«Η Αγία μας Εκκλησία δεν είναι θρησκεία, αλλά είναι αποκάλυψις η οποία έρχεται από τον ίδιο τον Δημιουργό της ζωής. Και μας χαρίζει δύο παραδόσεις», είπε σε άλλο σημείο του κηρύγματός του ο Σεβασμιώτατος, κάνοντας αναφορά αφενός στην «αποστολική διαδοχή που εγγυάται την αληθινή πίστη μέσα σε μία πανσπερμία θρησκευτικών αντιλήψεων και δοξασιών» και που «είναι ο αληθής δρόμος για να φτάσει κανείς στον αληθινό Θεό», αφετέρου στην «μαρτυρική διαδοχή. Την δι’ αίματος πιστοποίηση της αληθούς πίστεως την οποία μας προσφέρουν οι Άγιοι Μάρτυρες». Τόνισε, επίσης, πως «εμείς κρατούμε την οδόν του Κυρίου που αποκαλύφθηκε στους Αγίους. Αυτοί την εγγυώνται και όχι ο ένας και ο άλλος, όσο σπουδαίος, όσο μεγάλος, όσο σοφός και όσο τέλειος και αν είναι. Την εγγυάται η Εκκλησία ως Σώμα Χριστού».

«Η Εκκλησία δεν έχει δικό της λόγο, αλλά στέλνει ως ηχείο το λόγο του Θεού. Την άπαξ αποκεκαλυμμένη αλήθεια σε όλους τους ανθρώπους καλής θελήσεως και ταυτόχρονα από το μαρτυρικό Σταυρό του Γολγοθά εκπηγάζει η μαρτυρική παράδοση», ανέφερε και πρόσθεσε: Με αυτές τις δύο παραδόσεις πορεύεται επί δύο χιλιάδες χρόνια η Αγία μας Εκκλησία. Και είναι σημαντικό ότι το μήνυμά της δεν εναλλάσσεται, δεν νοθεύεται, δεν εκσυγχρονίζεται, όπως λένε, με τη σύγχρονη πολιτική ορθότητα, αλλά μένει το ίδιο. Ακαινοτόμητο, αιώνιο, αδιαλώβητο. Κάθε Κυριακή γίνεται η ίδια Λατρεία. Ο ίδιος λόγος. Αλλά προσέξτε: Αυτός ο λόγος νοηματοδοτείται από τη Χάρη. Γιατί μέσα στην Εκκλησία καλούμεθα να προσλάβουμε Χάρη, ευλογία, δύναμη, αγιασμό, καθαρισμό ψυχής και σώματος. Και εδώ μέσα, λοιπόν, πραγματώνεται ο γάμος. Ένας πνευματικός γάμος του κτιστού με το άκτιστο».

«Για εμάς ο τάφος δεν είναι παρά ένα σκαλοπάτι που ανεβαίνουμε στην άκτιστη ζωή του Κυρίου μας», υπογράμμισε ο Σεβασμιώτατος, σημειώνοντας πως «ο Άγιος Ταρσίζιος με το αίμα του και οι Θεοφόροι Πατέρες της Αγίας Η΄Οικουμενικής Συνόδου μας χαρίζουν αυτή την επίγνωση του μεγαλείου της πίστεώς μας που ασφαλίζει την ψυχή μας για την αιώνια προοπτική της και πορεία της».Η εποχή μας είναι δύσκολη, όπως και όλες οι εποχές και καλούμεθα να εμπιστευθούμε την Αγία μας Εκκλησία με τη Χάρη των Μαρτύρων και με τη διδαχή των Πατέρων. Αποστολική διαδοχή και μαρτυρική διαδοχή, οι δύο δυνάμεις ευλογίας για την προσωπική μας τελείωση και μέθεξη», είπε ολοκληρώνοντας το κήρυγμά του ο Σεβασμιώτατος.