Μεταναστευτικό: Επιχείρηση εκτόνωσης της έντασης στα νησιά: Πώς θα προχωρήσει το σχέδιο για τις κλειστές δομές

21

Ευθύνες επιρρίπτει η κυβέρνηση στον Περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου και τους δημάρχους των νησιών για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί μετά και τα σοβαρά επεισόδια με τις αστυνομικές δυνάμεις, με αφορμή τις αποφάσεις της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού ζητήματος.

Κυβερνητικά στελέχη έκαναν λόγο για χυδαιότητες του κ. Μουτζούρη στο βίντεο που δημοσιοποιήθηκε στα Μέσα Ενημέρωσης και σχολίαζαν:

«Μετά από αυτή τη χυδαία συμπεριφορά δεν έχουμε να πούμε κάτι με τον κ. Μουτζούρη. Θα συνομιλήσουμε με τους υπόλοιπους αυτοδιοικητικούς. Είναι κρίμα για τα νησιά του Βορείου Αιγαίου να είναι σε αυτή την δύσκολη συγκυρία περιφερειάρχης ο κ. Μουτζούρης».

Κάποιοι τοπικοί άρχοντες ανέχονται τα επεισόδια και τις βίαιες αντιδράσεις των κατοίκων στις περιοχές όπου έχει αποφασιστεί η δημιουργία των κλειστών κέντρων. Χαρακτηριστικό είναι το βίντεο με τον Κώστα Μουτζούρη να χυδαιολογεί κατά του Πρωθυπουργού και να αρνείται τον διάλογο για την εξομάλυνση της κατάστασης.

Στον αντίποδα αυτών των συμπεριφορών, η κυβέρνηση προχωρά στον σχεδιασμό της, όπως επισημαίνουν κυβερνητικά στελέχη και είναι αποφασισμένη να συνεχίσει τις εργασίες για την δημιουργία των κλειστών κέντρων. «Είναι προς το συμφέρον των τοπικών κοινωνιών να συνεργαστούν. Δεν υπάρχει άλλη επιλογή», τονίζουν και καλούν να πέσουν οι τόνοι. Κατά την χθεσινή ημέρα τα τηλέφωνα είχαν ανάψει μεταξύ του Μεγάρου Μαξίμου και των εκπροσώπων της τοπικής αυτοδιοίκησης σε Χίο και Λέσβο.

Τα επεισόδια που σημειώθηκαν στην Μυτιλήνη με αποτέλεσμα τον τραυματισμό δεκάδων αστυνομικών και ο εγκλωβισμός ανδρών των ΜΑΤ στο στρατόπεδο υπό βροχή μολότοφ προκάλεσαν μεγάλη ανησυχία και εκνευρισμό στην κυβέρνηση. «Αν υπήρχε διαφορετική στάση από τους αστυνομικούς που δέχθηκαν επίθεση, θα μπορούσαμε να θρηνήσουμε ακόμη και θύματα», σημείωναν οι ίδιες πηγές.

Αποχώρησαν τα ΜΑΤ από Χίο και Λέσβο

Αναχώρησαν, στις 9 σήμερα το πρωί, από το λιμάνι της Μυτιλήνης οι άνδρες της Αστυνομίας (διμοιρίες ΜΑΤ – ΥΜΕΤ). Με το ίδιο πλοίο θα μετακινηθούν ο μηχανολογικός εξοπλισμός, τα οχήματα, αλλά και τα μηχανήματα του Στρατού που είχαν μεταφερθεί στο νησί το βράδυ της περασμένης Δευτέρας προς Τρίτη, προκειμένου να διευκολυνθούν οι εργασίες στην επιταγμένη έκταση στο Καβακλή, όπου σύμφωνα με τον υφιστάμενο σχεδιασμό της κυβέρνησης θα κατασκευασθεί νέα δομή φιλοξενίας μεταναστών και προσφύγων.

Η αναχώρηση έγινε από τη Μυτιλήνη με το πλοίο «Νήσος Ρόδος» το οποίο εκτάκτως δρομολογήθηκε προκειμένου να μεταφέρει από το νησί τις αστυνομικές δυνάμεις. Στις 12 το μεσημέρι το ίδιο πλοίο θα παραλάβει από τη Χίο τις αντίστοιχες δυνάμεις. Σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη δεν υπάρχει λόγος να παραμένουν οι επιπλέον δυνάμεις στα νησιά. Πολύ πιθανό όμως να επιστρέψουν στις αρχές Μαρτίου, οπότε και θα έχουν δημοπρατηθεί τα έργα και θα ξεκινήσει η κατασκευή των κλειστών κέντρων οι εργολάβοι που θα τα αναλάβουν.

Στον Μητσοτάκη οι αντιπεριφερειάρχες βορείου Αιγαίου

Μέσα σε αυτό το κλίμα ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει καλέσει στο γραφείο του στις πέντε σήμερα το απόγευμα τους αντιπεριφερειάρχες Βορείου Αιγαίου και τους δημάρχους Λέσβου, Χίου και Σάμου – ο περιφερειάρχης έθεσε τον εαυτό του εκτός κάδρου μετά την χθεσινή ακραία και προσβλητική συμπεριφορά του- προκειμένου να εκτονωθεί η κατάσταση.

Σύμφωνα με πληροφορίες, θα τους καλέσει να αναλάβουν τις ευθύνες που τους αναλογούν έναντι των κατοίκων των νησιών και βάση του αξιώματος τους. «Είναι προς όφελος των ίδιων των νησιών να κατασκευαστούν σύγχρονες φυλασσόμενες δομές, για να κλείσουν οι προβληματικές δομές που υποδέχονται σήμερα πρόσφυγες και μετανάστες», αναμένεται να τονίσει ο Πρωθυπουργός. Επίσης, θα ξεκαθαρίσει ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει την υλοποίηση του σχεδιασμού της για την διαχείριση του μεταναστευτικού/προσφυγικού καθώς ούτε άλλη πρόταση υπάρχει στο τραπέζι ούτε υπάρχει άλλος δρόμος πέραν των κλειστών κέντρων.

Η κυβέρνηση περιλαμβάνει στα επιχειρήματα της την συμφωνία Ε.Ε. – Τουρκίας, η οποία υπεγράφη επί ΣΥΡΙΖΑ. Η Άγκυρα θεωρεί ότι της επιτρέπεται να μην δέχεται επαναπροωθήσεις από την ενδοχώρα, αλλά μόνο από τα νησιά. Αυτό σημαίνει ότι εάν οι νέες αφίξεις μεταφέρονταν στην ενδοχώρα, η Τουρκία δεν θα δεχόταν καμία επιστροφή. Παράλληλα οι σημερινές άναρχες δομές φιλοξενούν 4πλάσσιο αριθμό μεταναστών και προσφύγων σε σχέση με τα νέα κέντρα που θα δημιουργηθούν.

Λίγες ώρες πριν την προγραμματισμένη συνάντηση θα έχει συζητηθεί στο υπουργικό συμβούλιο το νομοσχέδιο του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου με ρυθμίσεις για επιπλέον επιτάχυνση των διαδικασιών ασύλου. Σύμφωνα με πληροφορίες, θα προβλέπει την υποβολή του αιτήματος ασύλου την στιγμή της υπογραφής, την επιτάχυνση της διαδικασίας προσφυγών και θα παρέχει κίνητρα στους δικηγόρους για να εξετάζουν με μεγαλύτερη ταχύτητα τις σχετικές αιτήσεις.