Για πρώτη φορά, η Βουλή των Ελλήνων αριθμεί 297 βουλευτές, καθώς τρεις εκπρόσωποι του κόμματος «Σπαρτιάτες» έχασαν τη βουλευτική τους ιδιότητα, γεγονός που διαμορφώνει την πλειοψηφία στο Κοινοβούλιο στους 149 βουλευτές.
Όπως ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό ΣΚΑΪ 100.3, η εξέλιξη αυτή προκύπτει από την αποδοχή ενστάσεων που είχαν κατατεθεί κατά των τριών βουλευτών των «Σπαρτιατών».
Άρα στο πρώτο εύλογο ερώτημα γιατί μόνο γι’ αυτούς τους 3 είναι γιατί γι’ αυτούς τους 3 είχε γίνει ένσταση. Αν είχε γίνει ένσταση και για τους υπόλοιπους είναι σαφές ότι θα ειχε γίνει δεκτή και για τις υπόλοιπες έδρες».
Επιπλέον, ο κ. Μαρινάκης εξήγησε ότι «ο λόγος που δεν αναπληρώνονται από τους επιλαχόντες, είναι γιατί οι επιλαχόντες ανήκουν στο ίδιο κόμμα και προφανώς η απόφαση έχει να κάνει συνολικά με τη λειτουργία του κόμματος, συμπεριλαμβανομένου και του αρχηγού και των υπόλοιπων βουλευτών».
Ακόμα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε: «Η λογική λέει ότι με βάση τις κοινοβουλευτικές ισορροπίες και τον ελάχιστο αριθμό βουλευτών ότι δεν θα υφίστανται πια και η Κοινοβουλευτική Ομάδα. Αυτές είναι οι άμεσες συνέπειες».
«Η πλειοψηφία επί του συνόλου των βουλευτών, έτσι λέει ο νόμος, από 151 πηγαίνει 149», συνέχισε και διευκρίνισε ότι «έχει υπάρξει στο παρελθόν απόφαση Πρωτοδικείου».
Με δικές μας τροπολογίες διευκολύνθηκε η Δικαιοσύνη
«Χωρίς να σχολιάζουμε την απόφαση της δικαιοσύνης, να πούμε ότι η δική μας Κ.Ο και η δική μας κυβέρνηση διά της εκπροσώπησης της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας ήταν αυτή που με μία σειρά τροπολογίες έδωσε τα όπλα, τα νομικά εργαλεία στη δικαιοσύνη για να λάβει μια τέτοια απόφαση», είπε επίσης ο Παύλος Μαρινάκης.
Ακόμα, συμπλήρωσε: «Δηλαδή, τι έκανε; Έβαλε και το θέμα του "εν τις πράγμασι αρχηγού" ενός κόμματος. Αυτό που λέμε αυτού που βγαίνει μπροστά κι αυτού που είναι στην πραγματικότητα. Η απόφαση είναι της δικαιοσύνης, δεν είναι της κυβέρνησης. Δεν αποφασίζει η κυβέρνηση και η Βουλή».
«Αλλά η Βουλή δια της νομοθετικής πρωτοβουλίας της κυβέρνησης την προηγούμενη 4ετία έδωσε τη δυνατότητα στη δικαιοσύνη. Και αυτό είναι και μια πάρα πολύ ηχηρή απάντηση σε αυτούς που κατά καιρούς λένε ότι ο Πρωθυπουργός, η κυβέρνηση και η ΝΔ, κλείνει το μάτι στην άκρα δεξιά», είπε ακόμα
«Να πούμε βέβαια ότι αυτό το οποίο θεωρείται ως μεμπτό δεν είναι η ιδεολογία κάποιου όσο απεχθής κι αν είναι, αλλά είναι η εγκληματική δραστηριότητα του εν της πράγμασι αρχηγού», συνέχισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και τόνισε:
«Αλλά όπως και να χει είναι μία ακόμα απάντηση του ποιος στην πράξη παίρνει πρωτοβουλίες που αποδίδουν με βάση τις αποφάσεις της δικαιοσύνης και ποιος είναι επαναστάτης ή ιεροκήρυκας της προστασίας των θεσμών μόνο και μόνο στα λόγια. Και αναφέρομαι στα κόμματα που δεν ψήφισαν τότε τις πρωτοβουλίες. Το ΠΑΣΟΚ τις είχε ψηφίσει, ναι».
Η «Αρχή της Δεδηλωμένης»
Αναορικά με την «Αρχή της Δεδηλωμένης» λόγω της πλειοψηφίας των 149 βουλευτών, ο Παύλος Μαρινάκης είπε: «Η κυβέρνηση έχει μια δεδηλωμένη εμπιστοσύνη βουλευτών πολύ παραπάνω από 151 και θα συνεχίσει να την έχει.
Έχει την πιο συμπαγή Κοινοβουλευτική Ομάδα που μπορώ εγώ να θυμηθώ σε κυβέρνηση 2ης 4ετίας και σε επίπεδο δημοσκοπήσεων με τη φθορά που υπάρχει, άρα θέλει να είμαστε προσγειωμένη στην πραγματικότητα.
Άρα η ίδια η ζωή δεν πρόκειται να ανοίξει τέτοια θέματα. Η νομική πραγματικότητα είναι δεδομένη. Προκύπτει από τις αποφάσεις των δικαστηρίων».
Παράλληλα, επισήμανε: «Αλλά η σύνθεση της ΚΟ μας, ο αριθμός των βουλευτών που στηρίζει την κυβέρνηση βάση και της ψηφοφορίας που έγινε μετά την πρόταση δυσπιστίας ΠΑΣΟΚ και των υπολοίπων κομμάτων που συνέπραξαν. Όλα αυτά τα απάντησαν οι βουλευτές.
Ένα πράγμα είναι τι ισχύει τυπικά. Τυπικά -αυτό θα το πει η Βουλή- θα προσαρμοστεί στη νέα πραγματικότητα. Και ένα άλλο πράγμα είναι τι ισχύει στην πραγματικότητα. Στην πραγματικότητα για μας ο πήχης δεν είναι το 149 ή το 151 αλλά το σύνολο των βουλευτών της δικής μας ΚΟ.