Ομολογώ ότι εξεπλάγην διαβάζοντας στον ιστότοπο του περιοδικού The Brussels Times μια μακροσκελή ανάλυση για τα ελληνοτουρκικά με την υπογραφή του πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ, Ανδρέα Γεωργίου, δεδομένου ότι δεν τον έχουμε συνηθίσει να μιλά για τέτοια ζητήματα.
Έχει ενδιαφέρον η τοποθέτησή του, αφενός γιατί γίνεται σε ένα μέσο το οποίο απευθύνεται κυρίως σε διπλωμάτες, προσωπικό των θεσμών της ΕΕ, ερευνητές και λομπίστες, αλλά και λόγω των θέσεων που αναπτύσσει. Για να τις συνοψίσω, τάσσεται αναφανδόν υπέρ του διαλόγου, τονίζει ωστόσο ότι η Ελλάδα «πρέπει να είναι έτοιμη και για το χειρότερο σενάριο», επικαλούμενος τη γνωστή ρήση του Τζορτζ Ουάσιγκτον που έλεγε «το να προετοιμάζεσαι για πόλεμο είναι ένας από τους πιο αποτελεσματικούς τρόπους διατήρησης της ειρήνης».
Συγκεκριμένα η Ελλάδα «να διαθέσει επειγόντως σημαντικούς οικονομικούς πόρους για να προετοιμάσει τη στρατιωτική άμυνά της». Σημειώνω μάλιστα ότι το ύφος και η περιγραφή των κινδύνων από την τουρκική προκλητικότητα ήταν ιδιαιτέρως γλαφυρά στην ανάλυσή του, όπου περιγράφει σενάρια πολέμου και απώλειας εδαφών…
Παρεμπιπτόντως να σας πω ότι ο Γεωργίου την περίοδο αυτή είναι επισκέπτης λέκτορας στο φημισμένο αμερικανικό κολέγιο Αμχερστ – το λες και ενδιαφέρουσα σύμπτωση το ότι σε αυτό έχουν φοιτήσει, μεταξύ άλλων, ο Γιώργος Παπανδρέου κι ο Αντώνης Σαμαράς. Από ό,τι έμαθα το περσινό διδακτικό έτος δίδασκε το μάθημα «Δεοντολογία και θεσμοί της στατιστικής», ένα θέμα για το οποίο θα είχε σίγουρα πολλά να πει. Το φετινό, από την άλλη, έχει τον τίτλο «Εφαρμοσμένη μακροοικονομική πολιτική σε αναπτυσσόμενες χώρες: Η προσέγγιση του ΔΝΤ».
Από τον Μικροπολιτικό στα Νέα