ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τα 1295 κρούσματα του κορωνοϊού που ανακοινώθηκαν την Τρίτη, μας σόκαραν όλους μας προβλημάτισαν για την έκταση που μπορεί να πάρει η διάδοση του επικίνδυνου ιού. Η παρουσία του κ. Τσιόδρα στην συνέντευξη τύπου ήταν σημαντική και μας αφύπνισε μας έβαλε σε ένα νέο τρόπο σκέψης για την συμπεριφορά μας.

του Ζαχαρία Ζούπη*

Έπρεπε να είσαι πολύ μικρόψυχος και ζαλισμένος από την πορεία του κόμματός σου για να βγεις να του ασκήσεις κριτική. Κι όμως φάνηκε ότι υπάρχουν τέτοια στελέχη που επιτέθηκαν στον Καθηγητή σύμβολο για την άριστη αντιμετώπιση της πρώτης φάσης της πανδημίας σε συνεργασία με μια Κυβέρνηση που πήρε έγκαιρα μέτρα και βέβαια την συμμόρφωση του λαού. Αναφερόμαστε στον Ν. Παππά και τον Χ. Γιαννούλη , γνωστά για το πολωτικό και διχαστικό τόνο εκφοράς του πολιτικού λόγου, οι οποίοι εξέφραζαν ασφαλώς και όλο τον ΣΥΡΙΖΑ αφού εξέδωσαν κοινή ανακοίνωση για μια αναφορά στα λεωφορεία, με την επίσημη κομματική ιδιότητα ως Τομεάρχης και Αναπληρωτής Τομεάρχης Συγκοινωνιών. Πρόκειται για ανακοίνωση ντροπή, χαρακτηριστική του επικίνδυνου τρόπου σκέψης που έχουν.

Η κοινή αυτή δήλωση ξάφνιασε με το θράσος, την ασέβεια και την αμετροέπεια. Ωστόσο, κακώς ξάφνιασε. Δυστυχώς ποτέ η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ δεν είδε με καλό μάτι  την παρουσία του κ. Τσιόδρα παρουσιάζοντάς τον ότι παίζει το παιχνίδι της Κυβέρνησης λόγω της επιτυχίας στην αντιμετώπιση της πρώτης φάσης. Είναι κοινό μυστικό, ότι όταν τότε ο κ. Ξανθός είχε δηλώσει πως και ακόμα και αν υπήρχε Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, τον κ. Τσιόδρα θα φώναζαν ως επιστημονικό υπεύθυνο, δεν φάνηκε να εκφράζει και πολύ το κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης. Θυμόμαστε δε τις δηλώσεις ότι « στο τέλος θα τα πούμε», «στο τέλος θα κάνουμε τον λογαριασμό». Η εθνική ομοψυχία που εμφανιζόταν από αναλυτές και δημοσιογράφους ποτέ δεν υπήρχε κατ΄ουσία. Στην κοινωνία υπήρχε, στα κόμματα και βασικά από πλευρά ΣΥΡΙΖΑ δεν υπήρχε.  Τότε , μόνο το ΚΙΝΑΛ από την Αντιπολίτευση διαδραμάτιζε ένα θετικό ρόλο με ιδέες και προτάσεις.Αυτή είναι η αλήθεια. Άλλωστε ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ένα βασικό χαρακτηριστικό: Θεωρεί ότι μόνο σε ερείπια μπορεί να κάνει πολιτική. Το είχε και το έχει και σήμερα. Έτσι ανέβηκαν μετά τα πρώτα Μνημόνια με πόλωση, διχαστικό μίσος και ψέματα , έτσι θεωρούν ότι μπορούν να ξανανέβουν. Κάνουν λάθος εκτίμησης και θα το πληρώσουν. Ήδη το πληρώνουν δημοσκοπικά. Αυτό όμως είναι δικό τους θέμα.

