Μεταναστευτικό: Αποφασισμένη να προχωρήσει η κυβέρνηση

by Έλσα

Η έναρξη των εργασιών στα νησιά αποτελεί το πρώτο έμπρακτο στοιχείο της αποφασιστικότητας που εκπέμπεται από το Μέγαρο Μαξίμου σε ό,τι έχει να κάνει με την υλοποίηση του σχεδίου της για το μεταναστευτικό.

Ο μπουλντόζες ξεκίνησαν άμεσα τις εργασίες στους χώρους που έχουν δεσμευθεί σε Λέσβο και Χίο, για την δημιουργία των κλειστών κέντρων και το μήνυμα είναι ότι δεν θα υποχωρήσουν στον σχεδιασμό που υπάρχει για την δημιουργία των κλειστών κέντρων στα πέντε νησιά του Αιγαίου.

Οι αντιδράσεις που υπήρξαν κατά την αποβίβαση των μηχανημάτων στα λιμάνια θεωρούνται περιορισμένες, αν όχι υποκινούμενες, όπως άφησε να εννοηθεί ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Σε ερώτηση για τα επεισόδια με τα ΜΑΤ ότι όσοι συμμετείχαν σε αυτά «δεν ήταν απλώς αυθόρμητοι κάτοικοι, αλλά και κάποιοι άνθρωποι που είχαν ρουκέτες- ενδεχομένως λόγω του παραδοσιακού εθίμου στη Χίο- αλλά και μολότοφ».

Στο προσφυγικό είναι δεδομένο ότι έχουν υπάρξει καθυστερήσεις -έχουν αναγνωριστεί από τον ίδιο τον πρωθυπουργό- και έχουν δοκιμαστεί διάφορα σχήματα για την αντιμετώπιση της κατάστασης, μέχρι να φτάσουμε στην επανίδρυση του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου. Είναι η πρώτη φορά που το σχέδιο φαίνεται να προχωρά εντός χρονοδιαγράμματος και να επιδεικνύεται αποφασιστικότητα από κυβερνητικής πλευράς. Τα μηχανήματα έφτασαν στα δύο νησιά πριν τα ξημερώματα της Τρίτης 25/2 και παρά τα κατά τόπους «αντάρτικα», πριν το μεσημέρι βρίσκονταν στους οριοθετημένους χώρους και είχαν ξεκινήσει τις εργασίες.

Ανοιχτή γραμμή κυβέρνησης και τοπικής αυτοδιοίκησης

Τόσο το αρμόδιο υπουργείο, όσο και άλλα κυβερνητικά στελέχη, βρίσκονται σε ανοιχτή γραμμή με ανθρώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης προκειμένου να επικρατήσει ηρεμία. Η αντίδραση, όταν δεν συνοδεύεται από βία και μολότοφ χαρακτηρίζεται «κατανοητή σε έναν βαθμό» από την πλευρά της κυβέρνησης, διότι, όπως αναφέρουν, οι άνθρωποι αυτοί έχουν κουραστεί από υποσχέσεις και υπάρχει ένα έλλειμμα εμπιστοσύνης από όλα τα προηγούμενα χρόνια.

Προς το τέλος της εβδομάδας αναμένεται να μεταφερθούν επιπλέον μηχανήματα που είναι απαραίτητα για την δημιουργία των κλειστών κέντρων, ενώ εντός του Μαρτίου θα δημοπρατηθεί το κύριο έργο και για τα πέντε νησιά. Η ολοκλήρωση τους αναμένεται το καλοκαίρι, με βάση το σχεδιασμό, και μόνο τότε θα κλείσουν οι σημερινές ανοιχτές δομές με την άθλια εικόνα που παρουσιάζουν. Στα επιχειρήματα που επιστρατεύονται προς τις τοπικές κοινωνίες περιλαμβάνεται η τόνωση του αισθήματος ασφάλειας των πολιτών, η απόσταση από τον αστικό ιστό και οι προσλήψεις για την λειτουργία τους θα γίνουν με βάση το κριτήριο εντοπιότητας.

Οι χωματουργικές εργασίες από τα μηχανήματα έργου στην  περιοχή στην περιοχή του Καράβα στη Μυτιλήνη άρχισαν αργά χθες το βράδυ.

Σχετικα Αρθρα

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies και άλλες τεχνολογίες καταγραφής για να εξασφαλίσει την σωστή λειτουργία της Δέχομαι Περισσότερα