Εκτιμάται ότι οι πιστωτές θα αναστείλουν την ελάφρυνση χρέους που υποσχέθηκαν στους Έλληνες το φθινόπωρο

Του Κώστα Τσαχάκη

Πολύ χαμηλό βαθμό, κάτω από την … βάση βάζουν οι τεχνοκράτες των Θεσμών στην ελληνική κυβέρνηση στην έκθεση που ετοιμάζουν για την χώρα μας και θα δημοσιοποιήσουν στις 5 Ιουνίου. Σύμφωνα με πληροφορίες από τις Βρυξέλλες οι Ευρωπαίοι δεν διατυπώνουν μόνο ισχυρές ενστάσεις για το δημοσιονομικό κόστος του προεκλογικού πακέτου παροχών αλλά εκφράζουν και τον προβληματισμό τους μία σειρά δεσμεύσεων της ελληνικής κυβέρνησης οι οποίες έως τώρα παραμένουν στα χαρτιά. Μεταξύ των δεσμεύσεων που «καρκινοβατούν» είναι η εξάλειψη των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προς ιδιώτες, η πώληση των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ, οι παρεμβάσεις για την μείωση των κόκκινων δανείων, η ιδιωτικοποίηση των ΕΛΠΕ , η πρόοδος του κτηματολογίου κ.α. Στα συμπεράσματα της έκθεσης των τεχνοκρατών θα βασιστούν και οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης τους οποίους θα αντιμετωπίσει στο Eurogroup του Ιουνίου ο Ευκλείδης Τσακαλώτος μετά την «ηχηρή» απουσία του από τη συνεδρίαση του Μαΐου.

Για το τι θα αντιμετωπίσει ο υπουργός Οικονομικών μας έχει προϊδεάσει ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ ο οποίος εξέφρασε την άποψη ότι η Ελλάδα δεν θα πετύχει εφέτος τον στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ μετά από την χορήγηση του πακέτου παροχών. Δεν λείπουν δε και τα μηνύματα από την Γερμανία με την οικονομική εφημερίδα Handelsblatt να προαναγγέλλει χθες «κυρώσεις» στην Ελλάδα εξαιτίας των προεκλογικών μέτρων της κυβέρνησης. Οι Θεσμοί από την μέχρι τώρα ανάλυση του ελληνικού προϋπολογισμού και την κοστολόγηση των μέτρων διαπιστώνουν μία υστέρηση της τάξης του 0,5% στον στόχο για το πλεόνασμα του 2019 και ακόμη υψηλότερη γι΄ αυτόν του 2020. Διαπίστωση η οποία θα συμπεριληφθεί και στην έκθεση που ετοιμάζουν.

Είναι χαρακτηριστικό πως στο ρεπορτάζ της γερμανικής Handelsblatt σημειώνεται πως «ο Τσίπρας θέλει να βελτιώσει τις πιθανότητές του με προεκλογικά δώρα που θα προσθέσουν τουλάχιστον 4 δισ. ευρώ στον προϋπολογισμό του 2019 και του 2020». Στο δημοσίευμα γίνεται αναφορά στο «προληπτικό μέτρο» της απουσίας Τσακαλώτου από τη συνεδρίαση του Eurogroup και προστίθεται ότι «το θέμα δεν έχει λήξει. «Αμέσως πριν τις ευρωεκλογές οι πιστωτές θέλουν να αποφύγουν μια νέα σύγκρουση με την Ελλάδα. Ωστόσο το θέμα θα μπει ξανά στην ατζέντα του Eurogroup της 13ης Ιουνίου. Τότε οι ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών θα συζητήσουν κυρώσεις. Εκτιμάται ότι οι πιστωτές θα αναστείλουν την ελάφρυνση χρέους που υποσχέθηκαν στους Έλληνες το φθινόπωρο και θα αρνηθούν να δεχθούν την πρόωρη αποπληρωμή των δανείων του ΔΝΤ που ζητά η Αθήνα», τονίζεται στο ρεπορτάζ. Και βέβαια για το θέμα των κυρώσεων έχουν υπάρξει το τελευταίο διάστημα πολλές διαρροές από τις Βρυξέλλες. Επίσης η Handelsblatt καταγράφει την ανησυχία των αγορών με αφορμή την άνοδο των επιτοκίων των ελληνικών ομολόγων, αναφέροντας ότι «το επιτόκιο στο 10ετες ομόλογο είναι στο 3,43% σε σχέση με το 2,66% των ιταλικών, του 1,03% των πορτογαλικών και του 0,86% των ισπανικών ομολόγων. Αυτό δείχνει ότι οι αγορές παραμένουν σκεπτικές. Και πολύ ευαίσθητες στις πολιτικές εξελίξεις στην Αθήνα. Όταν ο Τσίπρας ανακοίνωσε στις 7 Μαΐου τα εκλογικά του δώρα, τα επιτόκια στα ελληνικά ομόλογα αυξήθηκαν άμεσα».

