Καθοδόν προς τις εκλογές οι έριδες φουντώνουν στον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς ο Τσίπρας επιθυμεί διακαώς να μείνουν εκτός Βουλής όσο το δυνατόν περισσότερα στελέχη της «Ομπρέλας».

 

Γράφει ο Αριστείδης Ζορμπάς

 

Oι εθνικές εκλογές του 2019 και πολύ περισσότερο οι εσωκομματικές εκλογές για την ανάδειξη της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ επέφεραν δεινά αποτελέσματα για την «Ομπρέλα». Η αντιπολίτευση του Αλέξη Τσίπρα είδε να συρρικνώνεται αισθητά η επιρροή της στα ακροατήρια του κόμματος, εκλέγοντας αφενός μονοψήφιο αριθμό βουλευτών αφετέρου μικρό αριθμό μελών στην Κεντρική Επιτροπή.

Η απομόνωση έγινε ακόμα περισσότερο αισθητή στο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, εκεί όπου η πλειοψηφία και ένα μεγάλο μέρος των συνέδρων αντιμετώπισε στελέχη, όπως ο Τσακαλώτος, ο Σκουρλέτης, ο Δρίτσας, ο Φίλης, ο Βούτσης, ο Βίτσας, σχεδόν ως εχθρούς του κόμματος.

Η αντιπαράθεση αυτή εκ των πραγμάτων φουντώνει όσο πλησιάζουμε προς τις εκλογές, δεδομένου ότι ο ίδιος ο κ. Τσίπρας επιθυμεί διακαώς να μείνουν εκτός Βουλής όσο το δυνατόν περισσότερα στελέχη της «Ομπρέλας». Είναι ενδεικτικό ότι οι πιο μυημένοι στα κομματικά είδαν πίσω από τα όσα είπα η Θεανώ Φωτίου, ηγετικό στέλεχος της «Ομπρέλας», για την υπόθεση των παρακολουθήσεων, το μένος της ιστορικής φρουράς του κόμματος για τον Γιάννη Μαντζουράνη. Ο τελευταίος θα είναι υποψήφιος στον Νότιο Τομέα, περιφέρεια όπου πολιτεύεται και η κυρία Φωτίου, η οποία πλέον ανησυχεί για την εκλογή της.

 

Εντονη ενόχληση

Πολλά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ έχει ενοχλήσει σφόδρα ο τρόπος με τον οποίο πολιτεύεται ο κ. Μαντζουράνης, με τις πληροφορίες να αναφέρουν πως η ενόχληση έχει μεταφερθεί στον ίδιο τον κ. Τσίπρα. Για παράδειγμα, στους περισσότερους δεν αρέσει το γεγονός ότι ο γνωστός δικηγόρος κάνει συνεχώς πληρωμένες καταχωρίσεις στα social media, θεωρώντας ότι η πρακτική αυτή είναι ξένη με την κουλτούρα του ΣΥΡΙΖΑ. Πολύ περισσότερο διότι ο κ. Μαντζουράνης ήταν ένα πρόσωπο που κατά το παρελθόν αποτελούσε κόκκινο πανί για την ανανεωτική Αριστερά, λόγω της εμπλοκής του στο σκάνδαλο Κοσκωτά και τη στενή σχέση του με τον Μένιο Κουτσόγιωργα.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο Μαντζουράνης έχει κάνει «δίδυμο» με τον Νίκο Παππά στον Νότιο Τομέα, αυξάνοντας κατακόρυφα τη σύγκρουση με την «Ομπρέλα», από τη στιγμή που ο πρώην υπουργός Επικρατείας είναι το πλέον φορτισμένο πρόσωπο για την πλειονότητα των στελεχών της ιστορικής φρουράς του ΣΥΡΙΖΑ.

Το ίδιο κλίμα επικρατεί και σε άλλες περιφέρειες της χώρας, με τα πιο ενδεικτικά παραδείγματα να είναι αυτά της Α΄ Αθήνας και του Βορείου Τομέα. Σε αυτές τις δυο περιφέρειες θα είναι στα ψηφοδέλτια οι κύριοι Φίλης, Βούτσης, Τσακαλώτος και Σκουρλέτης, δηλαδή όλη η ηγεσία της εσωκομματικής αντιπολίτευσης. Προς τούτο, ο κ. Τσίπρας προσπαθεί να ενισχύσει τα ψηφοδέλτια αυτά με πρόσωπα ευρισκόμενα κοντά του, προκειμένου να εξαντλήσει τα περιθώρια για να τους αφήσει εκτός Βουλής ή να τους «κοντύνει» πολιτικά.

