Ενόψει της συνάντησης του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ταγίπ Ερντογάν στη Νέα Υόρκη στο πλαίσιο της Γενικής Συνέλευσης εκεί του ΟΗΕ, από το Μέγαρο Μαξίμου εκπέμπονται αποφασιστικότητα και ηρεμία. Και αυτό, παρά τις συνεχείς τουρκικές μεθοδεύσεις. Τι μπορούμε όμως να περιμένουμε, μετά μάλιστα την απόπειρα των Τούρκων να δημιουργήσουν ένταση στην περιοχή της Κάσου, αλλά και την εισαγωγή στα σχολικά εγχειρίδια της γείτονος, της αφήγησης περί «γαλάζιας πατρίδας»; Η υιοθέτηση και επιθετική προώθηση δια της εκπαίδευσης μιας πολιτικής δια της οποίας η Τουρκία προσπαθεί να δημιουργήσει νέα δεδομένα αμφισβητώντας την ελληνική κυριαρχία στο Αιγαίο και την ελληνική αλλά και την κυπριακή ΑΟΖ, στοχεύει προφανώς στην «απονομιμοποίηση» της διεθνούς νομιμότητας στη συνείδηση της νέας γενιάς των Τούρκων.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ήταν σαφής στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στη ΔΕΘ: «Δεν είχα ποτέ αυταπάτες για τη δυσκολία της προσέγγισής μας με την Τουρκία, γι’ αυτό και εξ αρχής προσέγγισα αυτή την προσπάθεια αποκατάστασης κανονικών σχέσεων με ρεαλισμό, κρατώντας τα θετικά τα οποία νομίζω ότι είναι σημαντικά: το γεγονός ότι δεν έχουμε παραβιάσεις και παραβάσεις στον εναέριο χώρο του Αιγαίου, την καλύτερη διαχείριση του μεταναστευτικού ζητήματος και την καλύτερη συνεργασία με την Τουρκία, την visa express που βοήθησε πολύ το Ανατολικό Αιγαίο. Αναγνωρίζοντας, όμως, με απόλυτη σαφήνεια ότι ο πυρήνας του τουρκικού αναθεωρητισμού δεν έχει αλλάξει. Η "γαλάζια πατρίδα" παραμένει στο τραπέζι και συνιστά μια ευθεία αμφισβήτηση κυριαρχίας και κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας. Αυτό είναι ένα ζήτημα το οποίο πάντα το θέτω και θα εξακολουθώ να το θέτω στον Πρόεδρο Ερντογάν και αποτελεί και την βασική αιτία και τη βασική δυσκολία, για να μπορέσουμε να μπούμε στον πυρήνα της συζήτησης της μεγάλης μας διαφοράς, που αφορά την οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ, θαλασσίων ζωνών δηλαδή, στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο. Και προφανώς, αν θεωρούσαμε ότι όλα βαίνουν καλώς με την Τουρκία και ότι είχαμε λύσει για τις επόμενες δεκαετίες τα ζητήματά μας, δεν θα υπήρχε και η ανάγκη να επενδύουμε τα σημαντικά ποσά τα οποία επενδύουμε στην ενίσχυση της αποτρεπτικής δυνατότητας των Ενόπλων Δυνάμεων».

Η «γαλάζια πατρίδα» είναι το βασικό δόγμα της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής, η κύρια έκφραση του τουρκικού αναθεωρητισμού. Εκπέμπει την επεκτατική της προδιάθεση, αναδεικνύει την μη αποδοχή εκ μέρους της Τουρκίας των διεθνών συνθηκών και των αναγνωρισμένων συνόρων και στρέφεται ευθέως εις βάρος της χώρας μας. Φυσικά, επιβεβαιώνει απόλυτα τις ελληνικές αιτιάσεις για τον αποσταθεροποιητικό ρόλο της Τουρκίας στη ΝΑ Μεσόγειο, αλλά και την επιβουλή της εις βάρος της πατρίδας μας και εις βάρος της Ευρώπης. Σοβαρά προβλήματα στην ασφάλειά μας αλλά και στην ευρωπαϊκή ασφάλεια γενικότερα, δημιουργεί η συνεχής προώθηση εκ μέρους της Άγκυρας μεταναστών στην ευρωπαϊκή επικράτεια, αλλά και η στήριξη που παρέχει στη Χαμάς. Την ίδια ώρα, η Τουρκία συνεχίζει να τορπιλίζει κάθε προσπάθεια εξεύρεσης λύσης στο Κυπριακό.

Τα σοβινιστικά αφηγήματα και οι επακόλουθες τακτικές αποτελούν τη διαχρονική βάση της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής. Η συνεχής πίεση κατά των γειτονικών της χωρών, αλλά και η άρνηση ανάληψης ευθύνης για τις γενοκτονίες εις βάρος των Ποντίων, των Αρμενίων και των Συροχαλδαίων, είναι η αναλλοίωτη - σε βάθος χρόνου - τακτική της Τουρκίας.

Η εισβολή του Αττίλα το 1974 και η συνεχιζόμενη παράνομη κατοχή από τότε του 36% της κυπριακής επικράτειας, έδειξε σε όλη την οικουμένη το πραγματικό πρόσωπο της Τουρκίας. Όσο για τα όσα λέγονταν στο παρελθόν για τον εξευρωπαϊσμό της, αυτά αποδείχθηκαν ουτοπικές προσδοκίες.

Η Ελλάδα εξακολουθεί να αντιμετωπίζει με επιτυχία τις τουρκικές μεθοδεύσεις και να τις «ακυρώνει» με την πολιτική της. Η δημιουργία ζωτικών υποδομών στην Αλεξανδρούπολη και η μετατροπή της πόλης σε διεθνή στρατηγικό κόμβο, συνιστά παράκαμψη του Βοσπόρου και περιορίζει δραστικά τη δυνατότητα της Τουρκίας να εκβιάζει τη διεθνή κοινότητα. Η σιδηροδρομική σύνδεση με τα λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας, αλλάζει το τοπίο στις μεταφορές στην ευρύτερη περιοχή, υποβαθμίζοντας το ρόλο της Τουρκίας. Η ενόχληση της Άγκυρας για την έντονη ΝΑΤΟϊκή παρουσία στην Αλεξανδρούπολη, είναι χαρακτηριστική. Η τουρκική επιδίωξη δια της προώθησης του δόγματος της «γαλάζιας πατρίδας» είναι η ύπαρξη «νεφελώδους» γεωπολιτικού τοπίου, όπου θα δημιουργείται το έδαφος για τη διαιώνιση των διεκδικήσεών της.

Όσον αφορά τη «γαλάζια πατρίδα», ο Έλληνας ΥΠΕΞ Γιώργος Γεραπετρίτης το αποκαλεί «αφηρημένο ιδεολόγημα». Σε συνέντευξη που παραχώρησε προ ημερών στο OPEN, τόνισε για «τέτοιου τύπου θεωρίες και ιδεολογήματα» πως «δημιουργούν μία μεγαλύτερη μισαλλοδοξία στα πράγματα», υπογραμμίζοντας πως «η "γαλάζια πατρίδα" δεν αποτυπώνεται στα σχολικά εγχειρίδια τα τουρκικά με χάρτη ο οποίος φέρει αξιώσεις». Και επισήμανε το πολύ ουσιώδες πως «κανείς δεν μπορεί να είναι χαρούμενος από το γεγονός ότι τα νέα παιδιά γαλουχούνται με την ιδέα της "γαλάζιας πατρίδας"».