Την επισήμανση ότι δεν είναι δυνατόν να καλυφθούν όλες οι αιτήσεις για τη φιλοξενία παιδιών σε βρεφονηπιακούς σταθμούς και Κέντρα Δημιουργικής απασχόλησης Παιδιών (ΚΔΑΠ) έκανε η υφυπουργός εργασίας, Δόμνα Μιχαηλίδου, υπογραμμίζοντας, ωστόσο, ότι για πρώτη φορά φέτος το κράτος θα επιδοτήσει 100.000 θέσεις από περίπου 85.000 τα προηγούμενα χρόνια.
Μιλώντας στον ΑΝΤ1, η υφυπουργός απάντησε στα παράπονα για δεκάδες χιλιάδες παιδιά που θα μείνουν εκτός σταθμών και ΚΔΑΠ, λέγοντας: «Το πρόγραμμα είναι ακριβώς το ίδιο με πέρσι, έχει ίδιο προϋπολογισμό, αλλά είχαμε αλλαγές στις διανομές των voucher. Είχαμε αύξηση στα κουπόνια για τα ΚΔΑΠ σε ό,τι αφορά θέσεις παιδιών με αναπηρία, τα οποία έχουν πενταπλάσιο κόστος σε σχέση με το κουπόνι για ένα παιδί με φυσιολογική ανάπτυξη».
Παράλληλα, η Δόμνα Μιχαηλίδου εξήγησε ότι «από 465 πέρσι, οι ιδιωτικές δομές (βρεφονηπιακοί σταθμοί και ΚΔΑΠ), έγιναν 1043, μέσα σε έναν χρόνο δηλαδή υπερδιπλασιάστηκαν, κάτι που το κράτος δεν μπορεί να γνωρίζει. Διαφήμισαν ότι άνοιξαν και υπάρχουν θέσεις, οι γονείς έκαναν περισσότερες αιτήσεις και λόγω αυτής της αύξησης δεν μπορούν να καλυφθούν όλες οι αιτήσεις, με αποτέλεσμα γύρω στις 60.000 αιτήσεις, για τις οποίες θα απαιτούνταν 68 εκ. ευρώ για να χρηματοδοτηθούν, τελικώς να μην καλυφθούν.
Αναφορικά με το άνοιγμα των σταθμών, η υφυπουργός σημείωσε ότι, «σε συμφωνία με το ΥΠΕΣ και την ΚΕΔΕ, θα γίνει σε όλη την χώρα από την 1η Σεπτεμβρίου, με μέτρα όπως η χρήση μάσκας από τους εργαζόμενους και διαχωρισμός των παιδιών σε ότι αφορά τις δραστηριότητες, κυρίως στο προαύλιο». «Εμείς είμαστε έτοιμοι για να ανοίξουν όλοι οι σταθμοί την 1η Σεπτεμβρίου, η Επιτροπή των Ειδικών ήταν κάθετη ότι μπορούν να ανοίξουν. Από εκεί και πέρα είναι απόφαση των Δήμων εάν θέλουν αν ανοίξουν άλλη ημέρα», συμπλήρωσε.
Σε ό,τι αφορά τα επιδόματα, η υφυπουργός είπε ότι πλέον όλα τα επιδόματα πληρώνονται σε μια ημερομηνία, σημειώνοντας ότι σήμερα πληρώνεται και η δεύτερη δόση του επιδόματος γέννησης, για όσα παιδιά γεννήθηκαν τους προηγούμενους μήνες.
Για τα γηροκομεία
Με αφορμή τους θανάτους και τα κρούσματα κορωνοϊού σε δομές φροντίδας ηλικιωμένων, με τελευταία περίπτωση αυτή του Μοσχάτου, η Δόμνα Μιχαηλίδου είπε ότι πρέπει να υπάρχει διαρκής επαγρύπνηση, ότι το κράτος καλύπτει τις δαπάνες για τεστ κορωνοϊού όλων των υπαλλήλων και στα ιδιωτικά γηροκομεία όταν αυτοί επιστρέφουν από τις διακοπές τους, καθώς επίσης και ότι καλύπτει με χορήγηση μασκών και γαντιών προσωπικό και φιλοξενούμενους σε όλα τα γηροκομεία της χώρας, δημόσια και ιδιωτικά.