Η μάχη της 21ης Μαΐου, η μόνη που θα γίνει με σταυρό στο ψηφοδέλτιο, είναι η πιο κρίσιμη ημέρα για την Ελλάδα και πολύ περισσότερο για τα ακριτικά νησιά μας, όπως η Σάμος, η Ικαρία και οι Φούρνοι. Την προηγούμενη τετραετία έγινε από την κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη ένα συνολικά μεγάλο, σοβαρό και κρίσιμο έργο, σε όλη τη χώρα.

Του Μιχάλη Α. Αγγελόπουλου*

Όμως, ειδικά για τα νησιά του ΒΑ Αιγαίου η ορθολογική διαχείριση στο προσφυγικό/μεταναστευτικό, αλλά και οι σημαντικές συμφωνίες αμυντικής συνεργασίας που υπέγραψε η κυβέρνηση, έδωσαν βαθιά ανάσα στις τοπικές κοινωνίες που βρέθηκαν στο επίκεντρο αυτής της μείζονος ανθρωπιστικής κρίσης και διαβιούν σε απόσταση
αναπνοής από τη νευρική γείτονα Τουρκία.

Μια δεύτερη τετραετία διακυβέρνησης της χώρας από τη Νέα Δημοκρατία μπορεί να προσφέρει πολύ περισσότερα και να δώσει λύσεις σε χρονίζοντα προβλήματα του Νομού Σάμου -αλλά και των υπόλοιπων ακριτικών νησιών. Και μάλιστα, αξιοποιώντας πόρους που θα έχουν μικρό δημοσιονομικό αντίκτυπο. Και θα εξηγήσω αναλυτικά το πώς μπορεί να επιτευχθεί αυτό.

Ως Δήμαρχος του ενιαίου, τότε, Δήμου Σάμου είχα συγχρόνως την τιμή και ευθύνη να διατελέσω και πρόεδρος της Επιτροπής Νησιωτικής Πολιτικής της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος, αλλά και εκπρόσωπός της (όπως και δύο φορές εκλεγμένος αντιπρόεδρός του), στο Κογκρέσο Τοπικών και Περιφερειακών Αρχών του Συμβουλίου της
Ευρώπης.

Το πολύ σημαντικό αυτό διεθνές θεσμικό σώμα αιρετών από τον ευρωπαϊκό λαό, εκπροσωπεί περίπου 200.000 Δήμους και Περιφέρειες 47 -τότε, 46 πλέον, μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία– της Ευρώπης. Μ’ αυτές μου τις δύο ιδιότητες, αλλά και επειδή επί σειρά ετών εργάστηκα ως νομικός στα ευρωπαϊκά όργανα στις Βρυξέλλες,
απέκτησα μια πολύ χρήσιμη, ειδικευμένη γνώση, αλλά και μια αποκρυσταλλωμένη πεποίθηση.

Η πεποίθησή μου αυτή αφορά στην πολύ μεγάλη σημασία που έχει η εκπροσώπηση ενός τόπου στη Βουλή -αλλά και στην Ευρωβουλή και σε κάθε υψηλό κέντρο αποφάσεων- από ανθρώπους της Αυτοδιοίκησης. Κι αυτό επειδή έχουν πλήρη και βιωματική γνώση όχι μόνο των ζητημάτων που απασχολούν τις τοπικές κοινωνίες, αλλά και των προσδοκιών και των ελπίδων τους. Είναι σε θέση, λοιπόν, να προτείνουν πραγματικά αποτελεσματικές και εφαρμόσιμες, στοχευμένες πολιτικές, που μπορούν να έχουν άμεσα θετικό και αποτελεσματικό αποτύπωμα.

Και η χρήσιμη, ειδικευμένη γνώση που απέκτησα αφορά στη βαθιά κατανόηση και του πλέον κατάλληλου νομοθετικού πλαισίου προκειμένου να προοδεύσουν τα νησιά μας -κυρίως τα απομακρυσμένα και ακριτικά- αλλά και των σχετικών ευρωπαϊκών χρηματοδοτικών διαδρομών, που συχνά είναι δαιδαλώδεις.

