Οι κλυδωνισμοί που δέχεται η μετοχή της Meta από το βράδυ της Τετάρτης, όταν και ανακοίνωσε τα αποτελέσματα της για τη χρήση του γ’ τριμήνου, έρχονται να προστεθούν στην αξία που έχει χάσει η μητρική εταιρεία της Facebook και ο ιδιοκτήτης της, Μαρκ Ζουκερμπέργκ.

Σύμφωνα με το Bloomberg, η περιουσία του Ζούκερμπεργκ έχει υποχωρήσει κατά 100 δισ. δολάρια μέσα στους τελευταίους 13 μήνες, αφήνοντας τον επικεφαλής της Meta με συνολική περιουσία 38,1 δισ. δολαρίων όταν τον Σεπτέμβριο του 2021 αυτή ανερχόταν σε 142 δισ. δολάρια.

Ο Ζούκερμπεργκ έχει καταγράψει τη μεγαλύτερη πτώση στη λίστα των δισεκατομμυριούχων του Bloomberg, φέρνοντας τον στη 23η θέση του σχετικού πίνακα.

Ειδικότερα, το τεχνολογικό μεγαθήριο του Μαρκ Ζάκενμπεργκ ανακοίνωσε για το τρίτο τρίμηνο κέρδη μόλις 1,64 δολ. ανά μετοχή (4,4 δισ.) την ώρα που η αγορά προέβλεπε 1,89 δολ. Ακόμα πιο χαρακτηριστική ήταν η κάμψη της κερδοφορίας της σε ετήσια βάση, καθώς το ίδιο διάστημα πέρυσι ήταν στα 3,22 δολ. ανά μετοχή (9,19 δισ.).

Ο ίδιος είχε βρεθεί κάποτε στην τρίτη θέση της λίστας, πίσω μόνο από τον Τζεφ Μπέζος και τον Μπιλ Γκέιτς.

Σημειώνεται πως ο Ζούκερμπεργκ κατεχει πάνω από 350 εκατομμύρια μετοχές της Meta.

Νωρίτερα, η Morgan Stanley προχώρησε στην πρώτη υποβάθμιση της σύστασης μετοχής για την Meta στα χρονικά -σε equal-weight από overweight-, μετά από τα αποτελέσματα τριμήνου που ανακοίνωσε η μητρική εταιρεία της Facebook την Τετάρτη.

Την ίδια ώρα στο conference call μετά τις ανακοινώσεις των μεγεθών της Meta, ο Ζάκερμπεργκ επιχείρησε να δικαιολογήσει τα υψηλά κόστη που έχει η ανάπτυξη της εκδοχής εικονικής πραγματικότητας της Meta, το λεγόμενο metaverse, καθώς και η τεχνητή νοημοσύνη που φέρνει σημαντικές αλλαγές στα κοινωνικά της δίκτυα.

Υπενθυμίζεται ότι η μητρική εταιρεία των Facebook και Instagram, ανακοίνωσε μεν έσοδα που υπερέβησαν ελαφρώς τις εκτιμήσεις της αγοράς, αλλά αφενός είδε κερδοφορία της να κινείται σημαντικά χαμηλότερα από τις προβλέψεις και αφετέρου  έδωσε μία αδύναμη εκτίμηση για τα μεγέθη της στο τελευταίο τρίμηνο του έτους.