Προ των πυλών είναι η ανακοίνωση του Ενιαίου Φορέα Φύλαξης των συνόρων της χώρας, επικεφαλής του οποίου θα είναι ο υφυπουργός Άμυνας Αλκιβιάδης Στεφανής, οι αρμοδιότητες του οποίου ενισχύονται.

Στο δικό του χαρτοφυλάκιο θα προστεθούν και αρμοδιότητες του Λιμενικού Σώματος αλλά και των συνοροφυλάκων -που ανήκουν διοικητικά στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη- ώστε να έχει και επιχειρησιακό και επιτελικό ρόλο στη διαχείριση του προσφυγικού/μεταναστευτικού.

Ο νέος φορέας θα είναι ο καθ’ ύλην αρμόδιος να οργανώνει τον επιχειρησιακό σχεδιασμό για τη φύλαξη των χερσαίων και θαλάσσιων συνόρων, να ορίζει την περιοχή δράσης των επιχειρησιακών μονάδων, να ελέγχει και διαχειρίζεται ό,τι προκύψει ελέγχοντας και τις κινήσεις βαρκών από τα τουρκικά παράλια.

Ο υφυπουργός είχε ζητήσει και είχε λάβει σχετικές προτάσεις από τους συναρμόδιους υπουργούς, για κωδικοποίηση των αρμοδιοτήτων των Σωμάτων Ασφαλείας ώστε να υπάρξει αναλυτική περιγραφή για το «ποιος κάνει τι» και «μέχρι που».

Χθες είχε συνάντηση με τον υπουργό Επικρατείας Γιώργο Γεραπετρίτη για τις σχετικές λεπτομέρειες πριν την έκδοση του ΦΕΚ ίδρυσης του νέου φορέα. Παράλληλα με την ίδρυση του νέου φορέα και τις ήδη ανακοινωμένες προσλήψεις, φαίνεται πως θα επιχειρήσουν και στελέχη της Frontex αλλά και της νέας ευρωπαϊκής συνοροφυλακής (πολλοί εκ των οποίων θα εκπαιδευτούν πρώτη φορά στην Ελλάδα οπλισμένοι, κάτι που θα συμβεί για πρώτη φορά).

Αντιδράσεις

Μετά τη Σάμο και τη Χίο, και η Λέσβος αντιδρά στο σχεδιασμό της κυβέρνησης για το μεταναστευτικό για τη δημιουργία μεγάλης κλειστής δομής για τη διαμονή αιτούντων άσυλο. Σε έκτακτη συνεδρίαση του συμβουλίου του Δήμου Δυτικής Λέσβου το βράδυ της Κυριακής, ο δήμαρχος Ταξιάρχης Βέρρος ανέφερε πως δεν πρόκειται να συναινέσει στην κατασκευή δομής ούτε στο Διαβολόρεμα (κι ας μην ανήκει στα όρια του Δήμου Δυτικής Λέσβου) ούτε πουθενά, ενώ δήλωσε πως θα παραιτηθεί σε περίπτωση που προχωρήσει η δημιουργία του ενάντια στη βούληση των τοπικών κοινωνιών.

Γιατροί

Ειδικά κλιμάκια, αποτελούμενα από γιατρούς, νοσηλευτές και ψυχολόγους, του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), θα βρίσκονται τις επόμενες εβδομάδες στα Κέντρα Υποδοχής Ταυτοποίησης (ΚΥΤ) Λέσβου, Χίου, Σάμου, Κω και Λέρου. Κατά την παραμονή τους στα πέντε νησιά που δοκιμάζονται από τις αυξημένες προσφυγικές ροές, τα κλιμάκια του ΕΟΔΥ θα συμβάλουν στην επιτάχυνση της εξέτασης της ευαλωτότητας των προσφύγων και μεταναστών των ΚΥΤ, στην παροχή πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, στην ενίσχυση της ψυχολογικής υποστήριξης ευάλωτων ομάδων και στον εμβολιασμό των προσφύγων-μεταναστών, ιδιαίτερα των παιδιών.

Επιπλέον, έπειτα από σχετικές οδηγίες του υπουργού Υγείας, Βασίλη Κικίλια, ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Παναγιώτης Αρκουμανέας, μετέβη χθες στη Λέρο και σήμερα θα μεταβεί στην Κω, προκειμένου να επισκεφθεί τα ΚΥΤ και τις υγειονομικές δομές των δύο νησιών, με σκοπό την επιτόπια αποτίμηση της κατάστασης αλλά και τον καλύτερο συντονισμό του προγράμματος «PHILOS II – Ολοκληρωμένη επείγουσα παρέμβαση υγείας για την προσφυγική κρίση», που υλοποιεί ο ΕΟΔΥ.