Σχέδιο δράσης για την ελαχιστοποίηση των κόκκινων δανείων που αναπόφευκτα θα προκόψουν μετά τη λήξη των αναστολών δόσεων ή χρεολυσίων έχουν θέσει σε εφαρμογή οι τράπεζες. Με τα νέα προγράμματα διευκολύνσεων, τα οποία προβλέπουν την πληρωμή από όσους αποδεδειγμένα πλήττονται από την κρίση μειωμένης δόσης κατά 50% για διάστημα έως και 12 μήνες, οι διοικήσεις τους στοχεύουν σε περιορισμό των νέων επισφαλειών γύρω από τα επίπεδα των 5 δισ. ευρώ.
Σύμφωνα με πληροφορίες του Άγη Μάρκου για το Βήμα της Κυριακής, η πλειονότητα των δανείων λιανικής θα έχουν εξέλθει από το εννεάμηνο καθεστώς της αναστολής μέχρι και το τέλος Ιανουάριου. Για αυτά, η δυνατότητα επέκτασης του χρόνου των διευκολύνσεων έως και τους 9 μήνες, στη βάση της χαλάρωσης στα τέλη του 2020, των σχετικών εποπτικών κανόνων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) ήταν δώρον άδωρον. Ως εκ τούτου, από τις αρχές του 2021 οι οφειλέτες καλούνται σε συνεργασία με τις τράπεζες να αποφασίσουν το χρονοδιάγραμμα επαναφοράς των πληρωμών στις προ κορωνοϊού δόσεις.
Ηδη οι εταιρείες διαχείρισης επισφαλών απαιτήσεων και οι διευθύνσεις καθυστερήσεων των συστημικών ομίλων έχουν ξεκινήσει επαφές με τους δανειολήπτες για τον εντοπισμό όσων χρειάζονται επιπλέον υποστήριξη. Παράλληλα, υπάρχει επικοινωνία και με οφειλέτες που δεν έχουν κάνει χρήση των αναστολών μέχρι στιγμής και θα μπορούσαν να ενταχθούν μέχρι τις 31 Μαρτίου σε αυτό το καθεστώς. Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, από τα πρώτα τηλεφωνήματα δεν φαίνεται να υπάρχει ενδιαφέρον.«Οποιος είχε πραγματικά ανάγκη, έχει ήδη κάνει τη σχετική αίτηση» υποστηρίζει πηγή από μεγάλο servicer που διαχειρίζεται τα δάνεια συστημικού ομίλου.
Τραπεζικό στέλεχος που έχει εικόνα των τάσεων εκτιμά ότι τελικά ένα ποσοστό 60% -70% των δανείων που πάγωσαν, ήτοι ανοίγματα 17-20 δισ. ευρώ, θα επιστρέψουν σε κανονικές δόσεις άμεσα, καθώς η οικονομική κατάσταση των οφειλετών το επιτρέπει. Ενα μεγάλο κομμάτι από την πίτα αυτή, που υπολογίζεται γύρω στα 10 δισ. ευρώ και αφορά ενυπόθηκα δάνεια με εγγύηση την πρώτη κατοικία, θα διασωθεί μέσα από το κρατικό πρόγραμμα ΓΕΦΥΡΑ, το οποίο επιδοτεί μεσοσταθμικά έως και το 80% των δόσεων για διάστημα εννέα μηνών. Παράλληλα βρίσκονται σε εξέλιξη οι διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με τους θεσμούς για μια αντίστοιχη δράση (ΓΕΦΥΡΑ II) που θα αφορά πληττόμενες από την κορωνο-κρίση επιχειρήσεις και επαγγελματίες.
Η μεγάλη μάχη λοιπόν θα δοθεί για να κρατηθούν στη ζωή τα δάνεια που δεν θα καταφέρουν να επιστρέφουν άμεσα σε κανονικές πληρωμές, ήτοι στο 100% των δόσεων που καταβάλλονταν πριν από την πανδημία.
Επιδότηση τόκων
Ολοκληρώθηκε ο κύκλος των διαπραγματεύσεων με τους θεσμούς νια την επιδότηση τόκων και το πρόγραμμα «Γέφυρα 2» για τις επιχειρήσεις και θα ακολουθήσει περίοδος διαβουλεύσεων για τις λεπτομέρειες. Το πρόγραμμα προτείνεται να έχει διάρκεια επιδότησης 9 μηνών, η οποία θα ξεκινά από το 90% για τα ενήμερα δάνεια και θα βαίνει μειούμενη ανά τρίμηνο, όπως και για τα «πράσινα» στεγαστικά δάνεια του προγράμματος «Γέφυρα». Το ίδιο θα ισχύει και για τα δάνεια σε καθυστέρηση. Ωστόσο μένει να αποφασιστεί για τα δάνεια μεγάλων επιχειρήσεων αν θα είναι επιδότηση δόσης ή τόκων και αν θα περιλαμβάνονται και τα δάνεια που έχουν καταγγελθεί. Μέχρις να τεθεί σε εφαρμογή το πρόγραμμα, θα εφαρμοστεί το πρόγραμμα στήριξης μικρομεσαίων μέσω κρατικής επιδότησης τόκων.
Τα προγράμματα των τραπεζών
Για τους οφειλέτες αυτούς που εξακολουθούν να πλήττονται από τα μέτρα περιορισμού της οικονομικής δραστηριότητας, οι τράπεζες εφαρμόζουν, χωρίς γραφειοκρατικές διαδικασίες και εξ αποστάσεως, τα ακόλουθα προγράμματα ανακούφισης:
ALPHA BANK: Δίνει τη δυνατότητα στους οφειλέτες δανείων που βγαίνουν από την αναστολή να πληρώνουν για μερικούς μήνες, που μπορούν να φθάσουν έως και τους 12, τη μισή δόση. Μετά την περίοδο αυτή αναπροσαρμόζεται η διάρκεια του δανείου για την επαναφορά της μηνιαίας καταβολής στα επίπεδα που βρισκόταν πριν το ξέσπασμα της πανδημίας.
EUROBANK: Ανάλογη πολιτική ακολουθεί και η Eurobank, η οποία προσφέρει την ευχέρεια στους δανειολήπτες να πληρώνουν για 3,6 ή 12 μήνες, ανάλογα με τις οικονομικές τούς δυνατότητες, το 50% της δόσης. Στη συνέχεια η μηνιαία καταβολή επιστρέφει στο 100%, είτε σταδιακό είτε άμεσα, με ταυτόχρονη αλλαγή της υπολειπόμενης διάρκειας εξόφλησης.
ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ: Από τον περασμένο Δεκέμβριο τρέχει το πρόγραμμα Εθνογέφυρα. Μέσω αυτού δίνεται η δυνατότητα μείωσης για διάστημα 12 μηνών των μηνιαίων δόσεων στο 50% των αρχικών πριν το πάγωμα των οφειλών λόγω C0VID-19, αλλά και σταδιακής επαναφοράς τους στη συνέχεια στο 100%.
ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ: Την περασμένη εβδομάδα ανακοίνωσε ένα τυποποιημένο πρόγραμμα διευκολύνσεων, μέσω του οποίου η μηνιαία δόση μειώνεται στο 50% της αρχικής έως το τέλος του 2021 και στο 75% στο σ’ εξάμηνο του 2022, με πρόβλεψη για επιστροφή της στο 100% τον Ιούλιο του 2022.