Στις αρχές Αυγούστου άρχισε η συλλογή του καρπού της φιστικιάς, δυστυχώς όμως η φετινή χρονιά δεν μπορεί να χαρακτηριστεί παραγωγική λόγω της μειωμένης καρποφορίας των δέντρων.
Οι παράγοντες που επηρέασαν αρνητικά σχετίζονται κυρίως με τις καιρικές συνθήκες, την παρουσία ασθενειών, όπως η σεπτόρια και το καμαροσπόριο, και την κατάσταση των δέντρων κατά την περίοδο της ανθοφορίας.
Οι μειωμένες, όμως, αποδόσεις των άλλων περιοχών δεν έχουν καμία σχέση με τη σχεδόν μηδενική παραγωγή στη Χαλκιδικής, λόγω της θεομηνίας πριν από έναν μήνα. Οι ζημιές που έγιναν στα δέντρα θα έχουν σημαντικές επιπτώσεις στην παραγωγή και τα επόμενα χρόνια. Στον αντίποδα, υπάρχουν και περιοχές, όπου αν και παρενιαυτοφορούν τα δέντρα, η παραγωγή τους είναι ικανοποιητική, με χαρακτηριστική την περίπτωση των Μεγάρων.
Στη διαδικασία της συλλογής έχει μπει και η Φθιώτιδα, περιοχή με μεγάλο αριθμό δέντρων και συνεχή εγκατάσταση νέων καλλιεργειών. Η φετινή χρονιά παρουσιάζει αρκετές δυσκολίες και, σύμφωνα με τον Μάκη Μπούσγο, πρόεδρο του Αγροτικού Συνεταιρισμού Μάκρης, η παραγωγή δείχνει να είναι μειωμένη πάνω από 30%: «Το καμαροσπόριο και η σεπτόρια, σε συνδυασμό με τις βροχοπτώσεις της προηγούμενης χρονιάς, επηρέασαν σε μεγάλο βαθμό τα δέντρα, με αποτέλεσμα τη μειωμένη καρποφορία».
Για την παρουσία της ψύλλας και τις έντονες προσβολές από σεπτόρια στα δέντρα της φιστικιάς της περιοχής του κάνει λόγο και ο Χρήστος Κουκουσέλος από τον Αλμυρό Βόλου: «Οι εντομολογικές και μυκητολογικές προσβολές των φυτών σε συνδυασμό με τις άσχημες καιρικές συνθήκες είχαν ως αποτέλεσμα τη μείωση της παραγωγής. Από τους 120 τόνους της ομάδας μας, που συγκεντρώσαμε πέρυσι, υπολογίζουμε για τη φετινή χρονιά να φτάσουμε με δυσκολία τους 60».
Την ίδια εικόνα, περιγράφει και ο Γιάννης Ιωαννίδης, παραγωγός από τον Αυλώνα Αττικής: «Ο μεγάλος αριθμός των κούφιων φιστικιών που συλλέγουμε, δείχνει ότι δεν έγινε σωστά η γονιμοποίηση των δέντρων και αυτό έχει αντίκτυπο στην παραγωγή μας».
Για ολική καταστροφή στο φιστίκι της Χαλκιδικής κάνει λόγο ο Μάκης Σάγκος από τον Άγιο Μάμα Χαλκιδικής: «Πάνω από 500 στρέμματα με φιστικιές έχουν χτυπηθεί από το χαλάζι στην περιοχή μας. Το πρόβλημά μας δεν είναι μόνο ότι χάσαμε τη φετινή παραγωγή αλλά θα έχουμε δυσκολίες και τα επόμενα χρόνια».
Όψιμη και με μειωμένη παραγωγή χαρακτηρίζει την τρέχουσα καλλιεργητική περίοδο για το φιστίκι της Αίγινας ο Νίκος Σταμπουλής, πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Φιστικοπαραγωγών.
«Συνήθως, η συλλογή του καρπού στον τόπο μας γίνεται στις αρχές Αυγούστου. Η φετινή παραγωγή είναι όψιμη και, όπως δείχνουν οι εκτιμήσεις μας, θα είναι και μειωμένη. Το ποσοστό ανοιχτού φιστικιού ξεπερνά το 93% και έχουμε ανακοινώσει στους παραγωγούς ότι θα πληρωθεί με 8,5 ευρώ το κιλό και για το κλειστό θα πάει στα 6,5 ευρώ».
(Πηγή ypaithros.gr)