Την ώρα που η αντιπολίτευση, στο σύνολό της χωρίς υπερβολές, αναζητεί ρόλο και επιλέγει την «α λα Τσίπρα» καταστροφολογία, ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η κυβέρνησή του προχωρούν σε μεταρρυθμίσεις και τομές προκειμένου η πορεία της οικονομίας, η επενδυτική βαθμίδα και η διεθνής αναγνώριση των όσων έχουν γίνει να μην παραμείνουν κενό γράμμα. Και αυτό παράλληλα με παρεμβάσεις που θα διατηρήσουν την κοινωνική συνοχή.
Ο Κυριάκος Μητοστάκης έχει αποσαφηνίσει ότι στόχος του είναι -και εκεί επικεντρώνει τις προσπάθειές του- η αλλαγή σελίδας στη χώρα να συνδυαστεί με καλύτερες δουλειές και καλύτερους μισθούς για τους πολίτες. Στο πλαίσιο αυτό άλλωστε εντάσσονται όσα γίνονται για την αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματος, τη δικαιότερη φορολογική μεταχείριση και την αντιμετώπισης της φοροδιαφυγής και της φοροαποφυγής. Η μάχη κατά της ακρίβειας είναι επίσης βασική προτεραιότητα αφού αυτή «τρώει» ουσιαστικά το αποτέλεσμα των κυβερνητικών ενεργειών και αποφάσεων.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έθεσε το θέμα στο καθιερωμένο, πλέον μήνυμά του, την Κυριακή, την παραμονή των Χριστουγέννων, τονίζοντας πως «τα φετινά Χριστούγεννα βρίσκουν την Ελλάδα να έχει αφήσει πίσω της μια υπερδεκαετή αλυσίδα κρίσεων και να ατενίζει το μέλλον με περισσότερη αισιοδοξία! Επιστέγασμα των προσπαθειών μας ήταν η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας. Είναι μια αναγνώριση των θυσιών του ελληνικού λαού, των συνεχιζόμενων μεταρρυθμίσεων και της προόδου της χώρας μας. Η Ελλάδα πλέον εκπέμπει εμπιστοσύνη και συνέπεια, ακούγεται και λαμβάνονται υπόψη οι διεκδικήσεις της».
Είναι ενδεικτικό των κινήσεων που γίνονται όμως στο πλαίσιο της κοινωνικής συνοχής και το γεγονός ότι τον Δεκέμβριο εκταμιεύθηκαν 717 εκατομμύρια ευρώ ως μέτρα στήριξης. Ουσιαστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης ασκεί μια πολιτική μέσα από την οποία η όποια υπεραπόδοση της οικονομίας επιστρέφει στους πολίτες.
Η νέα γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής της Ν.Δ., Μαρία Συρεγγέλα, ήταν σαφής σημειώνοντας πως «το πιο σημαντικό είναι αυτό, να ακούς και τα παράπονα και να μη θεωρείς ότι όλα είναι τέλεια. Σαφώς όλα δεν είναι τέλεια» προσθέτοντας ότι «το θέμα είναι ότι προσπαθούμε και ότι είμαστε πάνω από το πρόβλημα».
Οι μπλε φάκελοι που πήραν οι υπουργοί στο τελευταίο Υπουργικό Συμβούλιο της χρονιάς περιλαμβάνουν περίπου 220 μικρές και μεγάλες μεταρρυθμίσεις και 164 σχέδια νόμου.
Η νέα χρονιά μάλιστα ξεκινά με τον νόμο για την ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων, την καθιέρωση της επιστολικής ψήφου για τις ευρωεκλογές, τον νέο δικαστικό χάρτη για επιτάχυνση στην απονομή της δικαιοσύνης και τις αλλαγές στον ποινικό κώδικα.
«Το ξεκίνημα της κυβέρνησης, ειδικά κατά τους τελευταίους μήνες, δείχνει σε πάρα πολλά πεδία ότι κάθε άλλο παρά από εφησυχασμό χαρακτηριζόμαστε» ανέφερε στη συνέντυξή του στο ΑΠΕ ο υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος, προσθέτοντας ότι γίνονται τολμηρές αλλαγές, που είναι αυτονόητες, θα έπρεπε να είχαν συμβεί εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Ωστόσο, δεν έχουν τολμηθεί από καμία προηγούμενη κυβέρνηση. Είμαστε αποφασισμένοι να τις υλοποιήσουμε όλες».