Δεν χρειάζεται κανείς να είναι γνώστης των ελληνοτουρκικών διαφορών προκειμένου να διαπιστώσει από τις κοινές δηλώσεις των ηγετών Ελλάδας και Τουρκίας ότι το κλίμα μεταξύ τους ήταν πολύ καλό. Και μόνο ότι η διαφωνία τους, έντονη είναι η αλήθεια, επικεντρώθηκε στη Χαμάς και στο κατά πόσο είναι «τρομοκρατική» όπως χαρακτηρίστηκε από τον Κυριάκο Μητσοτάκη ή «αντιστασιακή» όπως αντέτεινε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, φανερώνει ότι οι δύο χώρες παρά τις διαφωνίες τους μπορούν πλέον να συνομιλούν.

Εξαιρετικό χωρίς άλλο το κλίμα, αλλά και με έμφαση εκ μέρους του Έλληνα Πρωθυπουργού στις κόκκινες γραμμές με προεξάρχουσα αυτή που αφορά την Κύπρο και την θρησκευτική μειονότητα στη Δυτική Θράκη, την οποία προηγουμένως ο Τούρκος Πρόεδρος είχε αποκαλέσει «Τουρκική», αλλά και την επισήμανση του Κυριάκου Μητσοτάκη για την προστασία των θρησκευτικών μνημείων που αποτελούν παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά και για πρώτη φορά- σε επίσημη συνάντηση- η αναφορά στη συρρίκνωση του ελληνισμού στην Κωνσταντινούπολη.

Ωστόσο κανείς δεν περίμενε ότι από αυτή τη συνάντηση θα προέκυπτε κάτι περισσότερο από την επιβεβαίωση της εθνικής γραμμής που διατύπωσε ο Πρωθυπουργός χωρίς κορώνες και πατριωτικούς σολοικισμούς. 

Εν κατακλείδι η παρουσία του Κυριάκου Μητσοτάκη επί τουρκικού εδάφους πέραν ότι επαναβεβαίωσε το πολύ καλό κλίμα στις σχέσεις Ελλάδας και Τουρκίας, κάτι που ο διεθνής παράγων λαμβάνει σοβαρά υπ’ όψει υπό τις παρούσες συνθήκες στην ευρύτερη περιοχή, έχει επιπλέον βαρύνουσα σημασία για το status του Πρωθυπουργού και κατ’ επέκταση της Ελλάδας. 

Κι αυτό γιατί στην Άγκυρα απέναντι στον Τούρκο Πρόεδρο που εμφανώς εμφανίσθηκε ως ηγέτης του μουσουλμανικού κόσμου- αυτός ήταν και ο λόγος που πήρε το λόγο για να απαντήσει στα περί «τρομοκρατικής οργάνωσης» όπως είχε χαρακτηρίσει ο Έλληνας Πρωθυπουργός τη Χαμάς- ο Κυριάκος Μητσοτάκης στάθηκε ως ευρωπαίος ηγέτης υπερασπιστής των αξιών και των αρχών του δυτικού κόσμου.

Το κυριότερο είναι ότι δεν άφησε τίποτα αναπάντητο απ’ όσα είπε ο Ταγίπ Ερντογάν, ενώ επιπλέον διατύπωσε με τρόπο απόλυτα καθαρό ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει να αποτελεί παράγοντα σταθερότητας και ασφάλεια στην περιοχή, παρά το γεγονός των διαφορών που υπάρχουν.

Σε κάθε περίπτωση το ισοζύγιο από αυτή τη συνάντηση είναι θετικό και πάντως καλύτερο από κάθε άλλη φορά. Κι αυτό, για να επανέλθουμε στην αρχική μας προσέγγιση, φαίνεται από την αντιπαράθεση που είχαν στο θέμα του χαρακτηρισμού της Χαμάς, αλλά και στη χωρίς υποσημειώσεις στήριξη εκ μέρους του Κυριάκου Μητσοτάκη στο δικαίωμα του Ισραήλ να απαντήσει στην «αιματοχυσία» της 7ης Οκτωβρίου. Με την προσθήκη ότι τώρα είναι η ώρα της διπλωματίας και του πολιτικού διαλόγου, σημείο στο οποίο συμφώνησε ο Πρόεδρος Ερντογάν.