“Η οικοδόμηση μιας αποτελεσματικής και γνήσιας Ένωσης Ασφαλείας που ενισχύει την ασφάλεια της Ευρώπης απαιτεί την αντιμετώπιση τόσο της τρομοκρατίας όσο και του οργανωμένου εγκλήματος, καθώς και των μηχανισμών που τις υποστηρίζουν, ενισχύοντας τα αμυντικά μας συστήματα”, δήλωσε ο Ευρωπαίος Επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας, κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος.
Για να ανταποκριθούν στην ανάγκη για συλλογική ασφάλεια, οι ηγέτες των 28 μελών της ΕΕ υιοθέτησαν μια νέα στρατηγική ατζέντα για την περίοδο 2019-2024. Η ατζέντα αυτή παρέχει τις κατευθυντήριες γραμμές της Επιτροπής σχετικά με τις βασικές ενέργειες που απαιτούνται για την αποτελεσματική αντιμετώπιση της τρομοκρατίας και των απειλών για την ασφάλεια στην Ευρώπη.
“Η ασφάλεια αποτέλεσε βασική προτεραιότητα της Επιτροπής αυτής από την πρώτη μέρα. Η Ευρωπαϊκή Ατζέντα για την Ασφάλεια, την οποία παρουσίασα το 2015, ήταν η κατευθυντήρια αρχή μας και τα τελευταία χρόνια εργαζόμαστε για την οικοδόμηση μιας αποτελεσματικής και γνήσιας Ένωσης Ασφαλείας”, δήλωσε ο κ. Αβραμόπουλος στο New Europe κατά τη διάρκεια μιας εκτενούς συνομιλίας για την προσέγγιση της Ευρώπης για συλλογικά μέτρα προστασίας. “Η ΕΕ έπρεπε να ανταποκριθεί σε μια κρίση ασφάλειας. Μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις του Παρισιού το 2015 και τις επακόλουθες τρομοκρατικές ενέργειες σε πολλά άλλα κράτη μέλη, έγινε σαφής η σημασία της διασυνοριακής συνεργασίας”.
Οι πρωτοβουλίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας περιλαμβάνουν ήδη ανταλλαγές πληροφοριών και πληροφοριών, μέτρα για την αντιμετώπιση της ριζοσπαστικοποίησης και στρατηγικές για την ενίσχυση της ασφάλειας του κυβερνοχώρου. Οι συνεχιζόμενες διαπραγματεύσεις με τις χώρες της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής, καθώς και με τη Νέα Ζηλανδία, αποτελούν προτεραιότητα στην ατζέντα της ΕΕ.
“Από τότε που ανέλαβα τα καθήκοντά μου, έχουμε προβεί σε αποφασιστικές ενέργειες για τον εκσυγχρονισμό του ευρωπαϊκού πλαισίου ασφάλειας μέσω νέας νομοθεσίας, για την ενίσχυση της επιχειρησιακής συνεργασίας μεταξύ των κρατών μελών και για την ενίσχυση του ρόλου των Οργανισμών μας για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας κλείνοντας το χώρο στο οποίο λειτουργούν οι τρομοκράτες, με νέους κανόνες που καθιστούν δυσκολότερη την πρόσβαση σε εκρηκτικές ύλες, πυροβόλα όπλα και χρηματοδότηση”, δήλωσε ο κ. Αβραμόπουλος πριν προσθέσει : “Επίσης, ενισχύσαμε την ανταλλαγή πληροφοριών για να παράσχουμε στους αστυνομικούς και τους συνοριοφύλακες, αποτελεσματική πρόσβαση σε ακριβή και πλήρη δεδομένα, σε πληροφορίες και να κλείσουμε οποιαδήποτε κενά ασφαλείας και τυφλά σημεία”.
Η τελευταία Έκθεση Προόδου για την Ένωση Ασφαλείας επικεντρώθηκε στην απειλή του διαδικτυακού τρομοκρατικού περιεχομένου και κάλεσε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο της ΕΕ να καταλήξουν σε συμφωνία σχετικά με την προτεινόμενη νομοθεσία που κατέθεσε η Επιτροπή το Σεπτέμβριο του 2018 και προσβλέπει στη διαγραφή του περιεχομένου που συνδέεται με τρομοκρατικές ομάδες από το διαδίκτυο.
