Περίπου 27.000 επικουρικές θα πληρωθούν τον Μάρτιο, τόνισε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΕΦΚΑ, Όμηρος Τσάπαλος, μιλώντας στην ΕΡΤ.

Αναφερόμενος στο θέμα των επικουρικών συντάξεων, δήλωσε ότι υπήρξε μία πάρα πολύ μεγάλη επιτάχυνση το τελευταίο δίμηνο. «Μέσα σε 60 ημέρες καθαρίσαμε το μισό από το στοκ των επικουρικών συντάξεων. Βγάλαμε δηλαδή 43.000 επικουρικές συντάξεις που περίμεναν μήνες ή και χρόνια για να εκδοθούν. Βγάλαμε, δηλαδή, και επικουρικές που περιμέναν από το 2012» δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΕΦΚΑ.

Σύμφωνα με τον κ. Τσάπαλο από τις 43.000 επικουρικές συντάξεις που βγήκαν το προηγούμενο δίμηνο, οι 27.000 από αυτές θα πληρωθούν στα τέλη Μαρτίου.

«Στις 15 Μαρτίου έχουμε την καταβολή των προκαταβολών για επικουρική σύνταξη. Ολοκληρώνεται αυτές τις ημέρες ο έλεγχος για να ξέρουμε πόσοι ακριβώς είναι αυτοί οι δικαιούχοι. Οι δικαιούχοι είναι άνθρωποι που δεν έχουν προλάβει να δουν την οριστική επικουρική τους σύνταξη, δεν ανήκουν δηλαδή στις 43.000 ασφαλισμένων», σημείωσε.

Ο ίδιος αναφέρθηκε και στις ενέργειες που πρέπει να κάνουν οι συγγενείς των θυμάτων και των τραυματιών του σιδηροδρομικού δυστυχήματος στα Τέμπη για να εξυπηρετηθούν άμεσα. «Χθες ανακοινώσαμε ότι οι επιβάτες και τα μέλη των οικογενειών τους από το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη που έχουν οποιαδήποτε ανάγκη από οποιοδήποτε υποκατάστημα του ΕΦΚΑ σε όλη την Ελλάδα, θα εξυπηρετούνται κατά προτεραιότητα και με την ελάχιστη δυνατή γραφειοκρατία» δήλωσε ο κ. Τσάπαλος.

Ειδικότερα είπε ότι «έχουν δώσει εντολή σε όλα τα υποκαταστήματα του ΕΦΚΑ αυτοί οι άνθρωποι να εξυπηρετούνται ακόμα και εκτός ραντεβού, με στόχο να τρέξουν όσο γίνεται γρηγορότερα οι αναρρωτικές τους άδειες ή σε περίπτωση που είναι ακόμα πιο σοβαρή η κατάστασή τους και χρειάζεται να περάσουν από επιτροπές ΕΦΚΑ, αυτοί οι άνθρωποι να εξετάζονται κατά προτεραιότητα χωρίς να περιμένουν ούτε στο ελάχιστο».

Όπως είπε, αυτό είναι το ελάχιστο που μπορούμε να κάνουμε γι’ αυτούς τους ανθρώπους που βίωσαν αυτή την τεράστια τραγωδία.

Οι προϋποθέσεις για την πληρωμή των αναδρομικών

Σχολιάζοντας τα ποσά που θα λάβουν οι δικαιούχοι επισήμανε ότι όποιος περιμένει 6 με 7 χρόνια την επικουρική του σύνταξη θα δει περίπου 8.000 ευρώ στο λογαριασμό του, χωρίς να κάνει καμία αίτηση στις 15 Μαρτίου με εμβόλιμη πληρωμή. Για να συμβεί αυτό πρέπει να ισχύουν τρεις προϋποθέσεις: Να έχει εκδοθεί η κύρια σύνταξη του, να έχει τουλάχιστον 15 χρόνια επικουρικής ασφάλισης και τρίτον, η αίτηση να έχει υποβληθεί μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2022.

«Η εκτίμησή μας είναι ότι θα είναι πάνω από 30.000 αυτοί οι άνθρωποι. Άρα, από τις 80.000 που είναι το στοκ, οι 43.000 πήραν ήδη την επικουρική τους και οι υπόλοιποι, στο μεγαλύτερο κομμάτι τους θα λάβουν αυτή την προκαταβολή επικουρικής σύνταξης έως ότου βγει οριστική. Είναι θέμα λίγων εβδομάδων για πολλούς από αυτούς», συμπλήρωσε.

Αναφερόμενος στο πότε θα γίνει επανυπολογισμός για την παράλληλη διαδοχική ασφάλιση ο κ. Τσάπαλος υποστήριξε ότι αυτό είναι το επόμενο μεγάλο πρόβλημα που διαχειρίζονται στον ΕΦΚΑ.

«Έχουν ήδη εκδοθεί 3.000 συντάξεις που αφορούν συνταξιούχους με παράλληλη διαδοχική ασφάλιση, σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. Αυτό το μήνα θα εκδώσουμε άλλες 4.000 και απομένουν, περίπου, με βάση τις αιτήσεις που έχουν καταβληθεί άλλες περίπου 9.000 αιτήσεις» τις οποίες όπως είπε στην ΕΡΤ θα επεξεργαστούν μέσα στον Απρίλιο.

«Μέχρι τέλος Μαΐου το σύνολο αυτού του προβλήματος θα έχει αντιμετωπιστεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Αργήσαμε και το ξέρουν οι συνταξιούχοι που βασανίζονται σε σχέση με την προσαύξηση. Θα γίνει όμως, μέχρι τα τέλη Μαΐου στο μεγαλύτερο ποσοστό από αυτούς, με βάση πάντα τις διαβεβαιώσεις και των υπηρεσιών.

Μέσα σε 60 ημέρες εκδίδονται οι νέες συντάξεις

Όσον αφορά τις καινούργιες αιτήσεις συνταξιοδότησης ο εκπρόσωπος του ΕΦΚΑ υποστήριξε ότι εκδίδονται, κατά μέσο όρο, σε 60 ημέρες. «Φτιάξαμε το σύστημα έκδοσης συντάξεων στη χώρα μετά από τόσα χρόνια. Υπάρχει ένα στοκ περίπου 5.000 συντάξεων κυρίως το 2020 και το ’21, οι οποίες αντιμετώπιζαν κάποια προβλήματα εξαρχής, είτε γιατί δεν είχε δοθεί σωστά το αρχείο από την υπηρεσία που προέρχεται ο ασφαλισμένος στον ΕΦΚΑ για να βγει σωστά η σύνταξη, είτε γιατί υπήρχαν ανοικτές οφειλές από προηγούμενο ασφαλιστικό βίο στο ελεύθερο επάγγελμα, με αποτέλεσμα να μην μπορούμε να τις εκδώσουμε. Και αυτές είναι προτεραιότητα της διοίκησης του ΕΦΚΑ να βγουν μέσα στο επόμενο διάστημα και σίγουρα μέχρι τα τέλη Μαΐου να έχουμε καθαρίσει το μεγαλύτερο ποσοστό.

Ο κ. Τσάπαλος αναφέρθηκε επίσης στην ταλαιπωρία που υφίστανται ορισμένοι ασφαλισμένοι με μεγάλο ποσοστό αναπηρίας που πρέπει να ξαναπεράσουν από Επιτροπή λέγοντας ότι «υπήρχαν 250 περιπτώσεις συνταξιούχων, όπου παρ όλο το γεγονός που έλαβαν την παράταση αναπηρίας, δεν είδαν την σύνταξη να καταβάλλεται τον προηγούμενο μήνα. Τους εντοπίσαμε και μέχρι τα τέλη Μαρτίου θα την καταβάλλουμε μαζί με την επόμενη σύνταξη του Απριλίου που προκαταβάλλεται τέλη Μαρτίου».

Τέλος, μιλώντας για την παραγραφή βεβαιωμένων οφειλών άνω της 10ετίας, σημείωσε ότι χρειάζεται αίτηση γιατί άπαξ και κάποιος έχει τη θέληση να παραγραφεί ένα χρέος πέραν της δεκαετίας, ουσιαστικά αποδέχεται ότι πρέπει να παραγραφεί ο αντίστοιχος συντάξιμος βίος, που σημαίνει ότι αν έχει 3 – 4 χρόνια οφειλών, χάνει και 3 – 4 χρόνια συντάξιμων ετών. Και όπως εξήγησε, χρειάζεται να κλείσει ένα ηλεκτρονικό ραντεβού μέσα από το site του ΕΦΚΑ ή από το 1555 στο υποκατάστημα που ανήκει, και να κάνει αίτηση.