Σημαντικές αλλαγές στο πολιτικό σκηνικό δρομολογεί η απόφαση του Ανώτατου Ειδικού Δικαστηρίου, γνωστού και ως Εκλογοδικείου, να εκπέσουν του βουλευτικού αξιώματος τρεις βουλευτές των Σπαρτιατών.

Ο πρόεδρος του κόμματος και βουλευτής Β΄ Θεσσαλονίκης, Βασίλης Στίγκας, ο Πέτρος Δημητριάδης, βουλευτής της ιδίας περιφέρειας, και ο Αλέξανδρος Ζερβέας, βουλευτής της Β΄ Πειραιά, χάνουν τις βουλευτικές τους έδρες.

Η αμετάκλητη απόφαση ελήφθη επί τριών ενστάσεων πολιτών κατά των τριών εκλεγμένων βουλευτών και της αναπληρωματικής βουλευτή Β΄ Θεσσαλονίκης, Ακριβής Πετροπούλου. Το Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο της χώρας, υπό την προεδρία του προέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας, Μιχάλη Πικραμένου, και τη συμμετοχή 11 ανωτάτων δικαστικών λειτουργών από τον Αρειο Πάγο, το ΣτΕ και το Ελεγκτικό Συνέδριο έκρινε ότι το νεοεισελθέν στη Βουλή ακροδεξιό κόμμα εξαπάτησε τους ψηφοφόρους, καθώς καθοδηγητής του ήταν ο έγκλειστος στις φυλακές Δομοκού Ηλίας Κασιδιάρης.

Για την ακρίβεια, οι δικαστές στην απόφασή τους χαρακτηρίζουν τον έκπτωτο Στίγκα «υπαρχηγό του κόμματος, καθώς ενεργούσε για λογαριασμό του καταδικασμένου διευθυντή εγκληματικής οργάνωσης, Ηλία Κασιδιάρη». Ήταν δηλαδή «μέλος ενός μορφώματος με υποκρυπτόμενο αρχηγό». Η απόφαση καταλαμβάνει και την αναπληρωματική βουλευτή, παρά το γεγονός ότι δεν εξελέγη.

Το σκεπτικό

Το Εκλογοδικείο κατά την πολύμηνη διάσκεψή του έκρινε ότι δεν συντρέχουν οι προϋποθέσεις για επανάληψη της εκλογικής διαδικασίας στις περιφέρειες που χάνουν τις έδρες οι τρεις Σπαρτιάτες, ούτε προβλέπεται από τις διατάξεις του Ν. 345/1976 η ανακατανομή των τριών βουλευτικών εδρών σε υποψήφιους βουλευτές άλλων κομμάτων. Κατά συνέπεια, παραμένουν κενές.

Ειδικότερα, βάσει του δικαστικού σκεπτικού, η παραπλάνηση των ψηφοφόρων κατά την προεκλογική περίοδο του Ιουνίου 2023, καταλαμβάνει ολόκληρη την επικράτεια, άρα και τις περιφέρειες των βουλευτών σε βάρος των οποίων υποβλήθηκαν ενστάσεις. Με δεδομένο λοιπόν, ότι τα αποτελέσματα των τελευταίων εθνικών εκλογών έχουν προ πολλού καταστεί οριστικά και αμετάκλητα, «καθίσταται περιττή η επανάληψη της ψηφοφορίας στις συγκεκριμένες εκλογικές περιφέρειες, εν όψει και της φύσης της εν λόγω εκλογικής παράβασης», έκριναν οι ανώτατοι δικαστικοί λειτουργοί.

