«Οι εκλογές θα γίνουν το 2023, στο τέλος της τετραετίας. Εάν κοίταζα τη διαφορά θα είχα κάνει εκλογές ενδεχομένως το καλοκαίρι του 2020, όπου είχαμε τη μεγαλύτερη διαφορά» ξεκαθάρισε για ακόμα μια φορά ο πρωθυπουργός.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αποκάλυψε πως έχει δεχθεί εισηγήσεις για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες όμως «είμαι θεσμικός, κ. Αυτιά, και αυτό σημαίνει ότι το να εξαντλούμε τον εκλογικό κύκλο είναι σωστό και υγιές για τη δημοκρατία μας».

«Ναι, πράγματι, μην κοροϊδευόμαστε, το κοινοβουλευτικό σύστημα δίνει αυτή τη δυνατότητα στον Πρωθυπουργό, να επιλέξει τον χρόνο των εκλογών. Θεωρώ όμως ότι η εξάντληση του εκλογικού κύκλου είναι μία θεσμική κατάκτηση για τη χώρα.

Και να σας πω και κάτι ακόμα; Πιστεύω ότι τα πράγματα θα πηγαίνουν καλύτερα. Έχει γίνει ένα πάρα πολύ σημαντικό έργο από αυτήν την κυβέρνηση και νομίζω ότι πολλά από αυτά τα οποία λέμε και σήμερα μπορεί οι πολίτες κάπου να τα καταλαβαίνουν αλλά να μην τα συγκρατούν.

Εφόσον πιστεύω ότι τα πράγματα στη χώρα θα πάνε καλύτερα κι όχι χειρότερα, έχω κάθε λόγο να θέλω να κάνω τις εκλογές στο τέλος της τετραετίας» εξήγησε.

Όσον αφορά τον εκλογικό νόμο ξεκαθάρισε ότι αυτός δεν θα αλλάξει. «Έχουμε εκλογικό νόμο, με αυτόν τον εκλογικό νόμο θα πάμε σε εκλογές, με αυτόν τον εκλογικό νόμο εκτιμώ ότι θα κερδίσουμε τις εκλογές» είπε και συνέχισε: «Ο ΣΥΡΙΖΑ άλλαξε τον εκλογικό νόμο και μάς πήγε στην απλή αναλογική, με την οποία θα γίνουν οι πρώτες εκλογές. Η άποψη μου ήταν πάντα πάρα πολύ συγκεκριμένη, ότι η απλή αναλογική δημιουργεί μεγάλα προβλήματα κυβερνησιμότητας και για αυτό αλλάξαμε τον εκλογικό νόμο και έχουμε μια ενισχυμένη αναλογική. Όχι τόσο ενισχυμένη όσο η προηγούμενη αλλά κατά την άποψη μου ένα δίκαιο σύστημα το οποίο ισορροπεί μεταξύ αναλογικότητος και κυβερνησιμότητος. Από εκεί και πέρα, για μένα οι κυβερνήσεις του ενός κόμματος έχουν μια αξία στον βαθμό που μπορούμε να λαμβάνουμε γρήγορα αποφάσεις και να υλοποιούμε με αποφασιστικότητα το κυβερνητικό μας σχέδιο.

Δεν σημαίνει, όμως, ότι με το να έχεις αυτοδυναμία, ότι έχεις κατ’ ανάγκην την επικράτηση ενός κόμματος και μόνον. Δείτε τι έκανα εγώ ως Πρωθυπουργός και πόσα στελέχη ενέταξα στην κυβέρνηση, στον κρατικό μηχανισμό, που δεν προέρχονται από τη Νέα Δημοκρατία. Ο σκοπός μας, λοιπόν, πάντα είναι να μπορούμε να συνθέτουμε. Αλλά ταυτόχρονα δεν μπορούμε να κάνουμε έκπτωση στην κυβερνητική σταθερότητα, η οποία ξέρετε πόσο σημαντική είναι για την οικονομία.

Αυτή τη στιγμή η επόμενη τετραετία θα είναι τετραετία κατά την οποία πιστεύω θα μπορέσουμε επιτέλους ως χώρα να κάνουμε την μεγάλη σύγκλιση με την Ευρώπη. Να γίνουμε μια κανονική Ευρωπαϊκή χώρα. Το έχουμε πετύχει σε επιμέρους τομείς, βλέπετε το ψηφιακό κράτος, ας πούμε. Είναι τεράστια η σημασία της επόμενης τετραετίας.

Αν καταφέρουμε -και θα τα καταφέρουμε- με μια σταθερή κυβέρνηση την επόμενη τετραετία να έχουμε ρυθμούς ανάπτυξης πολύ μεγαλύτερους από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, τότε πραγματικά στο τέλος της -εφόσον μας εμπιστευτούν και πάλι οι Έλληνες πολίτες- στο τέλος μιας οκταετίας θα μπορούμε να πούμε, ναι, αλλάξαμε την χώρα».