Και… «ξαφνικά» η έκτακτη Σύνοδος Κορυφής της Πέμπτης που όταν ανακοινώθηκε αφορούσε μόνο της Τουρκίας, άρχισε να γεμίζει με άλλα θέματα. Η ατζέντα περιέχει τώρα τα εξής θέματα: Ενιαία αγορά. Μετανάστευση. Βιομηχανική παραγωγή. Ψηφιακή μετάβαση. Σχέσεις ΕΕ-Κίνας.
Σε ερώτηση του Euro2day.gr πώς είναι δυνατόν να συμβαίνει αυτό, σε μια τόσο κρίσιμη στιγμή για τις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας, η απάντηση που μας δόθηκε από ανώτατο αξιωματούχο της Κομισιόν ήταν η εξής: «Θεωρούμε ότι χρονικά αυτά τα θέματα ήταν υψίστης σημασίας(!) και πρέπει να απασχολήσουν τους ηγέτες. Η Σύνοδος ήταν μια καλή ευκαιρία να υπάρξει διάλογος». Σε δεύτερη ερώτηση εάν αυτό είναι μια ένδειξη ότι δεν αναμένονται κυρώσεις κατά της Τουρκίας, ο αξιωματούχος απάντησε: «Έχουμε καλές ενδείξεις για διάλογο, καλό είναι να δοθεί χρόνος σε όλες τις πλευρές. Άλλωστε αυτό διαφαίνεται και από την ατζέντα των Υπουργών Εξωτερικών».
Όντως στην ατζέντα των ΥΠΕΞ της ΕΕ που συνεδριάζουν σήμερα, εμπεριέχονται όλα τα θέματα που αναφέρονται πιο πάνω, δείχνοντας έτσι από τώρα ότι οι κυρώσεις είναι μακρινό ενδεχόμενο.
Πώς όμως φτάσαμε ως εδώ;
Την πιο κρίσιμη στιγμή ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν έκανε ένα βήμα πίσω και τώρα στηρίζει τον διάλογο με την Τουρκία, εκμηδενίζοντας έτσι τις όποιες πιθανότητες υπάρχουν για «περιοριστικά μέτρα» κατά της Τουρκίας στην Σύνοδο Κορυφής της Πέμπτης. Έγραψε στο Twitter του «ας ανοίξουμε και πάλι έναν υπεύθυνο διάλογο, καλόπιστα και χωρίς αφέλεια», αναφέρει ο Μακρόν στην ανάρτησή του, προσθέτοντας: «Το ίδιο μήνυμα εστάλη και από το Ευρωκοινοβούλιο. Φαίνεται να έχει εισακουστεί. Ας προχωρήσουμε.»
Οι εξελίξεις δείχνουν να επιβεβαιώνουν τα συνεχόμενα ρεπορτάζ του Euro2day.gr, καθώς συμβαδίζουν με τα χρονοδιαγράμματα που μας είχαν αναφέρει πολύ καλά πληροφορημένες πηγές από τον Ιούλιο.
Συμβαδίζουν επίσης με την λογική Μέρκελ να δοθεί παράταση καλή τη πίστη από τους ηγέτες, βγάζοντας έτσι το Βερολίνο από την δύσκολη θέση να μπλοκάρει σκληρές αποφάσεις κατά της Τουρκίας και να αναδείξει για ακόμα μια φορά ότι τα εθνικά συμφέροντα είναι πάνω από αυτά της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Δηλώσεις έγιναν χθες και από την πρόεδρο της Κομισιόν Φον Ντερ Λειεν που και πάλι μίλησε για διάλογο με την Τουρκία.
Για ποια αποκλιμάκωση μιλούμε όμως; Την επιστροφή του Ορουκ Ρεις στην Αττάλεια για επισκευές κατά τον Τσαβούσογλου ή και λόγω καλής θέλησης προς την Ελλάδα από τον Ερντογάν, όπως είπε ο ίδιος τα τελευταία 24ωρα;
Αυτό το ερώτημα αναμένεται να κληθεί να απαντήσει ο κ. Δένδιας μετά την συνάντηση των ΥΠΕΞ της ΕΕ σήμερα, καθώς θα προσδιοριστεί το πρώτο draft συμπερασμάτων.
Παρατηρητές σημειώνουν ωστόσο ότι εάν παραμείνουμε στην ρητορική των «απειλών» για κυρώσεις ή «περιοριστικά μέτρα» στα συμπεράσματα της επερχόμενης Συνόδου Κορυφής θα πρέπει επιτέλους να αποσαφηνιστεί, τί ακριβώς πρέπει να κάνει η Τουρκία ώστε να τεθεί σε εφαρμογή η «απειλή» αυτή.
Από την πλευρά της, η Άγκυρα πανηγυρίζει για τον διάλογο καθώς, όπως υποστηρίζει ο Τούρκος πρόεδρος έχει θέσει στον διάλογο όλα όσα διεκδικεί, ακόμα και την αποστρατικοποίηση ελληνικών νησιών.
Από την πλευρά της κυβέρνησης αναφέρεται ότι ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης δεν θα μπει σε λογική απευθείας διαλόγου με τον Ερντογάν εάν οι συνθήκες δεν το επιτρέπουν. Όμως, όπως έχει αποδειχθεί και όπως μας είχαν αναφέρει πηγές από το Βερολίνο, οι τεχνικές επαφές μέσω ΝΑΤΟ αλλά και σε επίπεδο Συμβούλων είναι δεσμευτικές γιατί αποτελούν ένα «blueprint» για το πώς κινείται το Βερολίνο ως άτυπος διαμεσολαβητής.
Φίλα προσκείμενες ευρωπαϊκές πηγές, συνιστούν προσοχή να μην χρεωθεί η Ελλάδα την όποια αποτυχία του διαλόγου, ακόμα και αν αποχωρήσει από τον διάλογο λόγω των απαράδεκτων αιτημάτων (και κινήσεων) του Ερντογάν μετά την Σύνοδο Κορυφής.
Τι αναμένεται από εδώ και πέρα
Ήδη το Μαξίμου έχει αρχίσει την επικοινωνιακή διαχείριση της αποκλιμάκωσης της ρητορικής για κυρώσεις. Σκυτάλη αναμένεται να πάρει σήμερα και ο Νίκος Δένδιας. Αρμόδιες πηγές αναφέρουν ότι η Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ συσκέπτεται σήμερα με τους συμβούλους της και είναι σε επικοινωνία με Αθήνα, Βρυξέλλες Άγκυρα και Λευκωσία για να διαπιστώσει εάν μπορεί να πραγματοποιηθεί πολυμερής ή τριμερής σε ανώτερο επίπεδο έστω και τηλεφωνικώς. Και αυτό γιατί η ίδια φέρεται να πιστεύει ότι τα Ελληνοτουρκικά πρέπει να διαχωριστούν από το Κυπριακό, καθώς η Κύπρος είναι πιο σύνθετη περίπτωση, εμπλέκεται με πολλά συμφέροντα ευρωπαϊκών χωρών, είναι «δεμένη» με το διεθνές δίκαιο της θάλασσας και κατοχυρωμένη με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας και των Ηνωμένων Εθνών.
Λόγω των πετρελαϊκών συμφερόντων της TOTAL ο κ. Μακρόν φέρεται να έχει ήδη διαμηνύσει στην Γερμανίδα καγκελάριο ότι η Κύπρος, για την Γαλλία, είναι ιδιαίτερη περίπτωση και σε ενεργειακό, αλλά και σε στρατιωτικό επίπεδο γιατί αποτελεί «βάση παρακολούθησης» για τα τεκταινόμενα στον Λίβανο και την γύρω περιοχή.
Έτσι, όπως αναφέρουν οι αρμόδιες πηγές, εάν η Ελλάδα και η Τουρκία αποδεχθούν να «τα βρουν» μέσα από το ΝΑΤΟ, αυτομάτως η Κύπρος εξαιρείται, αφού δεν είναι μέλος του ΝΑΤΟ και οι ενστάσεις της παραμένουν στους κόλπους της ΕΕ.
Ο Κύπριος Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης, αναμένεται να έρθει αντιμέτωπος με την νέα «λογική» ορισμένων ότι στον διάλογο μπορεί η Τουρκία να τα βρει με την Κύπρος, καθώς υπάρχει άφθονο φυσικό αέριο για όλους, άρα ο ένας αγωγός να περνάει από Τουρκία στην Ευρώπη και ο άλλος μέσω της ελεύθερης Κύπρου.
Όπως διαφαίνεται, λένε γνωρίζοντες, απαιτείται αυξημένη επιφυλακή σε διπλωματικό επίπεδο για να μην διαχωριστεί η συμμαχία Αθήνας – Λευκωσίας αλλά και να μην κατοχυρωθούν οι «προτάσεις» της Άγκυρας που γίνονται μεθοδικά ακόμα και στα κατώτατα τεχνικά κλιμάκια ως στοιχείο διαλόγου και καλής θελήσεως.
Πηγή: Euro2day.gr