Η δικαστική απόφαση προκαλεί αλυσιδωτές αλλαγές, με κυριότερη τη διάλυση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των Σπαρτιατών, καθώς χάνουν τις έδρες οι τρεις από τους πέντε εν ενεργεία βουλευτές. Εδώ και πολύ καιρό, η κοινοβουλευτική επιβίωση του κόμματος κρεμόταν από μια λεπτή κλωστή, λόγω των αθρόων αποχωρήσεων επτά βουλευτών, αφήνοντας το κόμμα με τον ελάχιστο απαιτούμενο αριθμό βουλευτών ώστε να έχει κοινοβουλευτική υπόσταση. Η απώλεια των τριών εδρών στερεί πλέον από το κόμμα αυτή τη δυνατότητα και μοιραία οι δύο εναπομείναντες βουλευτές, θα συνεχίσουν το έργο τους ως ανεξάρτητοι.

Οι ισορροπίες εντός του Κοινοβουλίου αλλάζουν, καθώς η εθνική αντιπροσωπεία αριθμεί πλέον 297 αντί 300 βουλευτές και η απαιτούμενη κοινοβουλευτική πλειοψηφία για την ψήφιση νομοθετημάτων και την επικύρωση των κοινοβουλευτικών διαδικασιών «πέφτει» στους 149 βουλευτές, αντί των 151 που ίσχυε παγίως. Θα είναι η πρώτη φορά στη μεταπολιτευτική ιστορία της χώρας που η Βουλή θα λειτουργεί με 297 βουλευτές και η αλλαγή θα τεθεί σε ισχύ με τη διαβίβαση της καθαρογραμμένης δικαστικής απόφασης στο Ελληνικό Κοινοβούλιο.

Αμετάκλητη η απόφαση

Το Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο αποτελεί το ανώτερο δικαιοδοτικό όργανο που μπορεί να αποφανθεί επί πολύ σοβαρών θεμάτων, κατά συνέπεια η κρίση του θεωρείται αμετάκλητη, καθώς δεν προβλέπεται ανώτερος δικαστικός φορέας στον οποίο μπορεί ο οιοσδήποτε να προσφύγει επί καταδικαστικής απόφασης.

Κατά συνέπεια, η απόφαση του Εκλογοδικείου είναι οριστική και αμετάκλητη και ο Βασίλης Στίγκας και οι βουλευτές δεν έχουν καμία δυνατότητα να την αλλάξουν. Ο μόνος δρόμος που τους ανοίγεται είναι αυτός των ευρωπαϊκών δικαστηρίων, με τον Βασίλη Στίγκα να προαναγγέλλει ήδη ότι διατίθεται να τον διαβεί.

Ο αρχηγός των Σπαρτιατών ήξερε πολύ καλά γιατί πήρε πίσω τις δικές του δημόσιες και βαρύτατες καταγγελίες για πρακτικές Δον Κορλεόνε και σχέσεις μελών του κόμματός του με τη Greek Mafia, καταθέτοντας στη δίκη των 13 κατηγορουμένων για εξαπάτηση ψηφοφόρων. Ηξερε πολύ καλά ότι αν καταδικαζόταν σύσσωμη η κοινοβουλευτική του ομάδα για εξαπάτηση εκλογέων, το κόμμα θα αποτελούσε αυτομάτως παρελθόν. Ενώπιον του Μονομελούς Πλημμελειοδικείου Αθηνών, ο Βασίλης Στίγκας είπε… άλλα.

Παρεξήγησε, παράκουσε, δεν κατάλαβε. Η δικαστική απόφαση τον ευνόησε και έδωσε προσωρινή ανάσα ζωής στο ακροδεξιό μόρφωμα, αλλά πριν καν καθαρογραφεί η απόφαση, η Εισαγγελία Εφετών Αθηνών παρενέβη και έστειλε ξανά στο «σκαμνί» και τους 13 κατηγορούμενους για εξαπάτηση εκλογικού σώματος. Οι χαρές για τον Βασίλη Στίγκα, τον καταδικασμένο σε 13 χρόνια κάθειρξη Κασιδιάρη και την παρέα τους κράτησαν λίγο γιατί, ως φαίνεται, η Δικαιοσύνη δεν είχε πει την τελευταία της λέξη.