να ισορροπήσει ανάμεσα στη δημοσιονομική ευθύνη και την κοινωνική ευαισθησία, δίνοντας στόχευση στις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, αλλά και σταθερότητα στο μακροοικονομικό περιβάλλον.