Τα προτεινόμενα μέτρα θα ενισχύσουν επίσης τη δέσμευση της ΕΕ για το Πρωτόκολλο Αντιμετώπισης Κρίσεων, ένα μηχανισμό ταχείας αντίδρασης που αποσκοπεί στη συγκράτηση της εξάπλωσης του εξτρεμιστικού περιεχομένου που διαδίδεται σε απευθείας σύνδεση. Κατά τη διάρκεια της συζήτησης για την απειλή που προέρχεται από το ψηφιακό τρομοκρατικό περιεχόμενο, ο κ. Αβραμόπουλος επεσήμανε ότι η ΕΕ «έχει αντιμετωπίσει τις απειλές στον κυβερνοχώρο με τη θέσπιση μιας νέας στρατηγικής της ΕΕ για την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο και την αντιμετώπιση της παραπληροφόρησης για την καλύτερη προστασία των εκλογών μας. Συνεχίζονται οι εργασίες για την ενίσχυση της ασφάλειας των ψηφιακών υποδομών ζωτικής σημασίας, συμπεριλαμβανομένης της ενισχυμένης συνεργασίας για την ασφάλεια των δικτύων 5G σε όλη την Ευρώπη “.
Η ανάγκη για βελτιωμένη ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ των πληροφοριακών συστημάτων της ΕΕ για την ασφάλεια καθιστά αναγκαίες περαιτέρω ενέργειες από την πλευρά των ψηφιακών πλατφορμών για την ενδυνάμωση των καταναλωτών και της ερευνητικής κοινότητας. Η προστασία των δικτύων 5G και η αποτελεσματική εφαρμογή της νομοθεσίας της ΕΕ για την ασφάλεια και μια ενισχυμένη η συνεργασία με τα Δυτικά Βαλκάνια είναι ουσιαστικής σημασίας για την πορεία της Ευρώπης προς μια πλήρως ανεπτυγμένη Ένωση Ασφαλείας. “Μπορούμε να είμαστε υπερήφανοι για πολλά και συγκεκριμένα αποτελέσματα … αλλά η πιο σημαντική είναι η αλλαγή της νοοτροπίας μας στον τομέα της ασφάλειας”. Δήλωσε ο κ. Αβραμόπουλος καθώς συνόψισε την πρόοδο της ΕΕ κατά τη διάρκεια της Επιτροπής με επικεφαλής τον Jean-Claude Juncker. Σημείωσε ότι μια πραγματική Ένωση Ασφαλείας είναι δυνατή μέσω μιας “αλλαγής” νοοτροπίας, αλλά απαιτούνται περισσότερες προσπάθειες έτσι ώστε αυτή να ανταποκρίνεται στις ανάγκες συλλογικής ασφάλειας της ΕΕ.
«Ενώ η ασφάλεια ξεκινά από το εσωτερικό της Ευρώπης, θα ήταν αφελές να πιστεύουμε ότι τελειώνει εκεί – ειδικά σήμερα που ο κόσμος στον οποίο ζούμε είναι πιο συνδεδεμένος από ποτέ και οι εγκληματίες ή οι τρομοκράτες συνεργάζονται πέρα από τα εθνικά σύνορα … Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο έχουμε ενισχύσει τη συνεργασία μας για την ασφάλεια με τις χώρες στη γειτονιά μας αλλά και με διεθνείς εταίρους “, πρόσθεσε ο κ. Αβραμόπουλος.
“Κατά τη διάρκεια των τελευταίων πέντε ετών, έχουμε πετύχει πολλά. Αλλά πολλά πρέπει να γίνουν ακόμη. Ζούμε σε απρόβλεπτους καιρούς και η γειτονιά μας διαταράσσεται από διασυνοριακές συγκρούσεις. Οι πολίτες μας ριζοσπαστικοποιούνται από την τρομοκρατία και επιτίθενται σε αθώους ανθρώπους στις πόλεις μας. Εν τω μεταξύ, ο εθνικισμός και ο λαϊκισμός είναι σε άνοδο. Η ασφάλεια εξακολουθεί να αποτελεί βασική πρόκληση για την Ευρώπη και βρίσκεται μεταξύ των βασικών προτεραιοτήτων για την ΕΕ. Θα πρέπει να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε από κοινού για να εμβαθύνουμε την Ένωση Ασφαλείας μας και να δημιουργήσουμε επιτυχημένα πλαίσια αστυνομικής συνεργασίας τα οποία κάποια μέρα θα μπορούσαν να εξελιχθούν σε μια Ευρωπαϊκή FBI, που παραμένει μία από τις προτάσεις μου για το μέλλον”.