«Τα επόμενα χρόνια, η Ευρωπαϊκή Ένωση καλείται να υλοποιήσει το Green Deal, μια εξαιρετικά φιλόδοξη πολιτική. Η επιτυχία της πολιτικής αυτής θα κριθεί από την ικανότητά μας ως νομοθέτες να εξασφαλίσουμε την ίση μετάβαση των κοινωνιών μας στην πράσινη οικονομία», τόνισε ο αντιπροέδρος της ΚΟ του ΕΛΚ και επικεφαλής των ευρωβουλευτών της ΝΔ, Βαγγέλης Μεϊμαράκης, κατά την παρέμβασή του στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στο Στρασβούργο, σχετικά με τη δίκαιη μετάβαση των κοινωνιών στην πράσινη οικονομία (Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο).
«Για να μπορέσει να υλοποιηθεί αυτή η πολιτική χωρίς ανισότητες, δεν επαρκεί η συνεισφορά του 1% από τους ετήσιους εθνικούς προϋπολογισμούς», είπε και προσέθεσε: «Μέχρι τώρα, με το ποσόν αυτό, η Ευρώπη υλοποιούσε πολιτικές-ορόσημα, όπως η Κοινή Αγροτική Πολιτική και η Πολιτική Συνοχής. Και θέλουν κάποιοι με την ίδια χρηματοδότηση να εφαρμόσει την πιο φιλόδοξη πολιτική των τελευταίων ετών. Ε, αυτό δεν γίνεται! Νέες πολιτικές απαιτούν νέες χρηματοδοτήσεις».
Για το λόγο αυτό, σύμφωνα με τον κ. Μεϊμαράκη, «η πρόταση του Κοινοβουλίου για 1,3%» είναι «πάρα πολύ λογική και εξασφαλίζει την υλοποίηση πολιτικών που δικαιώνουν τα οράματα των πολιτών για την Ευρώπη του μέλλοντος, χωρίς να περικόπτει τις απαραίτητες χρηματοδοτήσεις για την υλοποίηση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής και της Πολιτικής Συνοχής. Και μπορεί ταυτόχρονα με τη μεγαλύτερη χρηματοδότηση να εξυπηρετηθούν οι ανάγκες και οι προσδοκίες των Ευρωπαίων πολιτών. Γι’ αυτό δεν είναι υπεύθυνο να γίνονται τόσο βαρυσήμαντες εξαγγελίες από τις εθνικές κυβερνήσεις, χωρίς να συνοδεύονται από τολμηρές πρωτοβουλίες και χρηματοδότηση. Η πρόταση λοιπόν του (Ευρω)κοινοβουλίου περιμένουμε και πρέπει να γίνει αποδεκτή», όπως είπε κατά την παρέμβασή του στην Ολομέλεια του ΕΚ, στο Στρασβούργο.
Να σημειωθεί ότι οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ θα συζητήσουν τον μακροπρόθεσμο προϋπολογισμό της ΕΕ για την περίοδο 2021-2027 κατά τη διάρκεια ειδικής Συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 20 Φεβρουαρίου, καθώς δεν έχουν φτάσει ακόμη σε συμφωνία για την κοινή τους θέση για τις διαπραγματεύσεις τους με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Σύμφωνα, δε, με σχετική ανακοίνωση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, οι ευρωβουλευτές «θα επαναλάβουν το αίτημά τους για ένα φιλόδοξο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο για την περίοδο 2021-2027, το οποίο θα εξασφαλίσει ότι προτεραιότητες όπως η δράση για το κλίμα, η έρευνα, η ψηφιοποίηση, η στήριξη για τους νέους ανθρώπους (Erasmus+, πολιτικές απασχόλησης) και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις θα λάβουν επαρκή χρηματοδότηση, χωρίς να διακινδυνεύσει η στήριξη των αγροτικών κοινοτήτων, των καλλιεργητών και των φτωχότερων περιφερειών».
Τονίζουν, τέλος, ότι «θα πρέπει να υπάρξουν εγγυήσεις για δημοσιονομικούς πόρους -ώστε να αντιμετωπιστεί το επενδυτικό κενό που δημιούργησε η χρηματοπιστωτική και οικονομική κρίση- καθώς και για τη διαχείριση του μεταναστευτικού-προσφυγικού και την ασφάλεια».