Ένα πολύ σημαντικό μήνυμα για την ψυχική υγεία έστειλε στους νέους ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος είπε στον YouTuber Γιάννη Σαρακατσάνη ότι η νέα γενιά αντιμετωπίζει με μεγαλύτερο θάρρος αυτά τα ζητήματα τα οποία πλέον δεν αποτελούν ταμπού. Σε αυτήν τη συνέντευξη, η οποία ήταν διαφορετική από όλες τις υπόλοιπες και έγινε στο αυτοκίνητο του YouTuber, ο Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε για πολλά θέματα, όπως για το αποτύπωμα που αφήνει η πολιτική στην προσωπική ζωή, η τοξικότητα αλλά και τα βιβλία που διαβάζει. 

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ότι έχει κάνει ψυχοθεραπεία και πρόσθεσε: «Όποιος έχει αντιμετωπίσει δυσκολίες στη ζωή του δεν θα πρέπει να ντρέπεται να λέει ότι κατά καιρούς μπορεί να ζητήσει τη βοήθεια ενός ειδικού. Κι αν για κάτι χαίρομαι είναι ότι τα νέα παιδιά αντιμετωπίζουν την ανάγκη να ζητήσουν συμβουλές για την ψυχική τους υγεία με μεγαλύτερο θάρρος από την προηγούμενη γενιά. Δεν είναι πια ταμπού να πεις έχω θέματα, πρέπει να ζητήσω βοήθεια. Κι αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό, γιατί έχουμε θέματα ψυχικής υγείας ειδικά στους εφήβους και στα νέα παιδιά, και το ότι τα νέα παιδιά μπορούν ακομπλεξάριστα να μιλήσουν σε έναν ειδικό. Η δική μας δουλειά είναι να παρέχουμε το πλαίσιο εκείνο, και δεν είμαστε ακόμη εκεί που θέλουμε, της υποστήριξης -είτε μιλάμε για ψυχολόγο σε ένα σχολείο είτε για ειδικούς ψυχικής υγείας, ώστε να ξέρουν τα παιδιά ότι μπορούν να ζητήσουν βοήθεια. Για το bullying, το οποίο είναι ένα πολύ περίπλοκο πρόβλημα, δεν αρκεί μόνο μια πλατφόρμα. Την έχουμε την πλατφόρμα για καταγγελίες. Μετά τι γίνεται; Και ποιος θα παράσχει υποστήριξη στο παιδί που είναι θύμα bullying; Και ποιος θα μιλήσει και στο παιδί που κάνει bullying; Διότι κι αυτό παιδί είναι, μπορεί να ήταν θύμα bullying το ίδιο. Αυτά είναι θέματα για τα οποία πρώτα και πάνω από όλα πρέπει να μιλάμε χωρίς να ντρεπόμαστε. Χαίρομαι και όταν υπάρχουν αναγνωρίσιμοι άνθρωποι που έχουν δόξα και λεφτά και λένε “πέρασα μια δυσκολία”. Το ακούν τα παιδιά και λένε “δεν είμαι μόνος”».

