Σε μια εποχή γεωπολιτικών αναταράξεων και αβεβαιότητας στην Ανατολική Μεσόγειο, η σχέση του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον πρόεδρο της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι ξεχωρίζει ως παράδειγμα στρατηγικής σύμπλευσης και αμοιβαίου σεβασμού.
Δεν πρόκειται απλώς για μια τυπική διπλωματική επαφή, αλλά για μια σχέση εμπιστοσύνης που χτίστηκε μεθοδικά τα τελευταία χρόνια και αποδίδει ήδη απτά οφέλη για την Ελλάδα, την Αίγυπτο και τη σταθερότητα της ευρύτερης περιοχής.
Η συχνότητα των επισκέψεων του Αιγύπτιου προέδρου στη χώρα μας –πέντε φορές μέσα σε λίγα χρόνια– δεν είναι απλώς αριθμητικό στατιστικό. Είναι πολιτικό μήνυμα. Ένα μήνυμα ότι η Ελλάδα αποτελεί σταθερό εταίρο για την Αίγυπτο, έναν κόμβο ευρωπαϊκής αξιοπιστίας και σταθερότητας απέναντι στις αναταράξεις της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής.
Η συνεργασία των δύο χωρών αγγίζει κρίσιμα ζητήματα: από την ενέργεια και την ασφάλεια, μέχρι το μεταναστευτικό και τη διαχείριση των κρίσεων όπως αυτή στη Λωρίδα της Γάζας. Η κοινή τους στάση υπέρ της ειρήνης, της εδαφικής ακεραιότητας των κρατών και της αποτροπής ακραίων μετακινήσεων πληθυσμών, δίνει το στίγμα μιας υπεύθυνης γεωπολιτικής αντίληψης. Η ξεκάθαρη τοποθέτηση του Αλ Σίσι ότι οι Παλαιστίνιοι πρέπει να μείνουν στη Γάζα και η Αίγυπτος δεν θέλει να αποτελέσει δίοδο προς την Ευρώπη αποδεικνύει την ευθυγράμμιση με τη λογική της αποτροπής παράνομων ροών και της περιφερειακής σταθερότητας.
Είναι ακριβώς σε αυτό το σημείο που η ελληνοαιγυπτιακή συνεργασία αποκτά στρατηγικό βάθος: ενώ η Τουρκία επιχειρεί να ανακτήσει ρόλο επιδιαιτητή στην περιοχή, η Ελλάδα με την Αίγυπτο και άλλες χώρες της Ανατολικής Μεσογείου (όπως η Κύπρος και το Ισραήλ) συνθέτουν έναν άξονα λογικής, συνεργασίας και διεθνούς δικαίου.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, με μεθοδικότητα και μακριά από επικοινωνιακές φανφάρες, επενδύει σε συμμαχίες που χτίζουν σταθερότητα. Η σχέση του με τον πρόεδρο Αλ Σίσι δεν είναι μια διπλωματική φωτογραφία, αλλά μια πραγματική πολιτική επένδυση που ήδη φέρνει γεωστρατηγικά μερίσματα για την Ελλάδα.
Σε έναν κόσμο όπου οι εύθραυστες ισορροπίες μπορούν να τιναχτούν στον αέρα από μια σπίθα, η σχέση Μητσοτάκη – Αλ Σίσι αποτελεί μια ήρεμη δύναμη που εγγυάται πως η Ανατολική Μεσόγειος δεν θα γίνει πεδίο αποσταθεροποίησης, αλλά πυλώνας συνεννόησης και ασφάλειας.