Σε πλήρη κινητοποίηση είναι τα κανάλια της διπλωματίας ανάμεσα σε Αθήνα και Ουάσινγκτον για το πρώτο επίσημο τηλεφώνημα του Τζο Μπάιντεν προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ενώ στον σχεδιασμό του Πρωθυπουργού περιλαμβάνεται και μία επίσκεψη στην άλλη όχθη του Ατλαντικού εντός του 2021. Το Μαξίμου προσδοκά ότι το τηλεφώνημα είναι κοντά, ενώ οι παρασκηνιακές διεργασίες αναμένεται να ενταθούν στο επόμενο διάστημα για να ξεκινήσει και η οργάνωση της πρώτης συνάντησης σε αμερικανικό έδαφος.

Κατά πληροφορίες, αυτός ο στόχος της ελληνικής πλευράς σε πρώτη φάση τοποθετείται χρονικά πριν από το τέλος του έτους, εντός του φθινοπώρου ειδικότερα (Οκτώβριο-Νοέμβριο), χωρίς προφανώς αυτή τη στιγμή να θεωρείται τίποτα κλεισμένο. Το σίγουρο είναι ότι πρόσωπα του Μαξίμου και του υπουργείου Εξωτερικών, ανάμεσά τους η Ελληνίδα πρεσβευτής στην Ουάσιγκτον, Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου και ο σύμβουλος του Πρωθυπουργού για την ΕΕ και τις ΗΠΑ, Θανάσης Μπακόλας, ζεσταίνουν κάθε πιθανό δίαυλο επαφής προς τη διπλή κατεύθυνση, αφενός για το τηλεφώνημα – με την προσδοκία επίσης να προηγηθεί της επικοινωνίας Μπάιντεν και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν -, αφετέρου για ένα καλά οργανωμένο τετ α τετ.

Εν αναμονή του «δόγματος» Μπάιντεν για την αμερικανική εξωτερική πολιτική, δεδομένου ότι προς το παρόν ο 46ος πρόεδρος διαχειρίζεται τη σοβαρή «εσωτερική» ατζέντα, η Αθήνα προσβλέπει σε ουσιαστική εμβάθυνση των διμερών σχέσεων, σε ένταση του στρατηγικού διαλόγου και σε ένα ισχυρό αμερικανικό αποτύπωμα που θα διασφαλίζει συνθήκες σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο. Η πρώτη επικοινωνία Μπάιντεν – Μητσοτάκη αναμένεται εξάλλου σε μια κομβική στιγμή για την Ελλάδα, μεταξύ άλλων στον απόηχο της επανέναρξης των διερευνητικών επαφών με την Τουρκία αλλά και στο φόντο της επιδίωξης για υπογραφή νέας αμυντικής συμφωνίας Ελλάδας – ΗΠΑ. Οι πληροφορίες πάντως αναφέρουν ότι πιθανότατα ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας θα ανοίξει πρώτος στις επόμενες εβδομάδες τον κύκλο συναντήσεων του με αξιωματούχους στις ΗΠΑ. Αλλωστε αναζητείται και ευκαιρία για τον πρώτο απευθείας δίαυλο του Δένδια με τον ομόλογό του Αντονι Μπλίνκεν.

Είναι σαφές ότι η Αθήνα αντιμετωπίζει αισιόδοξα την περίοδο Μπάιντεν, ο οποίος θεωρείται γνώστης κρίσιμων για την Ελλάδα ζητημάτων. «Γνωρίζει όσο λίγοι την περιοχή μας, αλλά και τις ευαισθησίες της» κατά τα λεγάμενα Μητσοτάκη. Ο ίδιος μετά το τιτίβισμα συγχαρητηρίων αναμένει πια το τηλεφώνημα Μπάιντεν, χωρίς πρόθεση για επιστολή, όπως έκανε ο Κύπριος πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης στον οποίο ο Αμερικανός πρόεδρος ανταποκρίθηκε με ευχαριστήριο «γράμμα».

Οι στενές επαφές της Αθήνας με την Ουάσινγκτον εξελίσσονταν από την προεκλογική περίοδο και η προσοχή εξακολουθεί να στρέφεται σε πρόσωπα-κλειδιά εντός και εκτός Λευκού Οίκου, στα οποία η ελληνική πλευρά θεωρεί ότι έχει ερείσματα και επιχειρεί να τα διευρύνει. Αρμόδιες πηγές μιλούν μεταξύ άλλων για τον σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας του Αμερικανού προέδρου Τζέικ Σάλιβαν καθώς και για την Αμάντα Σλόουτ, το νούμερο «2» στο Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας για τις Ευρωπαϊκές Υποθέσεις, ένα πρόσωπο που, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ξέρει καλά τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις. Αντίστοιχα η νέα βοηθός υφυπουργός Εξωτερικών Μόλι Μοντγκόμερι έχει όλο το χαρτοφυλάκιο σχετικά με την Ευρώπη, ενώ κομβικό πρόσωπο είναι βεβαίως ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας Ρόμπερτ Μενέντεζ. Με τον Μενέντεζ μίλησε ήδη τηλεφωνικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης με αιχμή την ανάγκη διαμόρφωσης συνθηκών ειρήνης στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Πολύτιμους διαύλους διατηρεί επίσης η Αθήνα με την ελληνοαμερι- κανική κοινότητα, think tanks όπως το Atlantic Council, το Brookings (του οποίου είναι συνεργάτης η Μοντγκόμερι) και άλλα πρόσωπα του «πυρήνα» Μπάιντεν (όπως ο στενός συνεργάτης του Μάικλ Κάρπεντερ κ.ά.).

της Ελένης Ευαγγελοδήμου από Τα Νέα