Αμετάβλητο παραμένει το πολιτικό σκηνικό με τη διαφορά μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, λιγότερο από δύο εβδομάδες πριν από τις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου, να εξακολουθεί να είναι διψήφια, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της Metron Analysis, που παρουσιάστηκε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Mega το βράδυ της Τρίτης (28.5.24).

Στην πρόθεση ψήφου στη δημοσκόπηση της Metron Analysis ενόψει των ευρωεκλογών, η ΝΔ προηγείται του ΣΥΡΙΖΑ 12.5 ποσοστιαίες μονάδες, ενώ στην εκτίμηση ψήφου η διαφορά ανεβαίνει στις 15,3 μονάδες.

Συγκεκριμένα, στην πρόθεση ψήφου, η ΝΔ συγκεντρώνει 25,4% και ο ΣΥΡΙΖΑ 12,9%.

Ακολουθούν το ΠΑΣΟΚ 10,5%, το ΚΚΕ 6,4%, η Ελληνική Λύση 6%, η Νίκη 3,1%, η Πλεύση Ελευθερίας 3,4%, το ΜέΡΑ25 2,7%, η Νέα Αριστερά 2,5%, η Φωνή Λογικής 2% και οι Δημοκράτες 1,8%.

Στην εκτίμηση ψήφου, η ΝΔ συγκεντρώνει 31%, ο ΣΥΡΙΖΑ 15,7%, το ΠΑΣΟΚ 12,9%, το ΚΚΕ 7,9%, η Ελληνική Λύση 7,3%, η Νίκη 3,8%, η Πλεύση Ελευθερίας 4,2%, το ΜέΡΑ25 3,3%, η Νέα Αριστερά 3%, η Φωνή Λογικής 2,4%, ο Κόσμος 1%, οι Δημοκράτες 2,3% και η ΑΝΤΑΡΣΥΑ 1,1%.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης προηγείται στο ερώτημα «ποιος είναι ο καταλληλότερος πρωθυπουργός» με 36%, ενώ ο  Στέφανος Κασσελάκης λαμβάνει 7%.

Η θετική αξιολόγηση της κυβέρνησης βρίσκεται στο 30%, ενώ η αρνητική στο 63%.

Ενόψει των ευρωεκλογών, το 47% των πολιτών έχει αρνητική γνώμη για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το 43% θετική.

Το 67% των πολιτών απαντά ότι ενδιαφέρεται αρκετά έως πολύ για τις ευρωεκλογές ενώ το 33% λίγο έως καθόλου.

To 61% των ερωτηθέντων απάντησε προς η πορεία της χώρας πηγαίνει προς τη λάθος κατεύθυνση, ενώ το 33% προς τη σωστή κατεύθυνση.

Το 40% θεωρεί ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα της χώρας είναι η ακρίβεια, το 25% η οικονομία και το 5% η ανεργία.

Δυσπιστία για την αποτελεσματικότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Η δημοσκόπηση αποτυπώνει ότι οι πολίτες δεν έχουν ιδιαίτερα θετική εικόνα για το πώς λειτουργεί η Ευρωπαϊκή Ένωση και εάν στέκεται στο ύψος των περιστάσεων. Έτσι, εξακολουθούμε να έχουμε ένα υψηλό ποσοστό αρνητικών γνωμών, που φτάνουν το 43%, με τις θετικές να υποχωρούν ελαφρά στο 49%. Δεν είναι τυχαίο έτσι που οι πολίτες ως προς το μέλλον της ΕΕ εκφράζουν σχετική απαισιοδοξία καθώς το 43% εκφράζει την πεποίθηση ότι αυτή θα αποδυναμωθεί τα επόμενα χρόνια με το ποσοστό αυτών που πιστεύουν ότι θα ενισχυθεί να υποχωρεί στο 22%.

Αντίστοιχα, έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον ότι σε σχέση με τον Μάιο του 2019 οι αρνητικές γνώμες για το Ευρωκοινοβούλιο έχουν αυξηθεί και φτάνουν πια το 47%, ενώ μικρή υποχώρηση υπάρχει και στις θετικές γνώμες. Ενδιαφέρον έχει ότι την πιο αρνητική γνώμη για το Ευρωκοινοβούλιο έχουν οι ψηφοφόροι που δηλώνουν αριστεροί και όσοι δηλώνουν δεξιοί, ενώ την πιο θετική την έχουν οι κεντροδεξιοί.

Ως προς τα μηνύματα που θα στείλουν οι ευρωεκλογές στο εσωτερικό της χώρας, οι ερωτηθέντες εκτιμούν κατά πλειοψηφία ότι θα στείλουν μήνυμα αποδοκιμασίας (58%), ενώ το 34% πιστεύουν ότι θα στείλουν μήνυμα στήριξης. Βεβαίως, εδώ έχουμε να κάνουμε με μια ερώτηση που αποτυπώνει και τους πολιτικούς συσχετισμούς.

Ενδιαφέρον έχει πάντως ως προς το μήνυμα που θα στείλουν στην Ευρώπη ότι υποχωρεί ελαφρά το ποσοστό που πιστεύει ότι θα στείλουν μήνυμα στήριξης της Ευρωπαϊκής Ένωσης και αυξάνει το ποσοστό όσων πιστεύουν ότι θα είναι μήνυμα αποδοκιμασίας, με την εκτίμηση να αποτυπώνει και εδώ συνολικότερους συσχετισμούς μέσα στην κοινωνία.

Πώς διαμορφώνεται ο συσχετισμός των πολιτικών δυνάμεων

Περνώντας τώρα στο πώς διαμορφώνεται ο πολιτικός και κομματικός συσχετισμός ενόψει των ευρωεκλογών, το πρώτο στοιχείο αφορά τα όρια της εκλογικής επιρροής, όπου μεγάλες αυξομειώσεις ως προς αυτά δεν υπάρχουν για τα τρία μεγάλα κόμματα.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει όμως ο βαθμός ενδιαφέροντος για τις ευρωεκλογές που είναι παράμετρος που αφορά και τη συμμετοχή. Εδώ βλέπουμε μια υποχώρηση του ενδιαφέροντος από το 72% στις προηγούμενες ευρωεκλογές στο 77%, ενώ αποτυπώνετια και πάλι ότι το ενδιαφέρον αυξάνεται όσο ανεβαίνουμε στην ηλικιακή κλίμακα αποτυπώνοντας ότι η κρίση εμπιστοσύνης στην πολιτική αφορά περισσότερο τις νεότερες γενιές.

Μειωμένη πρόθεση συμμετοχής

Το αποτέλεσμα είναι να αποτυπώνεται σημαντικά μειωμένη βεβαιώτητα ως προς τη συμμετοχή σε σχέση με το 2019 (όπου βεβαίως οι εκλογές συνεπεσαν με τις αυτοδιοικητικές και όπου ουσιαστικά η χώρα είχε μπει στην τροχιά ενδεχόμενων βουλευτικών εκλογών μέσα στους επόμενους μήνες αφού σύντομα θα συμπληρωνόταν η τετραετία της δεύτερης κυβέρνησης Τσίπρα). Έτσι, η απάντηση «θα ψηφίσω σίγουρα» υποχωρεί από το 81% τον Μάιο του 2019 στο 68%. Και πάλι η μικρότερη βεβαιότητα βρίσκεται στις νεότερες ηλικίες. Αυτό σημαίνει ότι είναι πιθανό να δούμε μειωμένη συμμετοχή στις εκλογές.

Αντίστοιχα ενδιαφέρον έχει ότι ένα σημαντικό μέρος του εκλογικού σώματα παραμένει σχετικά αβέβαιο για το ποιο κόμμα θα ψηφίσει αφού οι απαντήσεις απόλυτα και μάλλον βέβαιος φτανουν μέχρι το 72%. Και εδώ έχει ενδιαφέρον ότι η απάντηση «απόλυτα βέβαιος», αφορά πολύ περισσότερο τις μεγάλες ηλικίες, όπου και οι ταυτότητες είναι παγιωμένες, παρά τη νεολαία.

Όμως, ως προς το προς το τι θα φέρουν οι ευρωεκλογές, οι ερωτώμενοι δεν εκτιμούν ότι θα διαταρχθεί η πολιτική σταθερότητα, γι’ αυτό και η μεγάλη πλειοψηφία απαντά ότι δεν θα δημιουργηθεί πρόβλημα πολιτικής σταθερότητας.

Αναζητώντας νέα πρόσωπα

Ως προς τα πρόσωπα που πρέπει να πάνε στην Ευρωβουλή, εδώ η πλειοψηφική απάντηση είναι «νέα πρόσωπα με νεές ιδέες» και μόνο οι άνω των 79 ετών προκρίνουν την απάντηση «δοκιμασμένα πρόσωπα με γνώσεις».

«Συσπειρώσεις των κομμάτων»

Την ίδια ώρα οι συσπειρώσεις των κομμάτων δεν είναι στα πιο υψηλά επίπεδα. Η ΝΔ είναι στο 66,3%, βλέποντας στις διαρροές προς τα δεξιά, κυρίως προς την Ελληνική Λύση να προστίθενται και αυτές προς τη Φωνή της Λογικής. Ο ΣΥΡΙΖΑ με συσπείρωση 59% εξακολουθεί να έχει προφανώς τις διαρροές και προς τη Νέα Αριστερά και προς το ΠΑΣΟΚ και προς το ΚΚΕ αλλά προς το ΜέΡΑ25. Το ΠΑΣΟΚ έχει την υψηλότερη συσπείργωση με 72,9%, όμως και εδώ υπάρχουν διάφορες διαρροές.

Ως προς το πώς κατανέμεται στην κλίμακα αυτοτοποθέτησης των ψηφοφόρων η εκλογική επιρροή των κομμάτων, εδώ βλέπουμε ότι η ΝΔ προηγείται τους κεντρώους  τους κεντροδεξιούς (όπου και το υψηλότερο ποσοστό) και τους δεξιούς (όπου όμως ένα μέρος πάει και στους σχηματισμούς της ακροδεξιάς), ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ έχει καταφέρει να έχει εδραιωθεί στην πρώτη θέση και στους αριστερούς και στους κεντροαριστερούς (στοιχείο που εξηγεί ως ένα βαθμό και το προβάδισμα έναντι του ΠΑΣΟΚ).