Το Μεξικό αναστέλλει τις διπλωματικές του σχέσεις με τον Ισημερινό, μετά την σύλληψη του πρώην αντιπροέδρου του Ισημερινού στη μεξικανική πρεσβεία στο Κίτο

Οι αρχές του Ισημερινού συνέλαβαν τον πρώην αντιπρόεδρο της χώρας Χόρχε Γκλας την Παρασκευή, το βράδυ, μέσα στην πρεσβεία του Μεξικού στο Κίτο, όπου βρισκόταν από τον Δεκέμβριο, με συνέπεια το Μεξικό να αναστείλει τις διπλωματικές του σχέσεις με τον Ισημερινό.

Ο Γκλας, ο οποίος έχει καταδικαστεί δύο φορές για διαφθορά, είχε καταφύγει στην πρεσβεία του Μεξικού στο Κίτο έπειτα από αίτημά του για χορήγηση πολιτικού ασύλου τον Δεκέμβριο, με το επιχείρημα ότι διώκεται από το γραφείο του γενικού εισαγγελέα.

Η αστυνομία εισήλθε δια της βίας στην πρεσβεία του Μεξικού στο Κίτο προτού προχωρήσει στη σύλληψη, σημειώνει ο Μεξικανός πρόεδρος Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ σε ανάρτησή του στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης «X».

Ο Λόπες Ομπραδόρ δήλωσε ότι έδωσε εντολή στον υπουργό Εξωτερικών του Μεξικού να αναστείλει τις διπλωματικές σχέσεις με τον Ισημερινό, χαρακτηρίζοντας τη σύλληψη αυτή παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου.