Καθίσαμε με την αντιπεριφερειάρχη Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, Μελίνα Δερμεντζοπούλου, σε καφέ στο Ιστορικό Κέντρο της Θεσσαλονίκης και τη ρωτήσαμε για το έργο της θητείας της, για τις προσδοκίες του συνδυασμού Αλληλεγγύη του Απόστολου Τζιτζικώστα και για τον ρόλο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Δεν ήταν λίγες οι φορές που οι περαστικοί μάς διέκοψαν, καθώς τη φώναζαν με το μικρό της όνομα και κοντοστάθηκαν να της μιλήσουν.

Στην ΕΛΙΣΣΑΒΕΤ ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΥ

Πιστεύετε ότι είναι ικανοποιητικός ο βαθμός συμμετοχής της Αυτοδιοίκησης στη δημόσια ζωή;

Η Αυτοδιοίκηση σε οποιονδήποτε βαθμό της πλεονεκτεί έναντι της κεντρικής εξουσίας εξαιτίας της αμεσότητάς της με τους πολίτες. Μπορεί και αφουγκράζεται καλύτερα την κοινωνία γιατί είναι κοντά στα προβλήματα και έτσι έχει τη δυνατότητα να προτείνει άμεσες λύσεις. Η Αυτοδιοίκηση έχει δυναμώσει και ωριμάσει, λαμβάνοντας ενεργό ρόλο στην καθημερινότητα. Νομίζω πως είναι μια καλή στιγμή να παραχωρηθούν περισσότερες αρμοδιότητες στους τοπικούς λειτουργούς, εξάλλου έχουμε αποδείξει πως τα έχουμε καταφέρει.

Τα τελευταία δύο χρόνια από τη θέση σας στην Περιφέρεια, αν θα κάνατε έναν απολογισμό του έργου που έχετε παραγάγει, θα ήταν με θετικό ή με αρνητικό πρόσημο.

Τα τελευταία χρόνια ήταν απρόβλεπτα και με πολλές δυσκολίες. Η πανδημία δοκίμασε τις αντοχές όλων μας. Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας προσπάθησε να σταθεί έμπρακτα δίπλα σε όλους τους πολίτες. Εξασφαλίσαμε περισσότερα από 80 εκατομμύρια ευρώ που διοχετεύτηκαν στις δομές της δημόσιας υγείας για την αγορά ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού, για την κάλυψη θέσεων επικουρικού προσωπικού, για την έρευνα για νέες θεραπείες. Εξασφαλίσαμε προστατευτικό υλικό στους επαγγελματίες υγείας. Ενισχύσαμε τα δημοτικά ιατρεία σε όλη την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας με πόρους και με προσωπικό. Διασφαλίσαμε τη λειτουργία περισσοτέρων από 150 κοινωνικών δομών, καθώς και δομών υγείας και φροντίδας, όπως Κοινωνικά Παντοπωλεία, Κοινωνικά Φαρμακεία, Κέντρα Φροντίδας Ηλικιωμένων και Ατόμων με Αναπηρία, Κέντρα Κοινότητας, Στέγες Υποστηριζόμενης Διαβίωσης, δομές υποστήριξης παιδιών, εφήβων και γυναικών κατά της βίας. Στηρίξαμε προνοιακά ιδρύματα της ΠΚΜ που παρέχουν υπηρεσίες κοινωνικής φροντίδας με την επιχορήγηση των δαπανών λειτουργίας τους. Παρείχαμε έμπρακτη υποστήριξη στις ευπαθείς ομάδες, ενδεικτικά αναφέρω ότι μόνο τη διετία 2022-2023 διανεμήθηκαν 2.860 τόνοι τροφίμων σε δεκάδες χιλιάδες ευάλωτους συμπολίτες μας μέσω του Προγράμματος Επισιτιστικής και Βασικής Υλικής Συνδρομής του Ταμείου Ευρωπαϊκής Βοήθειας προς τους Απόρους. Δημιουργήσαμε τον «Πάγκο της Αλληλεγγύης», με σκοπό τη συλλογή τροφίμων και ειδών λαϊκής για τη στήριξη των ευάλωτων πολιτών. Δημιουργήσαμε και υποστηρίξαμε υποδομές και δράσεις που παρέχουν υπηρεσίες σε χιλιάδες πολίτες. Αρα, το πρόσημο στον απολογισμό είναι θετικό.