Σχετικά με το νομοθετικό πλαίσιο, αυτό που οφείλουμε να κάνουμε είναι ό,τι προβλέπουν οι “μαγικές” 26 λέξεις της παραγράφου 4, του άρθρου 101 του Συντάγματος -την ουσία των οποίων πλήρως αποδέχεται η Ε.Ε. Πρόκειται για τη “ρήτρα νησιωτικότητας” για να της δώσουμε έναν ευνόητο και συμπυκνωμένο τίτλο.

Μια γενική νομοθετική οδηγία-πλαίσιο που αναγνωρίζει έμπρακτα τις ιδιαιτερότητες των νησιών και τα αυξημένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν ως προς το επιχειρείν, τις μεταφορές, τις ευκαιρίες ανάπτυξης, το brain drain, την προσέλκυση μόνιμων κατοίκων, τη στελέχωση δομών υγείας και παιδείας, την ενεργειακή τους αυτάρκεια κ.λπ.

Μια Ελλάδα με σταθερότητα και αναπτυξιακή προοπτική, όπως μπορεί να είναι μια Ελλάδα με κυβέρνηση Νέας Δημοκρατίας, μπορεί -και πρέπει – να φέρει την πνοή της ρήτρας νησιωτικότητας σε κάθε νέο νομοθέτημά της.

Κάτω απ’ αυτήν την ομπρέλα μπορούν να βρουν θέση πολιτικές που πραγματικά θα αλλάξουν την οικονομική και κοινωνική καθημερινότητα των νησιών μας, όπως η Σάμος, η Ικαρία, οι Φούρνοι... Χωροταξικό, αντισταθμιστικά οφέλη-κίνητρα για τους κατοίκους και ευκαιρίες για την τοπική επιχειρηματικότητα, “πράσινη” μετάβαση, αειφόρος ανάπτυξη, ορθολογική διαχείριση απορριμάτων – λυμάτων – υδάτινων πόρων, μεταφορικό ισοδύναμο, ειδικό φορολογικό καθεστώς, προώθηση του τουρισμού, ανάδειξη (σε σύνδεση με την επιχειρηματικότητα και τον τουρισμό) του πολιτισμού, και πολλά άλλα ακόμη.

Και, επειδή είναι ακριβώς αυτές οι υψηλές ευρωπαϊκές πολιτικές που μπορούν να προσφέρουν χρηματοδότηση -εφόσον ενταχθούν με τρόπο κατάλληλο στο πλαίσιό τους, όπως π.χ. το νέο ΕΣΠΑ, το πρόγραμμα LEADER κ.α. – είμαι πολύ αισιόδοξος ότι, εάν οι ψηφοφόροι του Νομού Σάμου με τιμήσουν με το σταυρό τους στις 21 Μαΐου, μια νέα
προοπτική μπορεί να δημιουργηθεί για τα νησιά μας.

Φυσικά, θα χρειαστεί γι’ αυτό επίμονη, επίπονη και, κυρίως, εμπεριστατωμένη και τεκμηριωμένη δουλειά. Όμως, αφού το πετύχαμε, αν και όχι στο μέγιστο ποσοστό, με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ το 2014-19 (συνολικά 62.000.000 ευρώ για έργα στη Σάμο και μόνο), είμαι πεπεισμένος ότι υπό συνθήκες κανονικότητας και πολιτικού ορθολογισμού -με μια κυβέρνηση Κυριάκου Μητσοτάκη, δηλαδή – δικαιούμεθα να αντιμετωπίζουμε το μέλλον με πιο πλατύ χαμόγελο αυτή τη φορά.

Και όχι μόνο για τη Σάμο, αλλά για όλα τα νησιά του Νομού -Ικαρία και Φούρνοι είναι οι δύο άλλοι Δήμοι του, αλλά και όποιος επισκεφθεί π.χ. τη Θύμαινα ή κάποιο άλλο από τα μικρά νησιά του συμπλέγματος, πραγματικά θα μείνει μαγεμένος από την απίθανη φυσική ομορφιά και τη σπάνια βιοποικιλότητά τους...

* Ο Μιχάλης Αγγελόπουλος, υποψήφιος βουλευτής της ΝΔ σε Σάμο, Ικαρία και Φούρνους, είναι νομικός και πρόεδρος του Επιστημονικού Συμβουλίου του Ινστιτούτου Τοπικής Αυτοδιοίκησης της ΚΕΔΕ