Χωρίς τον ξενοδόχο λογάριαζαν Μαξίμου και οικονομικό επιτελείο όσον αφορά στον κυβερνητικό σχεδιασμό ειδικά για τα δύο νομοσχέδια για τις 120 δόσεις, όπου ξενοδόχος δεν είναι άλλος από τους δανειστές.

Συγκεκριμένα και σύμφωνα με πληροφορίες του Manifesto παρά τον αρχικό σχεδιασμό και τη σιγουριά ότι η ρύθμιση για τις 120 δόσεις για τα ασφαλιστικά Ταμεία ήταν τελειωμένη υπόθεση και θα ερχόταν τη Δευτέρα στη Βουλή, αυτή δεν ήρθε ποτέ. Ο λόγος είναι για μια ακόμη φορά οι ενστάσεις των δανειστών για όσους επιχειρηματίες έχουν κλείσει ή θα κλείσουν τις επιχειρήσεις τους για τους οποίους θεωρούν ότι πρέπει να τυγχάνουν διαφορετικής αντιμετώπισης από εκείνους που διαθέτουν ακόμη ενεργό ΑΦΜ. Στο ΥΠΟΙΚ πάντως δηλώνουν ότι το ν/σ θα έχει ψηφιστεί μέχρι τη Μεγάλη Τρίτη όπου κλείνει η Βουλή για τις γιορτές του Πάσχα και θα ξανανοίξει τη Δευτέρα 6 Μαΐου.

Ανάλογα βέβαια θέματα υπάρχουν και για το ν/σ για τις μέχρι 120 δόσεις για την εφορία – Δημόσια Ταμεία όπου παρά το γεγονός ότι οι συζητήσεις έχουν ολοκληρωθεί, χωρίς να έχει επέλθει οριστική συμφωνία η εντολή του Ευκλείδη Τσακαλώτου είναι αυτό να έρθει στη Βουλή τον Μάιο αναμένοντας το τελικό ok από τα κοινοβούλια των κρατών – μελών για την εκταμίευση του ενός δισ. από τα κέρδη των κεντρικών τραπεζών από τα Ελληνικά ομόλογα.

Το οικονομικό επιτελείο αναμένει και τα επίσημα στοιχεία της Eurostat τη Μεγάλη Τρίτη για τα δημοσιονομικά του 2018 αλλά και την αναβάθμιση κατά μία μονάδα (ΒΒ από Β) της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας από την Standard & Poor’s.

Σε κάθε περίπτωση με την επιστροφή του πρωθυπουργού από το Πεκίνο και μέχρι τις 15 Μαΐου σχεδιάζεται μια ακόμη έξοδος στις αγορές με τα χρήματα που θα αντληθούν, μαζί με εκείνα της προηγούμενης εξόδου και το 1 δισ. από τα κέρδη των ομολόγων, θα χρησιμοποιηθούν για την αγορά μέρους των ακριβών δανείων του ΔΝΤ.
Μάρκος Φωτεινός