Απαντώντας σε ερώτηση για την πόλωση και την τοξικότητα ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ότι «η Δημοκρατία είναι η δυνατότητα να επιλύουμε τις διαφορές μας με ειρηνικό τρόπο. Είναι επίσης ο σεβασμός στον αντίπαλο και η δυνατότητα να μεταβιβάζουμε την εξουσία σε κάποιον άλλον που πρεσβεύει κάτι διαφορετικό και να γίνεται αυτό χωρίς ένταση και πάθη. Να κατοχυρώνουμε ότι στην πολιτική μπορεί να είμαστε αντίπαλοι, αλλά δεν είμαστε εχθροί. Το δεύτερο, την εποχή του Διαδικτύου και των ανώνυμων σχολίων, σε ένα βαθμό δεν υπάρχει πια. Έχουμε δώσει τη δυνατότητα να έχουν μία παράλληλη σφαίρα με ύβρεις, αντεγκλήσεις και fake news. Δυστυχώς πολλές φορές και οι πολιτικοί δεν πάνε πίσω. Αναπαράγουν αυτήν την τοξικότητα και προωθούν ακόμα και εν γνώσει τους fake news. Όταν αυτός ο πολιτικός διάλογος αναπαράγεται και από τους πολιτικούς και δεν είναι μόνο στο Διαδίκτυο το πρόβλημα πολλαπλασιάζεται. Δεν είναι μόνο ελληνικό, θα έλεγα σε άλλες χώρες τα πράγματα είναι ακόμα χειρότερα. Υπάρχει ένα ζήτημα γιατί σε λίγο δεν θα ξέρουμε τι είναι αλήθεια και τι όχι. Μπορεί να μην πιστεύουμε κανέναν ή θα ακούμε μόνο αυτούς που ταυτίζονται με εμάς, άρα θα έχουμε πολύ μεγάλη δυσκολία να εκτεθούμε στην άλλη άποψη». 

«Συνειδητά οι αντίπαλοί μας στόχευσαν τη σύζυγό μου»

Ο πρωθυπουργός μίλησε για το πώς η λάσπη, τα fake news και η τοξικότητα επηρεάζουν την οικογένεια ενός πολιτικού και πώς έχει αντιμετωπίσει η δική του οικογένεια αυτές τις επιθέσεις. «Περάσαμε με τη Μαρέβα επτά χρόνια που συνειδητά οι αντίπαλοί μας στόχευσαν τη σύζυγό μου. Με συκοφαντίες και λάσπη. Εγώ τουλάχιστον έχω το γκλάμουρ της δουλειάς, μαζί με τα καλά έρχονται και τα στραβά. Η οικογένεια δεν έχει το πρώτο. Έχει τη δουλειά της, έχει αναγκαστεί να προσαρμόσει την καριέρα της στις ανάγκες της δικής μου δουλειάς, έχει αναγκαστεί να κάνει υποχωρήσεις από τη δική της διαδρομή. Να κάνει αυτά και να τα ακούει, να δέχεται τέτοια λάσπη, δεν είναι εύκολο. Η σύζυγός μου θα προσφεύγει στη Δικαιοσύνη κάθε φορά που θα συκοφαντείται με τέτοιο τρόπο. Τα παιδιά, είναι σε μια γενιά που τα διαχειρίζονται διαφορετικά. Ο γιος μου μπορεί να είναι και ο ίδιος λίγο πιο ενεργός. Του είπα ότι αν είσαι ενεργός θα πρέπει να ακούσεις αυτά που φαντάζεσαι ότι θα ακούσεις. Αν από την άλλη είσαι πιο αποστασιοποιημένος εκ των πραγμάτων προστατεύεσαι και λίγο».

Για το πώς αντιδρά ο ίδιος στις τοξικές επιθέσεις, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ότι δεν επιτρέπεται σε έναν πρωθυπουργό να τις αντιμετωπίζει με τιμωρητική διάθεση. «Υπάρχουν διάφορες αντιδράσεις. Η μία είναι αντίδραση αναχωρητισμού "γιατί έχω μπλέξει εγώ με όλα αυτά". Αυτό δεν υπάρχει για εμένα. Τους ήξερα τους κανόνες. Και ο πατέρας μου δέχθηκε χυδαίο πόλεμο, ήξερα ποιοι είναι οι κανόνες. Ο δεύτερος κίνδυνος είναι να τα βάλεις με κάποιους, να πεις "θα τους τιμωρήσω επειδή είναι απέναντί μου". Αυτό δεν επιτρέπεται να το κάνεις γιατί είμαι πρωθυπουργός όλων, έχω μια πλατφόρμα με την οποία εκλέχθηκα και έχω κάνει επιλογή να είμαστε κοντά σε αυτούς που μας χρειάζονται περισσότερο. Και ίσως είναι αυτοί που αισθάνονται ότι έχουν έναν λόγο παραπάνω να τα βάλουν με την κυβέρνηση. Άρα εκεί μπορεί να υπάρχει ο προβληματισμός. Τελικά κανείς στην πολιτική παίρνει δύναμη» είπε. 

Γιατί μας νοιάζουν οι ευρωεκλογές 

Ο πρωθυπουργός απάντησε και στο ερώτημα που διατυπώνουν πολλοί -κυρίως νέοι- ψηφοφόροι για το αν πραγματικά οι ευρωεκλογές έχουν σημασία. «Οι ευρωεκλογές μάς νοιάζουν γιατί πάρα πολλές από τις αποφάσεις που επηρεάζουν την καθημερινότητα λαμβάνονται στην Ευρώπη και σε αυτές το Ευρωκοινοβούλιο παίζει σημαντικό ρόλο. Εκλέγουμε 21 ευρωβουλευτές και σημασία έχει να φορούν τη φανέλα της Ελλάδας. Την προηγούμενη περίοδο για παράδειγμα ήταν η δημιουργία του Ταμείου Ανάκαμψης που έφερε πρόσθετους πόρους 36 δισ. στη χώρα» είπε.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έστειλε μήνυμα κατά της αποχής: «Θα έχουμε μάλλον μία ζεστή Κυριακή. Αποχή μεγάλη έχουμε σε όλη την Ευρώπη και πρέπει να αντιμετωπίσουμε αυτήν την αδιαφορία ότι οι ευρωπαϊκοί θεσμοί δεν μας αφορούν. Κάθε χώρα εκλέγει τους αντιπροσώπους της στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο» είπε και έδωσε παραδείγματα για τις αποφάσεις που λαμβάνονται σε ευρωπαϊκό επίπεδο και εφαρμόζονται στην Ελλάδα. «Για παράδειγμα, ο τρόπος με τον οποίο οι χώρες ρυθμίζουν τη μεταναστευτική πολιτική. Ενα άλλο παράδειγμα, ποιες χώρες μπαίνουν στο Σένγκεν, να μη δείχνουμε τα διαβατήριά μας. Τα ζητήματα του Ταμείου Ανάκαμψης. Αν πας σε νοσοκομεία θα δεις εργοτάξια στα τμήματα επειγόντων περιστατικών καθώς ανακατασκευάζονται με χρήματα από το Ταμείο Ανάκαμψης. Είναι σημαντικό να υπάρχει μία λειτουργική πλειοψηφία ώστε να μπορούν να λαμβάνονται αποφάσεις, καθώς και εκεί υπάρχουν πολύ αντιευρωπαϊστές. Το ΚΚΕ εκλέγει ευρωβουλευτές αλλά είναι κατά της Ευρώπης και δεν είναι το μόνο» σημείωσε. 

Τα βιβλία που διάβασε 

Ο πρωθυπουργός απάντησε και σε ερώτηση για τα βιβλία που διάβασε πρόσφατα. «Διαβάζω πολλά πράγματα ταυτόχρονα. Τώρα διαβάζω ένα βιβλίο του Παμούκ που δεν είχα παραδόξως διαβάσει "Το Μουσείο της Αθωότητας", το οποίο είναι πολύ ωραίο γιατί μου αρέσει να διαβάζω και μυθιστορήματα και πιο επιστημονικού χαρακτήρα. Έχω ξεκινήσει και ένα άλλο που λέγεται "Παράδοξη χώρα" και είναι η ιστορία της Ευρώπης από έναν Έλληνα πολιτικό επιστήμονα που συγκρίνει Ελλάδα, Ιταλία και Ιρλανδία από τη στιγμή που μπήκανε στην ΕΕ» είπε. 

Δείτε τη συνέντευξη: