Στη συνεργασία Ελλάδας και Γερμανίας για τα μείζοντα διεθνή ζητήματα, αλλά και την «αλλαγή σελίδας» αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από το Βερολίνο, ενώ μίλησε εκτενώς για το «ελληνικό θαύμα» στην οικονομία, την ψηφιακή μεταρρύθμιση του κράτους και απηύθυνε πρόσκληση σε επιχειρηματίες να επενδύσουν σε ένα ασφαλές περιβάλλον.

Κατά την συνάντηση του πρωθυπουργού με τον καγκελάριο Φρίντριχ Μερτς, τέθηκαν ακόμη το μεταναστευτικό, η προοπτική αμυντικής συνεργασίας της ΕΕ με χώρες οι οποίες δεν είναι μέλη της, αλλά και η επιτυχία των ελληνικών μεταρρυθμίσεων.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην ψηφιοποίηση του κράτους λέγοντας «δώσαμε στους επιχειρηματίες ένα σταθερό περιβάλλον. Μειώνουμε φόρους , ενώ ταυτόχρονα καταπολεμούμε τη φοροδιαφυγή».

«Έτσι καταφέραμε να κερδίσουμε το δικαίωμα να κυβερνήσουμε αυτοδύναμα τη χώρα» είπε στην ομιλία του πρωθυπουργός.

Η ψηφιοποίηση, τόνισε,  έχει να κάνει με την αποτελεσματικότητα του κράτους: «Ποιός θέλει θα περιμένει στις ουρές;» είπε ο πρωθυπουργός και αναφέρθηκε στην εφαρμογή e-health για την υγεία.« Καμμία από τις μεταρυθμίσεις δεν ήταν έυκολες, αλλά εμείς τις κάναμε πραγματικότητα» επεσήμανε.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε μεταξύ άλλων, ότι για το 2024 το πρωτογενές πλεόνασμα αναμενόταν να είναι κοντά στο 2% και στο τέλος μιλάμε για ένα 4,8% ενώ πρόσθεσε «όμως το σημαντικό είναι ότι η πρόοδος αντανακλάται κατά κύριο λόγο σε θέσεις εργασίας. Τα τελευταία 6 χρόνια έχουμε δημιουργήσει 500.000 νέες θέσεις εργασίας στην Ελλάδα και πιστεύω ότι αποτελεί το πιο σημαντικό επίτευγμα της οικονομικής μας πολιτικής».

Μεγάλος εχθρός ο λαϊκισμός

«Ο μεγάλος μας εχθρός ήταν ο λαϊκισμός» είπε ο πρωθυπουργός στην ομιλία του, τονίζοντας πως το φάντασμα του λαϊκισμού είναι πάντα παρόν. «Μια σταθερή δημοκρατία χρειάζεται το κέντρο για να λειτουργήσει σωστά. Δεν πρέπει να μένουμε προσκολημένοι στις ιδεολογικές μας εμμονές», τόνισε.

«Η ηγεσία δεν έχει να κάνει με τις ιδεολογίες» επεσήμανε, «αλλά με λύσεις στα προβλήματα». «Οι σημαντικές αποφάσεις που πρέπει να λάβουμε είναι ευρωπαϊκές αποφάσεις» ξεκαθάρισε. 

«Σε συγχαίρω για τις επιτυχίες σου» είπε στην αντιφώνησή του ο Γερμανός καγκελάριος Φρίντριχ Μερτς και αναφέρθηκε στις πρώτες επισκέψεις που πραγματοποίησε στην Γαλλία και την Πολωνία.

Σχετικά με την Ουκρανία, ο κ.Μερτς είπε ότι δεν θα γίνει αποδεκτό κανένα τετελεσμένο και τόνισε ότι από πλευράς «κανονιστικής Δύσης» πρέπει να υπάρξει επιμονή να βρεθεί ο Ρώσος πρόεδρος στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, υπενθυμίζοντας την τηλεδιάσκεψη των ευρωπαίων ηγετών για το θέμα και την επικοινωνία με τον Αμερικανό πρόεδρο: «Είδατε το αποτέλεσμα» είπε και εξήγησε πως η Ευρώπη πρέπει να προχωρήσει ενωμένη.

Κεντρικό ζήτημα το μεταναστευτικό 

Η ελληνική κυβέρνηση αναδεικνύει ως το κυριότερο ζητούμενο σε ευρωπαϊκό επίπεδο για την επίλυση του μεταναστευτικού προβλήματος την ταχεία εφαρμογή αφενός του νέου Συμφώνου για την Μετανάστευση και το 'Ασυλο και αφετέρου μιας συντεταγμένης πολιτικής επιστροφών, τονίζοντας την εξωτερική διάσταση του μεταναστευτικού και την ανάγκη ενίσχυσης της προστασίας των εξωτερικών συνόρων.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, οι δευτερογενείς ροές δεν αποτελούν πλέον κύριο θέμα και η Γερμανία δείχνει κατανόηση για το γεγονός ότι η Ελλάδα προστατεύει τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ, τόσο τα θαλάσσια όσο και τα χερσαία. Η Ελλάδα έχει μάλιστα επιταχύνει ουσιαστικά την διαδικασία ασύλου, η οποία ετίθετο παλαιότερα ως μείζον θέμα από τις προηγούμενες γερμανικές κυβερνήσεις.

Στο Συνέδριο του Economic Council Germany ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης βραβεύθηκε για τις μεταρρυθμίσεις της κυβέρνησης και την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας.