Με το δήμαρχο Μυτιλήνης Στρατή Κύτελη και τον περιφερειάρχη Κώστα Μουτζούρη συναντήθηκε σήμερα, πρώτη μέρα της επίσκεψης της στη Μυτιλήνη, η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λίνα Μενδώνη.

Αντικείμενο της συνάντησης τα συνεχιζόμενα έργα του υπουργείου στην πόλη της Μυτιλήνης και στη Λέσβο γενικότερα.

Αλλά και ο προγραμματισμός των έργων την αμέσως επόμενη περίοδο. Των συναντήσεων με τους αυτοδιοικητικούς, είχε προηγηθεί σύσκεψη της κ. Μενδώνη στην έδρα της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λέσβου με υπηρεσιακούς παράγοντες του υπουργείου στη Λέσβο για το ίδιο θέμα.

Σε δήλωση της η κ. Μενδώνη σημείωσε ότι η επίσκεψη στη Μυτιλήνη υπάγεται «στον κύκλο των συστηματικών επισκέψεων σε όλες τις περιφέρειες όπου η αρχαιολογική υπηρεσία έχει έργα σε εξέλιξη για να δούμε τα μνημεία από κοντά και την πορεία των έργων και φυσικά προκειμένου να δούμε πώς θα ενισχύσουμε την πολιτιστική φυσιογνωμία και τη σύγχρονη δημιουργία σε κάθε τόπο».

Η κ. Μενδώνη σημείωσε ότι το κάστρο της Μυτιλήνης και η ανάδειξη του αποτελεί προτεραιότητα για το Υπουργείο Πολιτισμού.

«Αυτή τη στιγμή, είπε η κ. Μενδώνη, από το Ταμείο Ανάκαμψης έχουμε τη δυνατότητα να ενισχύσουμε περισσότερο τα έργα στο κάστρο και αυτό κάνουμε.

Υπάρχει το εργαλείο του επόμενου ΕΣΠΑ το οποίο είναι κι αυτό στον σχεδιασμό μας, έχουμε ωριμότητα για να προχωρήσουμε κι εκεί πράγματα».

Σύμφωνα με την κ. Μενδώνη συζητήθηκαν γενικά «οι παρεμβάσεις που πρέπει να γίνουν στον αστικό ιστό.

Αυτό είναι προτεραιότητα της πολιτικής μας, θεωρώ ότι στα αστικά κέντρα και μάλιστα σε περιοχές όπου για διάφορους λόγους έχουν ταλαιπωρηθεί πρέπει να ενισχύονται με την ανάδειξη της πολιτιστικής τους φυσιογνωμίας».

«Ένα από τα έργα που συζητήσαμε, είπε η κ. Μενδώνη, ήταν ο ‘Αγιος Θεράπων και η Εφορεία Αρχαιοτήτων αυτή τη στιγμή με χρηματοδότηση από την Περιφέρεια κάνει συντήρηση των όψεων.

Αλλά ολοκληρώνονται οι μελέτες είμαστε στο επίπεδο των τευχών δημοπράτησης και δια του Ταμείου Ανάκαμψης και το Υπουργείο Πολιτισμού θα χρηματοδοτήσει την επισκευή του Αγίου Θεράποντα.

Επίσης έχει ξεκινήσει το έργο στο Βαλιδέ τζαμί». Και η κ. Μενδώνη κατέληξε σημειώνοντας ότι «θέλουμε να ενισχύσουμε απολύτως την πολιτιστική φυσιογνωμία της πόλης της Μυτιλήνης είναι προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι προτεραιότητα του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη».

Αύριο, Πέμπτη, η κ. Μενδώνη θα πραγματοποιήσει αυτοψία σε συνεχιζόμενα έργα του Υπουργείου Πολιτισμού στο κάστρο Μυτιλήνης, στο Βαλιδέ Τζαμί, στον ‘Αγιο Θεράποντα και στην υδατογέφυρα του Ρωμαικού υδραγωγείου της Μόριας.

Θα συναντηθεί επίσης με τους μητροπολίτες Μυτιλήνης και Μηθύμνης και τον δήμαρχο Δυτικής Λέσβου. Τέλος, πριν αναχωρήσει για την Αθήνα, θα επισκεφθεί τη Δημοτική Πινακοθήκη Μυτιλήνης, το Μουσείο Θεόφιλου και το Μουσείο Τεριάντ.