Στον Βόρειο Τομέα θέλει με κάθε τρόπο να πριονιστεί η πρωτιά του κ. Τσακαλώτου και ταυτόχρονα να μην εκλεγεί ο κ. Σκουρλέτης. Ετσι, πριμοδοτεί με όλους τους τρόπους τις υποψηφιότητες του Κώστα Ζαχαριάδη και της Μαριλίζας Ξενογιαννακοπούλου, την ίδια ώρα που πιέζει τον γνωστό ηθοποιό Μάριο Αθανασίου να είναι στο ψηφοδέλτιο του Βόρειου Τομέα.

Εξίσου πολύπλοκα είναι τα πράγματα στην Α΄ Αθήνας, όπου εκλέγονται οι κκ. Φίλης και Βούτσης. Ισχυρός στην περιφέρεια είναι και ο Δημήτρης Τζανακόπουλος, ενώ στο ψηφοδέλτιο θα προστεθεί η δυνατή υποψηφιότητα του εκπροσώπου Τύπου Νάσου Ηλιόπουλου, αλλά και της Μαρίας Κουβέλη, κόρης του Φώτη Κουβέλη. Εντονο παρασκήνιο υπάρχει και στην Α΄ Πειραιά, εκεί που για χρόνια κυριαρχούσε ο Θοδωρής Δρίτσας. Ο κ. Τσίπρας προσπαθεί είτε να τον θέσει εκτός ψηφοδελτίων με το πρόσχημα της ηλικίας, είτε να μπει κάποιο αναγνωρίσιμο πρόσωπο για να πάρει τη μία έδρα που κερδίζει ο ΣΥΡΙΖΑ.

 

Ηλεκτρισμένο κλίμα

Ολο αυτό το κλίμα ηλεκτρίζεται ακόμα περισσότερο μεταξύ της πλειοψηφίας και της εσωκομματικής αντιπολίτευσης λόγω της σταδιακά αυξανόμενης δύναμης των ΠΑΣΟΚογενών. Το γεγονός ότι στελέχη όπως οι Χρήστος Σπίρτζης, Στέφανος Τζουμάκας, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, Θάνος Μωραΐτης και Γιάννης Ραγκούσης, παίζουν κομβικό ρόλο στη διαμόρφωση της «γραμμής» του ΣΥΡΙΖΑ ενοχλεί σφόδρα την ιστορική ηγεσία.

Πολύ περισσότερο γιατί σε μια σειρά από ζητήματα, όπως για παράδειγμα αυτά της εξωτερικής πολιτικής, βλέπουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ εγκαταλείπει παραδοσιακές θέσεις, αλλά και γιατί διαβλέπουν ότι θα είναι πιθανότατα ισχνή η παρουσία τους στην επόμενη κοινοβουλευτική ομάδα που θα εκλεγεί.

 

Εκτός γραμμής και ο Ευκλείδης

Στη γραμμή της Θεανώς Φωτίου εμφανίστηκε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος χθες στη Βουλή. Συγκεκριμένα, ο επικεφαλής των «53», σπάζοντας με τη σειρά του τη γραμμή της Κουμουνδούρου, υποστήριξε ότι το θέμα των υποκλοπών είναι και ζήτημα οικονομικής διακυβέρνησης! Με άλλα λόγια, ναι μεν «λείανε» όλα όσα είπε η κυρία Φωτίου, αλλά η ουσία της θέσης του είναι η ίδια. «Είναι και ζήτημα οικονομικής διακυβέρνησης της χώρας το θέμα των υποκλοπών, όχι μόνο δημοκρατίας, για το πώς πρέπει να ξοδευτεί το δημόσιο χρήμα», σημείωσε κατά τη διάρκεια κόντρας του με τον Αδωνι Γεωργιάδη, ο οποίος το επισήμανε όταν λίγο αργότερα πήρε τον λόγο. Ο πρώην υπουργός Οικονομικών πρόσθεσε επικρίνοντας την κυβέρνηση: «Οταν δεν μπορείτε να τους υποστηρίξετε όλους (σ.σ. εννοεί τους επιχειρηματίες), δημιουργούνται μικροπροβληματάκια, αλλά κάνετε ό,τι μπορείτε».