Ας δούμε δε καθαρά, ότι ειδικά μετά τις δημοσκοπήσεις του Μαΐου και από τον ΣΥΡΙΖΑ και από το ΚΙΝΑΛ υπάρχει η επιλογή μιας μετωπικής αντιπολίτευσης και για τον κορωνοϊό και για την οικονομική κρίση λόγω του κορωνοϊού και για την όξυνση στις Ελληνοτουρκικές σχέσεις. Θα σημείωνα δε , ότι κάποιες φορές δείχνουν να συναγωνίζονται σε τόνους αν και δεν φαίνεται ότι αυτή η τακτική τους ευνοεί. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει φτάσει στο 18%-19% δημοσκοπικά και το ΚΙΝΑΛ ΣΤΟ 6.5%-7%. Γι αυτό και αυτή την περίοδο έχουμε ακούσει διάφορα περίεργα. Είναι φανερό: Η καταγραφόμενη σ΄όλες τις έρευνες απόλυτη κυριαρχία του Κ. Μητσοτάκη έχει φοβίσει, αλλά αυτό δεν τροφοδοτεί στα κόμματα της αντιπολίτευσης μια ανασύνταξη, κάποια διαφοροποίηση στην αντιπολιτευτική τακτική. Το αντίθετο. Συνεχίζουν να μηδενίζουν τα πάντα. Να παρουσιάζουν ότι η Κυβέρνηση προχωράει από αποτυχία σε αποτυχία! Πρόκειται για ατάκες με τις οποίες διαφωνεί το 70% των ψηφοφόρων του ΚΙΝΑΛ και τουλάχιστον το 30-40% του ΣΥΡΙΖΑ. Ας συνεχίσουν έτσι… Προσφέρουν μεγίστη προσφορά στον Κ. Μητσοτάκη.

Ας επιστρέψουμε όμως στα κρούσματα. Αν θέλει κάποιος να το δει ψύχραιμα θα πρέπει να κάνει μια διπλή διαπίστωση : Είναι πολύ περισσότερα από τις αρχές Σεπτεμβρίου ή Οκτωβρίου – Ακόμα και μ΄αυτό τον αριθμό η Ελλάδα δείχνει να απέχει πολύ από τις τραγικές διαστάσεις που έχει πάρει η πανδημία στην Γαλλία , στην Ιταλία και Ισπανία που έζησαν μια τραγική εμπειρία με δεκάδες χιλιάδες νεκρούς και στην πρώτη φάση, αλλά και τις περισσότερες χώρες της Ευρώπης. Η χώρα μας εξακολουθούσε  να βρίσκεται από πολύ χαμηλά έως μέτρια επίπεδα επιδημιολογικού φορτίου sars-cov-2, σύμφωνα με τη αξιολόγηση των Ευρωπαϊκών χωρών από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC) για την εξέλιξη της επιδημίας του κορωνοϊού πέντε μέρες πριν. Εκείνη την μέρα είχαν εντοπιστεί 882 κρούσματα στην χώρα. Σ΄αυτές τις μέρες φτάσαμε τα 1547 και την ίδια στιγμή η Γαλλία την Τρίτη, τελευταία φορά που ανακοίνωσε επίσημα στοιχεία, ξεπερνά τα 30.000 κρούσματα, Ιταλία- Ισπανία- Ηνωμένο Βασίλειο ξεπερνούν τα 20.000 κρούσματα ημερησίως. Η Τσεχία με πληθυσμό αντίστοιχο με τον δικό μας έχει φτάσει τα 15.000 κρούσματα ημερησίως , η Ολλανδία στέλνει ασθενείς σε Μ.Ε.Θ στην Γερμανία  οποία δεν τα πάει και ιδιαίτερα καλά. Στην Ελβετία με μισό πληθυσμό από τον δικό μας είχαν 1200 κρούσματα την μέρα πριν 12 μέρες, 5.600 πριν 5 μέρες και έφτασε 8.616.

Τι δείχνουν αυτά τα στοιχεία; Ότι η Ελλάδα είναι προς το παρόν σε πολύ καλύτερο σημείο από τις περισσότερες χώρες της Ευρώπης. Μιλάμε όμως για ένα ιδιαίτερα επιθετικό δεύτερο κύμα με βάση την διεθνή εμπειρία και γι αυτό κανείς δεν ξέρει την δυναμική που μπορεί να υπάρχει στην χώρα μας. Αυτό είναι το πρόβλημα και όχι όσα στο πρόχειρο και με ανευθυνότητα έλεγαν διάφοροι τους τελευταίους μήνες . Το Μάιο ο ΣΥΡΙΖΑ έβλεπε κίνδυνο από το άνοιγμα των σχολείων και διαψεύστηκε οικτρά.  Τον Μάιο έκανε κριτική που δεν άνοιγε η Κυβέρνηση τον Τουρισμό και στην συνέχεια έκανε κριτική που τον άνοιξε, αν και τα στοιχεία έδειχναν ότι  υπήρχε μικρή σχετικά επίδραση στα κρούσματα. Κατά την διάρκεια του Καλοκαιριού στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ , αλλά και του ΚΙΝΑΛ όσους μιλούσαν για τον ρόλο των νέων στην μετάδοση του ιού. Τώρα που τα στοιχεία είναι αποκαλυπτικά, σιωπούν Στελέχη και των δύο κομμάτων κατακεραύνωναν και όσους τόνιζαν την αξία της ατομικής ευθύνης και τους  παντούσαν ότι συγκαλύπτουν τις Κυβερνητικές ευθύνες! Γι αυτούς δεν υπήρχαν πάρτυ , συγκεντρώσεις, ξενυχτάδικα. Στην συνέχεια εντόπιζαν ότι με το σχέδιο λειτουργίας των σχολείων που είχε καταρτίσει η Υπουργός Παιδείας , θα μετατρέπονταν τα σχολεία σε εστίες υπερμετάδοσης. Πουθενά δεν το είδαμε. Εν ολίγοις, από την μία διάψευση στην άλλη και ούτε μια συγγνώμη για την αρλουμπολογία.

Σημαίνει, ότι η Κυβέρνηση δεν έχει ευθύνες; Ασφαλώς όχι . Διεφάνη μέσα από τις αποφάσεις της ότι υπήρχαν πιο καθυστερημένα αντανακλαστικά από αυτά του Μαρτίου, από ένα σχετικό εφησυχασμό και από ένα ορατό φόβο για την πορεία της Οικονομίας. Διεφάνη και από την ασάφεια ανά διαστήματα του μηνύματος  που περνούσε , μα και την ανυπαρξία ελέγχων. Διεφάνη από την καθυστέρηση να ληφθούν από πολύ πιο πριν μέτρα ενίσχυσης των ΜΜΜ και βασικά του στόλου λεωφορείων σε συνεργασία με ιδιώτες, χωρίς βέβαια να μπορεί να αλλάξει ριζικά η κατάσταση και στα λεωφορεία, πολύ περισσότερο στο Μετρό και στον Ηλεκτρικό. Ακόμα και τα τελευατία δύο νέα μέτρα που ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός θα μπορούσε να ανακοινωθούν τουλάχιστον δύο εβδομάδες πριν.

Τώρα είμαστε μπροστά σε μια κρίσιμη κατάσταση. Η τόλμη να αποφασιστούν τοπικά lock down όταν κρίνεται απαραίτητο με αυστηρά υγειονομικά κριτήρια και η ατομική ευθύνη όλων μας για την τήρηση των μέτρων που έχουν αποφασιστεί θα κρίνουν την συγκράτηση ή την έξαρση της πανδημίας. Το ίδιο και οι αυστηροί έλεγχοι και η αντιμετώπιση των επικίνδυνων ιδεοληπτικών των δήθεν κινημάτων κατά της μάσκας , αλλά και η τήρηση της νέας Νομοθεσίας για τις συγκεντρώσεις . Σ΄αυτή την φάση οι πολίτες έχουμε κάθε λόγο να δώσουμε από κοινού την μάχη. Η Υγεία και η Ζωή Είναι υπόθεση όλων μας. Αν κάποιες ηγεσίες ή κάποια στελέχη θέλουν να δηλητηριάζουν την δημόσια σφαίρα, να λένε ανούσιες προτάσεις ή και να επιτίθενται απέναντι ακόμα και στον Σωτήρη Τσιόδρα ας το κάνουν. Η κρίση της κοινωνίας θα είναι πολύ σκληρή για τέτοιες συμπεριφορές.

Τώρα είναι η ώρα της συνείδησης, η ώρα της καρδιάς που τόνισε και ο Σ. Τσιόδρας.


*Ο Ζαχαρίας Ζούπης είναι πολιτικός αναλυτής-υπεύθυνος ερευνών της Opinion Poll