Την πολύ στενή συνεργία της Ελλάδας με την Αίγυπτο σε πολύ κρίσιμα ζητήματα υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στις κοινές δηλώσεις του με τον πρόεδρο της Αιγύπτου, Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι, μετά τις εργασίες της ολομέλειας του πρώτου Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας των δύο χωρών.

«Οι σχέσεις Ελλάδας και Αιγύπτου είναι σχέσεις πολύ βαθιές στην ιστορία και με πολύ δυνατά κλαδιά που αποδίδουν καρπούς στο παρόν και είναι πολύ έτοιμα να απλωθούν ακόμη πιο μακριά στο μέλλον» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Κυριάκος. Σήμερα Αθήνα και Κάιρο βρίσκονται στην ίδια όχθη, συμπλήρωσε.

O πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην υπογραφή της διακήρυξης για τη στρατηγική εταιρική σχέση Αθήνας-Καΐρου και στις συμφωνίες ανάμεσα στις δύο χώρες που ανοίγουν νέους δρόμους σε ενέργεια ναυτιλία, εκπαίδευση και πολιτισμό. «Με την κοινή διακήρυξη για στρατηγική συνεργασία επιβεβαιώνουμε έμπρακτα την κοινή βούληση να αναβαθμίσουμε ακόμη περισσότερο τη στενή συνεργασία μας. Ανοίγουμε νέους δρόμους σε πολλά πεδία, από την ενέργεια και τη ναυτιλία μέχρι την εκπαίδευση, τον πολιτισμό αλλά και τις διμερείς εμπορικές μας σχέσεις, τις οποίες συμφωνήσαμε να εξασκούμε εντατικά, ώστε να μπορέσουμε να τις κάνουμε ακόμα πιο ισχυρές», είπε συγκεκριμένα.

6553034.jpg

O πρωθυπουργός αναφέρθηκε επίσης στη συμφωνία οριοθέτησης των θαλασσίων ζωνών που υπεγράφη πριν 5 χρόνια, μια συμφωνία υποδειγματική, σημαντική για ολόκληρη την Ανατολική Μεσόγειο, η οποία αποδίδει καρπούς και για τις δυο χώρες, όπως είπε.

Συμπλήρωσε ότι «μεταξύ Ελλάδος και Αιγύπτου υπάρχουν υγιείς βάσεις για να συνεχίσουμε μαζί, συντονισμένα να αντιμετωπίζουμε τις κοινές προκλήσεις, οι οποίες υπάρχουν στο ευρύτερο περιβάλλον μας και σήμερα Αθήνα και Κάιρο βρίσκονται στην ίδια όχθη απέναντι σε αυτές τις μεγάλες προκλήσεις».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε ιδιαίτερη αναφορά στη Μονή Αγίας Αικατερίνης του Σινά. Πρόκειται, όπως είπε, για ένα σπάνιο μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς το οποίο συνδέει τις δύο χώρες. Στο σημείο αυτό ο έκκηνας πρωθυπουργός ευχαρίστησε τον πρόεδρο της Αιγύπτου «για το προσωπικό σας ενδιαφέρον -το τονίζω αυτό- το οποίο έχετε επιδείξει για την προστασία της Μονής και του ελληνορθόδοξου χαρακτήρα της».

4673239.jpg

Πυλώνες σταθερότητας

Ακολούθως ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε πως οι δύο χώρες αποτελούν πυλώνες σταθερότητας με κοινές επιδιώξεις σε μεγάλα προβλήματα της περιοχής, με πρώτο βέβαια το Κυπριακό, τη δίκαιη και βιώσιμη λύση του οποίου στηρίζουμε, μια λύση βασισμένη πάντα στις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών. Ευχαρίστησε στο σημείο αυτό την Αίγυπτο για τη διαχρονική της στήριξη σε αυτή την προσπάθεια.

Στη συνέχεια έστειλε μήνυμα προς την Τουρκία πως «δεν μπορούν – και σήμερα ακόμα – να διακινούνται μη αποδεκτές θέσεις περί δύο κρατών, ούτε και προκλητικές δηλώσεις, οι οποίες τελικά το μόνο το οποίο επιτυγχάνουν είναι να φορτίζουν το κλίμα προσέγγισης και διαλόγου το οποίο επιχειρείται αυτή τη στιγμή να αποκτήσει κάποια παραπάνω δυναμική». Και συμπλήρωσε: «Κανένα παράνομο τετελεσμένο δεν μπορεί να έχει ισχύ στο μέλλον».

Να σταματήσουν οι εχθροπραξίες στη Γάζα

Σε ό,τι αφορά την κατάσταση στη Γάζα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε πως είναι πρώτιστη ανάγκη να σταματήσουν οι εχθροπραξίες και κυρίως να αποκατασταθεί η ροή ανθρωπιστικής βοήθειας στους αμάχους και αμέσως μετά, και με την ενεργό συμμετοχή και των δύο κρατών, να εκκινήσει μια ειλικρινής πολιτική διαδικασία για το Παλαιστινιακό, με στόχο τη μοναδική, όπως συμφωνούμε, εφικτή λύση των δύο κρατών.

Αμοιβαίος σεβασμός

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Αιγύπτου έκανε επίσης λόγο για άριστες σχέσεις μεταξύ των δύο χωών. «Είμαστε αποφασισμένοι να έχουμε αυτή την εταιρική στρατηγική σχέση με την Ελλάδα, με αμοιβαίο σεβασμό», είπε χαρακτηριστικά.

Στο σημείο αυτό θύμισε ότι η Ελλάδα το 2011 είχε προσπαθήσει μέσω της ΕΕ να μεταφέρει την άποψη της Αιγύπτου και πέτυχε σε αυτό. «Δείχνει πόσο ιστορικές είναι οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών», είπε ο Αλ Σίσι.