Μέσα από «tomanifesto» εκπρόσωποι των ελληνικών κομμάτων μιλούν τόσο για την εκλογή Μελόνι όσο και για το «αύριο» στη γηραιά ήπειρο.

 

Η Τζόρτζια Μελόνι αποτελεί τη μεγάλη νικήτρια των εκλογών στην Ιταλία. Η επικράτησή της μπορεί να μην αποτέλεσε… έκπληξη, ωστόσο η άνοδός της στην εξουσία δημιουργεί αναμφίβολα νέους συσχετισμούς στα ευρωπαϊκά δεδομένα. Στις βαλίτσες της φέρει έναν ακροδεξιό λαϊκισμό, επιβεβαιώνοντας την τάση που κυριαρχεί τα τελευταία χρόνια σε πολιτικό επίπεδο σε πολλές χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Μια τάση που προβληματίζει αρκετά και την ελληνική πολιτική σκηνή, μολονότι στο παρελθόν (το όχι και τόσο μακρινό) έχει πέσει «θύμα» του λαϊκισμού. Στον απόηχο της νίκης Μελόνι «tomanifesto» ζήτησε τη γνώμη όλων των πτερύγων της Βουλής τόσο για την εκλογή της όσο και για το τι θα σημάνει αυτή για τη γηραιά ήπειρο.

* Τάσος Γαϊτάνης, εκπρόσωπος Τύπου ΝΔ: Οι Ιταλοί πολίτες ψήφισαν και η επιλογή τους είναι απόλυτα σεβαστή. Θα κριθεί δε από τους ίδιους σε βάθος χρόνου. Διαχρονικά η χώρα μας αλλά και άλλες χώρες της Ευρώπης έχουν υποφέρει από λαϊκιστικές προσεγγίσεις που όχι μόνο δεν έλυσαν τα προβλήματα, αλλά αντίθετα δημιούργησαν νέα αδιέξοδα. Είναι καθήκον της ΕΕ να μην αφήσει τον πόλεμο στην Ουκρανία και τις δικαιολογημένες κυρώσεις επί της Ρωσίας να γίνουν το εφαλτήριο για την άνοδο του λαϊκισμού.

* Αννα Ευθυμίου, βουλευτής ΝΔ: Η νίκη της Μελόνι πρέπει να μας προβληματίσει ιδιαίτερα και να διαβάσουμε το μήνυμα της ιταλικής κάλπης. Οφείλουμε να προστατεύσουμε τα «αυτιά» της κοινωνίας από ακρότητες λαϊκισμού και παράλληλα να ενδυναμώσουμε μια πάντοτε φιλολαϊκή στάση με ρεαλιστικές προοπτικές, που τις υπηρετούν σταθερές κυβερνήσεις.

* Φίλιππος Φόρτωμας, βουλευτής ΝΔ: Η άνοδος του λαϊκισμού συνιστά ένα μείζον ζήτημα μετά το αποτέλεσμα των ιταλικών εκλογών. Η αντιμετώπιση του λαϊκισμού αποτελεί τη μεγαλύτερη πρόκληση για τις φιλελεύθερες δημοκρατίες στον 21ο αιώνα. Η κυρία Μελόνι μπορεί να κέρδισε τις εκλογές, αλλά μπορεί να πλήξει και τους θεσμούς όχι μόνο σε εθνικό επίπεδο αλλά και σε ευρωπαϊκό. Η Ελλάδα παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στη γειτονική Ιταλία, ωστόσο οι πολίτες είναι αυτοί αποφασίζουν για το μέλλον της χώρας τους και οι επιλογές κρίνονται σε βάθος χρόνου.

* Γιάννης Καλλιάνος, βουλευτής ΝΔ: Επειδή τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν λόγω της ενεργειακής κρίσης και όχι μόνο οι περισσότερες χώρες του κόσμου είναι πολλά, χρειάζονται κυβερνήσεις μετριοπαθείς, με πρόγραμμα και έργο υπέρ των πολιτών και ιδιαιτέρως των πιο αδύναμων οικονομικά. Δεν χρειάζονται ακραίες φωνές και κυβερνήσεις οι οποίες το μόνο που θα στοχεύουν είναι ο διχασμός και τη πόλωση.

* Βασίλης Κόκκαλης, βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ: Πρόκειται για ένα ιστορικό πισωγύρισμα και μάλιστα σε μια χώρα η οποία έχει ζήσει τα αδιέξοδα του φασισμού. Δεν ήταν κάτι το απρόσμενο, αλλά η λογική συνέχεια και συνέπεια των ακραίων νεοφιλελεύθερων πολιτικών που ακολουθούνται από αρκετές χώρες στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Μας διδάσκει ότι είναι αναγκαία και επιβεβλημένη η αλλαγή πολιτικής με πιο ισχυρή την παρέμβαση του κράτους στους τομείς όπως η ενέργεια και η υγεία. Και επίσης δείχνει στις προοδευτικές δυνάμεις την ανάγκη για συνεννόηση μεταξύ τους.

* Χαρά Κεφαλίδου, βουλευτής ΠΑΣΟΚ: «Η λύση για τη δυσαρέσκεια των πολιτών στην αδυναμία της Ε.Ε. δεν είναι ο λαϊκισμός και η εσωστρέφεια. Το αποτέλεσμα των ιταλικών εκλογών δείχνει πως τα περιθώρια έχουν στενέψει. Είναι κρίμα η πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός της Ιταλίας να φοβίζει την Ευρώπη με τις νεοφασιστικές αντιλήψεις της. Η απάντηση είναι: μεγαλύτερη ενοποίηση προς όφελος των Ευρωπαίων πολιτών. Αν αυτή η ξεκούρδιστη Ευρώπη δεν βρει τη γενναιότητα να προχωρήσει ενωμένη με ρεαλισμό, ξυπνώντας από τη χειμερία νάρκη μιας πλασματικής ευημερίας και ασφάλειας, τότε πράγματι ο κίνδυνος είναι μπροστά μας.