Τις εντυπώσεις αυτές επιχείρησε να διασκεδάσει ο Ευκλείδης Τσακαλώτος . Γα τις ανησυχίες των Ευρωπαίων όσον αφορά τους δημοσιονομικούς στόχους σημείωσε πως ακριβώς το ίδια άκουγε και πέρσι και πρόπερσι τέτοια εποχή και διευκρίνισε ότι το υπουργείο Οικονομικών έχει ακριβείς υπολογισμούς. «Όταν εντός του μνημονίου έκαναν οι θεσμοί τους υπολογισμούς στο τέλος διαψεύδονταν. Εμείς είχαμε δίκιο» πρόσθεσε ο κ. Τσακαλώτος. Για το ποια στάση θα κρατήσει η κυβέρνηση στο θέμα του αφορολόγητου ο υπουργός Οικονομικών γνωστοποίησε ότι δεν θα γίνουν βιαστικές κινήσεις. Όπως είπε τον Σεπτέμβριο όλα τα κράτη-μέλη θα παρουσιάσουν στην Επιτροπή μια πρώτη εκδοχή του προϋπολογισμού 2020 στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου. Σε αυτό θα υπάρχει ένα σενάριο βάσης χωρίς την ακύρωση της μείωσης του αφορολόγητου και η αντιπρόταση της κυβέρνησης.

Στα υπόλοιπα ζητήματα που απασχολούν τους Θεσμούς εκφράζονται έντονα παράπονα για το γεγονός ότι η κυβέρνηση παρά τις επανειλημμένες υποσχέσεις της εδώ και 18 μήνες δεν έχει καταφέρει να μειώσει τις ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις του Δημοσίου προς τον ιδιωτικό τομέα. Στο τέλος του πρώτου τριμήνου του έτους διαμορφώθηκαν στα 2,2 δις ευρώ με νοσοκομεία και ασφαλιστικά ταμεία να συσσωρεύουν νέα χρέη. Μάλιστα αυτό που τονίζουν πηγές των Βρυξελλών είναι ότι η Ελλάδα έχει πάρει και δόσεις δανείων από τον ESM αποκλειστικά και μόνο για να μειώσει δραστικά τις οφειλές του Δημοσίου χωρίς τελικά να το πράξει. Επίσης ανησυχούν και για την έκβαση της νέας προσπάθειας (η πρώτη απέτυχε παταγωδώς ) πώλησης λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ. Σύμφωνα με πληροφορίες αποσύρει το ενδιαφέρον της από τον διαγωνισμό η τσέχικη εταιρεία Sev.En Energy. Αλλά και οι ενδιαφερόμενοι από το εσωτερικό (ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ. Μυτιληναίος , Όμιλος Κοπελούζου, ΕΛΒΑΛ – ΧΑΛΚΟΡ) δεν εμφανίζονται ιδιαίτερα «ζεστοί» καθώς διαπιστώνουν ότι δεν θα υπάρξουν ικανοποιητικά μελλοντικά έσοδα, λόγω της χαμηλής ποιότητας του λιγνίτη και της θερμικής απόδοσης των μονάδων. Να υπενθυμίσουμε πως καταληκτική ημερομηνία για την κατάθεση δεσμευτικών προσφορών είναι η 28η Μαΐου.