Η Γερμανία επιτρέπει στην Ουκρανία να χρησιμοποιήσει γερμανικά όπλα εναντίον ρωσικών στόχων, ανακοίνωσε πριν από λίγο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Χέμπεστραϊτ, θέση που έρχεται μετά από την αντίστοιχη του Τζο Μπάιντεν, ο οποίος-σύμφωνα με δημοσίευμα του Politico- έδωσε σιωπηρά άδεια για τη χρήση αμερικανικών οπλικών συστημάτων σε επιθέσεις εναντίον παραμεθόριων περιοχών της Ρωσίας, αποκλειστικά όμως κοντά στην περιφέρεια του Χαρκόβου.

Σύμφωνα με τον Γερμανό κυβερνητικό εκπρόσωπο, «τις τελευταίες εβδομάδες η Ουκρανία δέχθηκε επίθεση, κυρίως στο Χάρκοβο, από θέσεις στην άμεσα γειτονική ρωσική περιοχή των συνόρων». «Είμαστε από κοινού πεπεισμένοι ότι η Ουκρανία έχει, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, το δικαίωμα να αμυνθεί έναντι αυτών των επιθέσεων», τόνισε ο εκπρόσωπος.

Η Ουκρανία ανακοίνωσε ότι το πράσινο φως από τις ΗΠΑ για την χρήση δυτικών όπλων κατά στόχων στη Ρωσία, υπό ορισμένες προϋποθέσεις, «θα ενισχύσει σημαντικά» την άμυνά της απέναντι στις ρωσικές επιθέσεις, ιδίως στην περιφέρεια του Χαρκόβου, όπου ο στρατός της Μόσχας εξαπέλυσε επίθεση στις αρχές Μαΐου. «Αυτό θα ενισχύσει σημαντικά την ικανότητά μας να αντιμετωπίσουμε τις ρωσικές προσπάθειες μαζικής συγκέντρωσης και στις δύο πλευρές των συνόρων], σημειώνει, εκφράζοντας την ικανοποίησή του, ο Σεργκίι Νικιφόροφ, ο εκπρόσωπος του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι, σε γραπτό μήνυμά του σε μέσα ενημέρωσης, μεταξύ των οποίων το AFP.

«Ασύμμετρη» απάντηση

Είχαν προηγηθεί οι απειλές της Ρωσίας ότι θα δώσει «ασύμμετρη» απάντηση στις ουκρανικές επιθέσεις εναντίον του εδάφους της με όπλα που έχουν προσφέρει στο Κίεβο οι ΗΠΑ, σύμφωνα με όσα μετέδωσε σήμερα το πρακτορείο ειδήσεων RIA επικαλούμενο τον Αντρέι Καρταπόλοφ επικεφαλής της επιτροπής Άμυνας της ρωσικής κάτω Βουλής. Ο Καρταπόλοφ δήλωσε ότι η απόφαση του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν να επιτρέψει την περιορισμένη χρήση όπλων που έχει προσφέρει η χώρα του στην Ουκρανία για πλήγματα εναντίον του εδάφους της Ρωσίας δεν θα επηρεάσει τη ρωσική στρατιωτική επιχείρηση.

Από την πλευρά του ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, απέρριψε σήμερα τις ρωσικές απειλές για κλιμάκωση, μετά την απόφαση των ΗΠΑ να επιτρέψουν στην Ουκρανία να πλήξει τη Ρωσία με αμερικανικά όπλα.
«Δεν υπάρχει τίποτα καινούργιο (…) Αποτελεί μέρος των προσπαθειών του (Ρώσου) προέδρου (Βλαντίμιρ) Πούτιν να εμποδίσει τους συμμάχους του ΝΑΤΟ να στηρίξουν την Ουκρανία», δήλωσε ο Στόλτενμπεργκ πριν από την έναρξη της συνεδρίασης των υπουργών Εξωτερικών των χωρών μελών της Συμμαχίας στην Πράγα.

Ο Στόλτενμπεργκ, που τάσσεται υπέρ της άρσης των περιορισμών στη χρήση των δυτικών όπλων που παρέχονται στην Ουκρανία, υποβάθμισε τη σημασία της αμερικανικής αλλαγής στάσης, υπογραμμίζοντας ότι δυτικά όπλα έχουν ήδη παραδοθεί στο Κίεβο χωρίς να τεθεί κανένας περιορισμός στη χρήση τους. «Η Βρετανία για παράδειγμα προσφέρει ήδη εδώ και καιρό πυραύλους Storm Shadow χωρίς κανέναν περιορισμό», υπογράμμισε.