Λίγες ημέρες πριν την επίσημη επίσκεψη του Πέδρο Σάντσεθ στις ΗΠΑ στις 12 Μαΐου όπου είναι προσκεκλημένος του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν, οι δύο πλευρές υπογράφουν συμφωνία για την προώθηση της τακτικής, εύρυθμης και ασφαλούς μετανάστευσης από χώρες της κεντρικής και της Νότιας Αμερικής.

Συγκεκριμένα η Ισπανία και οι ΗΠΑ θα συνεργαστούν για την προώθηση της τακτικής μετανάστευσης από την Κεντρική και Νότια Αμερική ενώ στο πρόγραμμα συμμετέχουν ήδη το Μεξικό και ο Καναδάς.

Το ισπανικό Υπουργείο Ένταξης, Κοινωνικής Ασφάλισης και Μετανάστευσης θα ενισχύσει διεθνή προγράμματα προώθησης της τακτικής μετανάστευσης που είναι ήδη σε λειτουργία σε διάφορες χώρες της Κεντρικής και Νότιας Αμερικής, όπως η Δομινικανή Δημοκρατία, ο Ισημερινός, η Κολομβία, η Ονδούρα ή η Γουατεμάλα, με αυτή τη νέα πρωτοβουλία που συμφωνήθηκε με τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Οι τρεις χώρες θα συμμετάσχουν στην αμερικανική πρωτοβουλία για τη δημιουργία περιφερειακών κέντρων σε διάφορες χώρες της Κεντρικής και Νότιας Αμερικής για την προώθηση της τακτικής, εύρυθμης και ασφαλούς μετανάστευσης.

Στόχος αυτού του προγράμματος είναι η μείωση της παράτυπης μετανάστευσης, η οποία στην περιοχή συχνά μεταφράζεται σε εξαιρετικά επικίνδυνα ταξίδια και πιθανότητα εκμετάλλευσης από μαφίες ή διακινητές ανθρώπων, και την ενίσχυση των τακτικών διαδρομών μετανάστευσης, σε συνεργασία με τις χώρες προέλευσης. Επιπλέον, είναι μια ευκαιρία να ενισχυθούν οι ιστορικές συμμαχίες της Ισπανίας με τις χώρες της Κεντρικής και Νότιας Αμερικής.

Τα κέντρα αυτά που προβλέπονται από τη συμφωνία, διαχειρίζονται σε άμεση συνεργασία με την Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες (UNHCR) και τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης (IOM) και θα επιτρέψουν να κατευθύνεται η ροή των ανθρώπων που σκοπεύουν να μεταναστεύσουν προς τακτικές διαδρομές, όπως π.χ. τη διεθνή προστασία ή τις άδειες εργασίας και διαμονής.

Η Ισπανία θα συνεργαστεί παρέχοντας βοήθεια σε άτομα από χώρες της κεντρικής και νότιας Αμερικής που θα επιλέξουν να μεταναστεύσουν στην Ισπανία. Το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ , όπως επισημαίνει σε ανακοίνωση της η Μονκλόα, εκτιμά «τις προσπάθειες της Ισπανίας, του Μεξικού και του Καναδά ως βασικών συμμάχων σε αυτό το έργο».

Με αυτή τη συμφωνία, το ισπανικό Υπουργείο Ένταξης συνεχίζει να προωθεί τακτικά, εύρυθμα και ασφαλή μονοπάτια μετανάστευσης, ευθυγραμμίζεται με τις δεσμεύσεις της Διακήρυξης του Λος Άντζελες για τη Μετανάστευση και την Προστασία και την πρόοδο στην Παγκόσμια Συμφωνία για τη Μετανάστευση και τους Πρόσφυγες.