Ποιες είναι οι προτεραιότητες του συνδυασμού και οι δικές σας;

Απόλυτη προτεραιότητα όλων μας είναι η υλοποίηση του σχεδιασμού που έχουμε θέσει σε εφαρμογή ήδη τα χρόνια που πέρασαν. Σε ολόκληρη την επικράτεια της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας αυτή τη στιγμή που μιλάμε εξελίσσονται έργα κομβικής σημασίας που θα βελτιώσουν σημαντικά την ποιότητα ζωής των κατοίκων. Το μεγάλο στοίχημα που έχουμε θέσει είναι η τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων παράδοσης, τα οποία μέχρι στιγμής τηρούνται ευλαβικά. Νέες ιδέες και νέοι στόχοι έχουν τεθεί και για την επόμενη θητεία, για την οποία και έχει ήδη σχεδιαστεί το πρόγραμμά της.

Στις εκλογές του 2019 αναδειχθήκατε η δεύτερη γυναίκα σε ψήφους στον συνδυασμό του Απόστολου Τζιτζικώστα. Στη Θεσσαλονίκη σάς φωνάζουν στο δρόμο με το μικρό σας όνομα όπως διαπιστώνουμε τόση ώρα. Τελικά η δημοφιλία είναι κάτι που κατακτάται με κόπο;

Ποτέ μου δεν αντιμετώπισα τους πολίτες ψηφοθηρικά. Μέσα από την ενασχόλησή μου με τα κοινά νιώθω τυχερή γιατί έχω γνωρίσει ανθρώπους που μαζί τους έχω χτίσει σχέσεις ζωής. Η διαδρομή μου στη δημόσια ζωή της Θεσσαλονίκης προϋπήρχε και πριν την κάθοδο στο ψηφοδέλτιο το 2019. Ζούμε σε μια κοινωνία που λίγο-πολύ όλοι γνωριζόμαστε μεταξύ μας και το ψεύτικο και το επιτηδευμένο ξεχωρίζει από μακριά. Θεωρώ κατάκτησή μου το ότι
από το ψυχρό «κυρία Δερμεντζοπούλου» που άκουγα στην αρχή της θητείας μου όταν περπατούσα στην Τσιμισκή, τώρα γυρίζω συχνά το κεφάλι στο «Μελίνα». Κατά τη διάρκεια της θητείας μου πιστεύω πως βοήθησα με όλες μου τις δυνάμεις όποιον χρειάστηκε, δίνοντας προτεραιότητα στα άτομα με αναπηρία και στις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, όπου αυτό κρίθηκε αναγκαίο.

Γιατί να σας ψηφίσουν οι πολίτες της Κεντρικής Μακεδονίας;

Μέσα από καθημερινό έργο και επαφή με τους συμπολίτες μου πιστεύω ότι έδωσα τον καλύτερο εαυτό μου και δικαίωσα όσους με ψήφισαν. Η δουλειά και οι απαιτήσεις της κοινωνίας όμως δεν σταματούν ποτέ. Θα είμαι και πάλι υποψήφια με την παράταξη του Απόστολου Τζιτζικώστα στις αυτοδιοικητικές εκλογές της Κυριακής γιατί θέλω και θεωρώ υποχρέωσή μου να ολοκληρώσω μαζί με την παράταξή μου το έργο που έχουμε ξεκινήσει και για συνεχίζουμε να θέτουμε τον πήχη ψηλά στις επόμενες προκλήσεις. Με το χέρι λοιπόν στην καρδιά, θεωρώ ότι τίμησα την εμπιστοσύνη των συμπολιτών μου και ζητώ εκ νέου την ψήφο τους για να συνεχίσω να τους εκπροσωπώ ασυμβίβαστα, αποφασιστικά και αποτελεσματικά. Με όρεξη, θέληση και πολλή δουλειά θα καταφέρουμε πολλά ακόμα.