Ουδείς έχει ταυτιστεί με το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, παλαιότερα υπουργείο Δημοσίας Τάξεως, όσο ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης. Του πάει το υπουργείο αυτό, το γνωρίζει καλά το μέρος, και εκείνο είναι φανερό πως τον εμπιστεύεται. Το έχει διοικήσει τις περιόδους 1999-2003 και 2009-2010, το 2012, αλλά και την περίοδο 2019-2021. Η πρώτη περίοδος όμως ήταν εκείνη που τον καθιέρωσε στη συνείδηση των πολιτών, καθώς αναμόρφωσε το υπουργείο, αναδιοργάνωσε την ΕΛ.ΑΣ. και πέτυχε την εξάρθρωση της τρομοκρατικής οργάνωσης «17 Νοέμβρη».

Από τον Ιανουάριο του 2024 βρίσκεται και πάλι στο τιμόνι του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη. Βέβαια, έχει περάσει και από άλλα υπουργεία, όπως το Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας την περίοδο 2010-2011, το Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας την περίοδο 2011-2012, το Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων τη διετία 2013-2015, το Υγείας το 2023, ενώ έχει διατελέσει και υφυπουργός Εμπορίου την περίοδο 1994-1996 και Ανάπτυξης την περίοδο 1996-1999, βουλευτής του ΠΑΣΟΚ επί μακρόν (1989-2015), εκπροσωπώντας την Ημαθία και τη Β΄ Αθηνών και νομάρχης Καρδίτσας (1987-1989).

Η «γαλάζια» βάση επικρότησε τη μετακίνησή του στη Νέα Δημοκρατία. Στις εκλογές του Μαΐου 2023 έλαβε σχεδόν 30.000 σταυρούς στη Δυτική Αθήνα και ήρθε πρώτος. Ο λαός μίλησε. Η συμπερίληψη στη Νέα Δημοκρατία ενός πολιτικού και δικηγόρου του αστικού χώρου με τόση εμπειρία και «μητρώο» επιτυχιών στον τομέα της ασφάλειας, είναι προφανές πως εκτιμήθηκε δεόντως.

«Ηλεκτρική καρέκλα»

Σε μια εποχή ασύμμετρων απειλών, το να κάθεται ένας πολιτικός σε αυτήν την καρέκλα ομολογουμένως δεν είναι εύκολο. Ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης είναι ο κατάλληλος άνθρωπος στο κατάλληλο πόστο. Αξίζει να σημειωθεί πως εγκλιματίστηκε με ευκολία στη Νέα Δημοκρατία, έχοντας στο παρελθόν φροντίσει να μην ανοίξει «πληγές». Σήμερα επιδεικνύει –όπως συνηθίζει– υπομονή και μεθοδικότητα και δεν υποκύπτει στις Σειρήνες της επικοινωνίας. Δεν του αρέσουν τα λάθη και εξακολουθεί να επιβλέπει με αυστηρότητα, εμμένοντας στη σωστή διεκπεραίωση των υποθέσεων.

Πρόσωπο εμπιστοσύνης

Στην πέμπτη θητεία του στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης δεν μιλά πολύ και αρκείται στο να παράγει έργο. Τα όσα βλέπουμε αυτές τις ημέρες, αποδεικνύουν του λόγου το αληθές. Οι συλλήψεις για την υπόθεση της δολοφονίας του αστυνομικού Γιώργου Λυγγερίδη δείχνουν ότι καταβάλλεται μεγάλη προσπάθεια για την εξιχνίαση υποθέσεων που «πλήγωσαν» την κοινωνία και την παραπομπή των δραστών στη Δικαιοσύνη. Ο κόσμος εμπιστεύεται τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη και αναμένει με αδημονία τη σύλληψη του ηθικού αυτουργού και όλων όσοι ενεπλάκησαν στη δολοφονία του δημοσιογράφου Γιώργου Καραϊβάζ, αλλά και τη σύλληψη των δολοφόνων της Marfin.

Το παγιδευμένο δέμα

Επί των ημερών του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη η Αντιτρομοκρατική έκανε εξαιρετική δουλειά και εξαρθρώθηκαν οι τρομοκρατικές οργανώσεις «17 Νοέμβρη», «Επαναστατικός Αγώνας» και «ΕΛΑ». Οι τρομοκράτες δεν του το συγχώρησαν. Τον Ιούνιο του 2010 ένα παγιδευμένο δέμα εξερράγη στον όροφο του γραφείου του στη λεωφόρο Κατεχάκη, σκοτώνοντας τον υπασπιστή του Γιώργο Βασιλάκη κι ενώ ο υπουργός βρισκόταν σε μικρή απόσταση. Η τρομοκρατία «πλήγωσε» στο παρελθόν την ελληνική κοινωνία. Ομως, η Δημοκρατία δεν εκβιάζεται και δεν τίθεται σε ομηρία, αμύνεται αποτελεσματικά και νίκησε. Και πρωτεργάτης της νίκης αυτής είναι ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης...