Οι επερχόμενες ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου έχουν ιστορικό χαρακτήρα, αφού για πρώτη φορά, εμείς, οι Ελληνίδες και οι Ελληνες, θα μπορούμε να κάνουμε χρήση της επιστολικής ψήφου. Η ψήφιση του νομοσχεδίου αποτελεί τεράστιας σημασίας βήμα στη δημοκρατική πορεία της πατρίδας μας, αφού την φέρνει εγγύτερα στα επίπεδα πολιτικού πολιτισμού και δημοκρατικής τάξης με δυτικές δημοκρατίες, όπως οι ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο, που έχουν κατακτήσει αυτό το επίπεδο επί πολλές δεκαετίες. 

Κατ’ αρχάς, πρέπει να τονιστεί ότι η δυνατότητα συμμετοχής στην υψίστη δημοκρατική διαδικασία μέσω της επιστολικής ψήφου έχει γενική ισχύ. Δηλαδή, πρώτον, εφόσον το επιθυμούν, με επιστολική ψήφο μπορούν να ψηφίσουν όλες οι Ελληνίδες και όλοι οι Ελληνες, εντός ή εκτός Ελλάδας. Δεύτερον, δεν υφίσταται κανένας περιορισμός όπως αυτοί που υπήρχαν για τους Ελληνες πολίτες που ζουν στο εξωτερικό και εφαρμόστηκαν στις εθνικές εκλογές του 2023. (Σημειώνεται ότι οι εν λόγω περιορισμοί καταργήθηκαν με νόμο τον Ιούλιο του 2023 και έτσι δεν θα ισχύσουν ποτέ ξανά). Αρα, κάθε πολίτης του ελληνικού κράτους, όπου και αν βρίσκεται ανά την υφήλιο, έχει δικαίωμα εγγραφής για να ψηφίσει με επιστολική ψήφο. 

Υπογραμμίζεται ότι, αφού δεν θα λειτουργήσουν καθόλου εκλογικά τμήματα στο εξωτερικό, ο μόνος τρόπος για να ψηφίσουν οι Ελληνες πολίτες από τον τόπο διαμονής τους στο εξωτερικό είναι η χρήση επιστολικής ψήφου. 

Μια απλή διαδικασία 

Ο τρόπος εγγραφής στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους επιστολικής ψήφου, με καταληκτική ημερομηνία τη Δευτέρα 29 Απριλίου, είναι πολύ απλός και γίνεται μέσα σε λίγα λεπτά μέσα από την πλατφόρμα του υπουργείου Εσωτερικών https://epistoliki.ypes.gov.gr. Οι πολίτες μπορούν να συνδεθούν και να εγγραφούν χρησιμοποιώντας τους προσωπικούς κωδικούς TaxisNet τους. Το σύστημα είναι αδιάβλητο και οι πολίτες επιβεβαιώνουν το κινητό τους τηλέφωνο και το e-mail τους με κωδικό μίας χρήσης (one-time password - OTP). Εναλλακτικά, αν δεν διαθέτουν κωδικούς Taxisnet, μπορούν να συνδεθούν κάνοντας χρήση συνδυασμού των στοιχείων του εν ισχύι ελληνικού διαβατηρίου τους και του δελτίου αστυνομικής ταυτότητάς τους. Σε περίπτωση που χρειάζονται περαιτέρω βοήθεια, οι πολίτες που βρίσκονται στο εξωτερικό μπορούν να αποταθούν στις προξενικές αρχές και οι πολίτες που βρίσκονται στο εσωτερικό σε Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών. Περισσότερες πληροφορίες στο https://www.ypes.gr/epistoliki... 

Αφού εγγραφούν, θα λάβουν δωρεάν τον φάκελο με το εκλογικό υλικό στη διεύθυνση που είχαν δηλώσει κατά την εγγραφή τους (εσωτερικό ή εξωτερικό). Το υπουργείο Εσωτερικών θα στείλει το εκλογικό υλικό εντός του Μαΐου. Αφού παραλάβουν το υλικό, οι πολίτες θα συμπληρώσουν το ψηφοδέλτιο και καλό είναι να το στείλουν σύντομα στην προσυμπληρωμένη διεύθυνση στην Ελλάδα. Για να είναι έγκυρη η ψήφος πρέπει να έχει παραληφθεί έως το Σάββατο 8 Ιουνίου, στις 17:00, δηλαδή το απόγευμα της προηγούμενης ημέρας από τη διεξαγωγή των εκλογών στην Ελλάδα. Αποσαφηνίζεται, ότι η καταμέτρηση των επιστολικών ψήφων θα διεξαχθεί την ίδια ώρα που θα γίνεται η καταμέτρηση των ψήφων στα εκλογικά κέντρα, δηλαδή την Κυριακή 9 Ιουνίου, μετά τις 19:00. 

Να ψηφίσουμε όλοι 

Με τη δυνατότητα χρήσης επιστολικής ψήφου διευκολύνεται η εφαρμογή του ιερότερου και σημαντικότερου δημοκρατικού δικαιώματος που πρέπει να μπορεί να απολαμβάνει κάθε πολίτης της Ελληνικής Δημοκρατίας, αλλά και κάθε ευνομούμενης Πολιτείας, είτε βρίσκεται εντός ή εκτός επικράτειας, το δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι χωρίς ταξικές διακρίσεις και περιορισμούς. 

Ειδικά για εμάς, τις Ελληνίδες και τους Ελληνες της διασποράς, η χρήση της επιστολικής ψήφου είναι ζωτικής σημασίας για την προβολή της δυναμικής της ομογένειας και του ενδιαφέροντος της για τα τεκταινόμενα στη Μητροπολιτική Ελλάδα. Επομένως, πρέπει να ενημερώσουμε εγκαίρως όσο το δυνατόν περισσότερους συμπατριώτες μας, ώστε να εγγραφούν και να ψηφίσουν με επιστολική ψήφο από το εξωτερικό στις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου. 

Ο Μιχάλης Αράπης είναι νομικός (LLB, LLM, MA) με μεταπτυχιακά στο Διεθνές Εμπορικό Δίκαιο και στον τομέα του «Κυβερνοεγκλήματος και της Τρομοκρατίας», ιδρυτής και πρόεδρος της ΕΚΟ Επιστημόνων του Ηνωμένου Βασιλείου