«Μήνυμα» Γαλλίας στην Τουρκία: Στέλνει ωκεανογραφικό στην Κρήτη

273

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά και σε όσα συμβαίνουν μετά τη συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης. Η εμπλοκή των Γάλλων φαίνεται να είναι αποφασισμένη. Στέλνουν ωκεανογραφικό για έρευνες

Σύμφωνα με τα «Νέα», είναι πιθανόν η Γαλλία να στείλει γαλλικό ερευνητικό σκάφος νότια της Κρήτης, κατά τις πληροφορίες περί τον Μάρτιο ή τον Απρίλιο του 2020.

Είναι αλήθεια ότι το τελευταίο διάστημα έχουν κυκλοφορήσει παρασκηνιακά διάφορα σενάρια περί ανάμειξης του Παρισιού με έρευνες εντός της θαλάσσιας περιοχής νότια της Κρήτης. Το σκεπτικό είναι ότι με τον τρόπο αυτόν θα μπορούσε να σταλεί το μήνυμα στην Αγκυρα να μην προχωρήσει σε νέες προκλητικές κινήσεις, καθώς και ότι η Ελλάδα δεν είναι μόνη της σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία. Αν και ανώτερη διπλωματική πηγή εξέφρασε άγνοια την προηγούμενη εβδομάδα σε σχετικό ερώτημα περί έλευσης γαλλικού πλοίου τον Ιανουάριο, η πραγματικότητα είναι ελαφρώς διαφορετική.

Tο γαλλικό ωκεανογραφικό σκάφος «Pourquois Pas», το οποίο συγχρηματοδοτείται από το γαλλικό Πολεμικό Ναυτικό (είχε συνεισφέρει με 45% στη ναυπήγησή του) και πραγματοποιεί έρευνες τόσο στην υδάτινη κολόνα όσο και στον βυθό, έχει ήδη ζητήσει για την περίοδο Μαρτίου – Απριλίου άδεια από το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών για την πραγματοποίηση ερευνών νοτίως της Κρήτης. Μια έλευση ενός γαλλικού πλοίου σε θαλάσσιες περιοχές ελληνικής δικαιοδοσίας, που ενδεχομένως θα επικαλύπτουν περιοχή η οποία βρίσκεται εντός εκείνης που έχει οριοθετηθεί με το πρόσφατο Μνημόνιο Συναντίληψης Αγκυρας – Τρίπολης, θα προσέθετε άλλη μία αιτία τριβής στις ήδη τεταμένες σχέσεις του γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν με τον τούρκο ομόλογό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Φυσικά, μένει να αποδειχθεί αν όλα θα κυλήσουν με βάση τον αρχικό σχεδιασμό.

Όλες οι ειδήσεις που έχουν σημασία, από την Ελλάδα και τον Κόσμο, έγκυρα και έγκαιρα στο tomanifesto.gr