Ενώ διανύουμε τις τελευταίες ώρες πριν από τις εκλογές της Κυριακής στον ΣΥΡΙΖΑ, το κόμμα κλυδωνίζεται συθέμελα. Σε συνέντευξή του ο Νίκος Παππάς είπε τη φράση «ούτε κόμμα-χυλός ούτε κόμμα-στρείδι». Έλα όμως που, έτσι όπως πάει, ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι κόμμα-γιαχνί ή τουρλού, για να θυμηθούμε τα δημοφιλή ελληνικά φαγητά.

Γράφει ο Αριστείδης Ζορμπάς

Τις τελευταίες ώρες, ο πρωταγωνιστής του ΣΥΡΙΖΑϊκού μάλε-βράσε, που ακούει στο όνομα Στέφανος Κασσελάκης, έβαλε φωτιά, αφού παρουσίασε το νέο προεκλογικό σποτ του στην ιστορική Μακρόνησο και μάλιστα με κομπάρσο-βαρκάρη τον πρώην υπουργό Άμυνας Ευάγγελο Αποστολάκη! Η αριστερή συνείδηση του Ευκλείδη Τσακαλώτου δεν το άντεξε και βγήκε δημόσια να ζητήσει συγγνώμη «εκ μέρους όλου του ΣΥΡΙΖΑ» για το βίντεο του νεόκοπου από τις ΗΠΑ στη Μακρόνησο.

Μόλις το πληροφορήθηκαν οι φίλοι του Κασσελάκη άρχισαν να αναρωτιούνται δημόσια ποιος έδωσε το δικαίωμα στον Τσακαλώτο να μιλάει εκ μέρους όλου του ΣΥΡΙΖΑ. Ο Τσακαλώτος χαρακτήρισε «μεγάλο λάθος» το σποτ και είπε χαρακτηριστικά πως η επιλογή Κασσελάκη «δείχνει έλλειψη γνώσης της Ιστορίας και της Αριστεράς, δείχνει έλλειψη συναισθηματικής νοημοσύνης».

Όλοι εναντίον όλων

Με ανάρτησή του στο Facebook, ο Παύλος Πολάκης –αφού παίρνει ακόμη μια φορά ανοιχτά θέση υπέρ του Κασσελάκη– αδειάζει στη συνέχεια τον Τσακαλώτο με τρόπο ηχηρό, αναρτώντας: «Προφανώς και δεν ζητάει συγγνώμη εξ ονόματός μου ο Ευκλείδης!! Δεν έχει απολύτως καμία τέτοια εξουσιοδότηση, ούτε ελέω Θεού δικαίωμα!! Ορθώς έπραξε ο Στέφανος και πήγε, ορθώς είπε αυτά που είπε!»

Ο Αποστολάκης, ο οποίος συμμετέχει στο σποτ του Κασσελάκη, χθες το πρωί στον ΣΚΑΪ, είπε πως ζήτησε ο κ. Κασσελάκης να κάνει ένα ρεπορτάζ (!) στη Μακρόνησο. «Δεν υπήρχε άλλος τρόπος να πάει. Είχε πολύ δυνατό καιρό, 5-6 μποφόρ, δεν περνούσε τίποτα. Έγινε η ανάλογη καταδρομική επιχείρηση» τόνισε.

Η Έφη Αχτσιόγλου, σχολιάζοντας το σόου Κασσελάκη στο μαρτυρικό νησί, δήλωσε πως «ο κάθε υποψήφιος επιλέγει τον τρόπο που θα πορευθεί και τα μέλη του κόμματος κρίνουν τις επιλογές του καθενός», ενώ ο Νίκος Μπίστης, ο οποίος στηρίζει την υποψηφιότητα Αχτσιόγλου, ανέφερε πως «σε όλα πρέπει να υπάρχει ένα όριο. Η ιστορική μνήμη δεν προωθείται με μια επ’ ευκαιρία επίσκεψη στη Μακρόνησο, ούτε βέβαια με εναγκαλισμό εθνικής συμφιλίωσης με τον ναύαρχο Αποστολάκη. Είναι πολύ σοβαρά πράγματα αυτά για να τα εντάσσεις στην προεκλογική καμπάνια σου. Τα προώθησε η πρώτη κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ κάτω από το βλέμμα και το χειροκρότημα του Χαρίλαου και του Λεωνίδα», καταλήγοντας πως «την Κυριακή, λοιπόν, ψηφίζουμε –πέραν των άλλων– και για τη σοβαρότητα του κόμματός μας».

Παράλληλα, ο πρώην στενός συνεργάτης του Αλέξη Τσίπρα, Νίκος Καρανίκας, στηρίζει την απόφαση Κασσελάκη για το βίντεο στη Μακρόνησο με ανάρτηση στα social media όπου αναφέρει: «Ο σύντροφος Κασσελάκης ανέδειξε προεκλογικά την παλλαϊκή αξία και σημασία της Μακρονήσου θέτοντας το ζήτημα της συνέχειας, της ενότητας και της εκπαιδευτικής αξίας στα σημερινά σχολεία. Ενόχλησε τους πανικόβλητους και τους αυτοαναφορικούς ιδιοκτήτες της Ιστορίας. Καλά έκανε. Η Μακρόνησος ανήκει στον λαό γιατί οι αγωνιστές τότε ήταν αγωνιστές για τον λαό. Δεν ανήκει στα κόμματα της Αριστεράς τού σήμερα που σαπίζουν στον φετιχισμό τους, ούτε σε βουλευτές και ευρωβουλευτές που κόπτονται για τον λαό. Ο λαός προφανώς έχει ξεπεράσει τους δογματικούς».

Μυρίζει μπαρούτι...

Σε κάθε περίπτωση, το κλίμα στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ μυρίζει μπαρούτι. Σε αυτό το σκηνικό δεν έπεσε σαν κεραυνός εν αιθρία η δήλωση της Όλγας Γεροβασίλη, αφού αυτό που είπε ατύπως το συζητούν όλοι. Η αντιπρόεδρος της Βουλής τόνισε δημοσίως ότι «καμιά φορά δεν είναι κακές οι διασπάσεις», κάνοντας αναφορά σε εκείνη που έγινε το 2015 μετά την υπογραφή από τον Τσίπρα του τρίτου μνημονίου: «Το 2015 υπήρξε μια διάσπαση στον ΣΥΡΙΖΑ και τα πράγματα προχώρησαν μπροστά». Μάλιστα, σχολίασε πως οι χωρισμοί «πολλές φορές δεν είναι κακό πράγμα».

Τι συνάγεται από τα παραπάνω; Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει μπει για τα καλά σε τροχιά πλήρους διάλυσης. Αν κάτι θα μπορούσε να καθυστερήσει την αποσύνθεση, είναι μια διάσπαση που θα προκαλέσει μία εκ των αλληλοσπαρασσόμενων ομάδων και πιο συγκεκριμένα της χαμένης ομάδας για την προεδρία. Υπάρχει βέβαια και το ενδεχόμενο να κάνει την έκπληξη ο Κασσελάκης, τότε όλοι οι άλλοι θα φύγουν μόνοι τους –τουλάχιστον οι περισσότεροι– και θα τον αφήσουν ελεύθερο να κάνει όσες βόλτες θέλει από τους τάφους των Βενιζέλων μέχρι τη Μακρόνησο και αλλού, με καπετάνιο στη βάρκα όποιον θέλει.

Μπορεί να αφεθεί ένα κόμμα αξιωματικής αντιπολίτευσης σε κάποιον που εμφανίστηκε από την καμινάδα δύο-τρεις μήνες πριν; Αν το αποτέλεσμα της εκλογικής διαδικασίας νομιμοποιήσει μια τέτοια εξέλιξη, είναι κάτι παραπάνω από βέβαιο ότι, πέραν της αγρανάπαυσης διαφόρων αριστερών προσωπικοτήτων, οι κοινοβουλευτικές ομάδες που θα σχηματιστούν στη Βουλή από αποχωρήσαντες βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να είναι και άνω των δύο...