Η πρόσφατη παρέμβαση του Αλέξη Τσίπρα στη συζήτηση που έχει ανοίξει για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας έδειξε ότι κάθε άλλο παρά αμέτοχος είναι στις όποιες πολιτικές εξελίξεις. Μάλιστα η απάντηση που έδωσε σε ερώτηση αναφορικά με την πρόταση της Νέας Αριστεράς για τον Χρήστο Ράμμο και τη μη απόρριψή της από το ΠΑΣΟΚ, έκανε λόγο για «εξαίρετο λειτουργό της Δικαιοσύνης».
Και πριν «αλέκτορας φωνήσει», ο Σωκράτης Φάμελλος, μιλώντας στην ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ και φωτογραφίζοντας τον Χρήστο Ράμμο, ανέφερε: «Δεν συμφωνούμε σε μια στενά μονοκομματική επιλογή… Σήμερα στη χώρα μας έχουν ανοίξει πολλές συζητήσεις και υπάρχουν αποδείξεις για σοβαρά ζητήματα και στη λειτουργία της δημοκρατίας και στο κράτος δικαίου και αυτά έχουν γίνει αντικείμενο συζήτησης και έξω από την Ελλάδα. Και προφανώς το πρόσωπο θα πρέπει να έχει το απαιτούμενο κύρος και την αξιοπιστία για να υπηρετεί αυτό τον θεσμό».
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δεν παράλειψε να ρίξει και μια βολή προς το ΠΑΣΟΚ λέγοντας: «Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι η προοδευτική κυβερνητική απάντηση απέναντι στη δυστοπία της δεξιάς πολιτικής. Δεν χρειάζεται αντιπολίτευση συναίνεσης».
Ξεχωριστή σημασία έχει το γεγονός ότι στην παρέμβασή του, ο Αλέξης Τσίπρας κάλεσε τα κόμματα να αποφύγουν την εργαλειοποίηση του θεσμού της Προεδρίας, με κορυφαίο στέλεχος της Αριστεράς, που σήμερα έχει διαφωνίες με τον πρώην πρωθυπουργό, να λέει με νόημα ότι «η ιστορία επαναλαμβάνεται καμιά φορά ως φάρσα», αφού ο Αλέξης Τσίπρας κατάφερε να γίνει πρωθυπουργός εργαλειοποιώντας την οργή και την αγανάκτηση του κόσμου για την οικονομική κρίση. Μάλιστα, για να το καταφέρει, επέλεξε να ρίξει μια εκλεγμένη κυβέρνηση, εκμεταλλευόμενος –από κοινού με ΑΝΕΛ και Χρυσή Αυγή– τη διαδικασία εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας.
«Τώρα ο Τσίπρας», συνεχίζει το συγκεκριμένο στέλεχος, «εμφανίζεται να ονειρεύεται νέα αστάθεια, υποστηρίζοντας πως μπορεί η κυβέρνηση να χάσει τη δεδηλωμένη κατά την προεδρική εκλογή, παρά το γεγονός πως έχει αλλάξει το πλαίσιο και ο αριθμός των ψήφων που απαιτούνται». Με λίγα λόγια, ο Αλέξης Τσίπρας φαίνεται πως αναζητεί ευκαιρία να επιστρέψει στην κεντρική πολιτική σκηνή, χρησιμοποιώντας την όποια πολιτική αστάθεια προκληθεί.
Ετερα πρόσωπα της Κεντροαριστεράς θύμιζαν και τη φράση της Εφης Αχτσιογλου «η κανονικότητα δεν είναι ποτέ ευκαιρία για την Αριστερά», μιλώντας για μια μάλλον κυνική ομολογία που δεν μπορεί να ξεχαστεί.
Σε αυτό το πλαίσιο θα πρέπει να συνυπολογιστεί η δημιουργία κλίματος από διάφορους μιντιακούς θύλακες, όπως η εκπομπή του Λάκη Λαζόπουλου, και σε κάθε περίπτωση το «πέταγμα της μπάλας στην εξέδρα από το ΠΑΣΟΚ» που έμμεσα δεν απέρριψε τα όποια σενάρια ακούγονται. Οι πληροφορίες μάλιστα μιλούν για κάλεσμα σε γνωστό μιντιάρχη του χώρου της Αριστεράς προκειμένου να «συνδράμει» προσεχώς και να προωθεί τα συγκεκριμένα σενάρια.
Απαντώντας πιο διεξοδικά στην κριτική που δέχεται περί κωλοτούμπας στο δημοψήφισμα, ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι «η δραματοποίηση του δημοψηφίσματος, που ήταν η στιγμή σωτηρίας της χώρας, μας οδήγησε στην αναδιάρθρωση του χρέους». Και πρόσθεσε: «Αυτές οι ανοησίες που λένε ότι θέλησα να κάνω έναν ελιγμό. Ηταν ένα plan b. Το plan a ήταν η προσπάθεια να πάμε πάντα σε έναν έντιμο συμβιβασμό».