Τον Ελληνα δημοσιογράφο που πρωταγωνίστησε σε μία από τις σημαντικότερες υποθέσεις ψεύτικων ειδήσεων που εξέθεσε την Ελλάδα διεθνώς, ανάγκασε ένα περιοδικό διεθνούς κύρους να χρηματοδοτήσει εκ νέου δημοσιογραφική έρευνα, να διαπιστώσει τη μεγάλη απάτη, να αποσύρει κάθε σχετική ανάρτηση, να αποπέμψει τον αρχισυντάκτη του και να απολογηθεί σε... όλες τις γλώσσες του κόσμου, ανέδειξαν σε θέση ευθύνης οι πρόσφατες αρχαιρεσίες της Ενωσης Ανταποκριτών Ξένου Τύπου στην Ελλάδα.
Γράφει ο Κώστας Δημητράκος
Ο Γιώργος Χρηστίδης, ο ανταποκριτής του γερμανικού περιοδικού «Der Spiegel», ο οποίος έγινε διεθνώς γνωστός για το μεγαλύτερo fake news των τελευταίων ετών, την υπόθεση της «νεκρής μικρής Μαρίας στον Εβρο», εξελέγη στις 8 Νοεμβρίου στο νέο Διοικητικό Συμβούλιο της Ενωσης Ανταποκριτών. Μια υπόθεση που έγινε αντικείμενο εκμετάλλευσης, αλλά και σαφέστατη ένδειξη έλλειψης πολιτικού ήθους από τον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς το μόνο που ενδιέφερε τόσο τον τότε πρόεδρό του Αλέξη Τσίπρα όσο και τα πρωτοκλασάτα στελέχη του που έκαναν σημαία το δακρύβρεχτο ψέμα ήταν να βλάψουν την κυβέρνηση, τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τη χώρα. Η πραγματικότητα δεν είχε καμία σημασία...
Η ιστορία του καλοκαιριού του 2022 αποδείχτηκε ψευδής, πολιτικά υποκινούμενη από ένα σύστημα περίεργων τύπων και ΜΚΟ με μυστηριώδη κίνητρα, τα οποία προκάλεσαν την παρέμβαση της Δικαιοσύνης, λίγες ημέρες αργότερα. Το πρόβλημα είναι ότι η ελληνική Δικαιοσύνη ερευνά ακόμα τον περίεργο ρόλο ορισμένων ΜΚΟ στην Ελλάδα, παρότι υπάρχουν καταθέσεις και άλλο προανακριτικό υλικό που κάνει ευθέως λόγο για διασυνδέσεις με κυκλώματα οργανωμένων διακινητών ανθρώπων από τα παράλια της Τουρκίας και τον Εβρο, υπό την καθοδήγηση ομάδων του οργανωμένου εγκλήματος.
Η κορύφωση του στημένου δράματος, τις ημέρες του Δεκαπενταύγουστου του 2022, περιελάμβανε «το πτώμα ενός 5χρονου κοριτσιού», που για τις φαιδρές επικοινωνιακές ανάγκες του ΣΥΡΙΖΑ «βαφτίστηκε» Μαρία. Το κορίτσι, σύμφωνα με το σενάριο, είχε πεθάνει από τσίμπημα σκορπιού. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του «Spiegel» που είχε στείλει ο ανταποκριτής Γιώργος Χρηστίδης, επρόκειτο για μια από τις τραγικότερες κορυφώσεις του μεταναστευτικού στην Ελλάδα με απόλυτη ευθύνη της ελληνικής κυβέρνησης που «άφηνε τους ανθρώπους στην τύχη τους, με αποτέλεσμα να χάσει τη ζωή του το πεντάχρονο κορίτσι».
Ανθελληνική προπαγάνδα
Το ρεπορτάζ έλαβε τρομερές διαστάσεις εις βάρος της Ελλάδας. Εκτός από τις αναπαραγωγές στον διεθνή Τύπο και τις επιθέσεις κορυφαίων στελεχών ή και πρώην υπουργών του ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση, κατατέθηκε και σχετική ερώτηση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Μία από τις πλευρές του δράματος –η επικοινωνιακά ισχυρότερη από όλες – ήταν ότι η μητέρα του, στην προσπάθειά της να μην το αποχωριστεί, αναγκάστηκε να «διατηρήσει το πτώμα κάτω από το ελάχιστο νερό ώστε να αποφύγει τη σήψη και να μπορέσει να το θάψει αργότερα».
Το θέμα, μετά τα ρεπορτάζ που μετέδωσε στο «Spiegel» ο Ελληνας ανταποκριτής, ετέθη επισήμως στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο από τους ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Στέλιο Κούλογλου και Κώστα Αρβανίτη, οι οποίοι, αν και πρώην επαγγελματίες δημοσιογράφοι, υιοθέτησαν αβλεπί ολόκληρη τη fake ιστορία επικεντρωμένη στις σκηνές «της μάνας που γυρόφερνε το άταφο πτώμα του παιδιού της».
Μετά από τέσσερις μήνες και τις αλλεπάλληλες αποστομωτικές απαντήσεις της ελληνικής κυβέρνησης, το περιοδικό ολοκλήρωσε την εκ νέου έρευνά του και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η ιστορία ήταν απολύτως ψεύτικη. Λίγο καιρό πριν είχε κατεβάσει τα σχετικά ρεπορτάζ και είχε υποσχεθεί ότι μετά την ολοκλήρωση της έρευνας θα αποφάσιζε αν θα τα αναρτούσε και πάλι διορθωμένα.
Πριν από τη οριστική διαγραφή του υλικού από την ιστοσελίδα του «Spiegel», με το σκεπτικό ότι η υπόθεση δεν είχε περάσει από τις διαδικασίες του fact checking, είχε προηγηθεί μια πολύ σημαντική δημοσιογραφική αποκάλυψη από την εφημερίδα «Lifo» και τη δημοσιογράφο Βασιλική Σιούτη, η οποία συνάντησε τους συγκεκριμένους πρόσφυγες στη δομή φιλοξενίας κοντά στον Εβρο όπου είχαν μεταφερθεί, αλλά δεν είχε συναντήσει την κατάσταση που περιγραφόταν στις ανταποκρίσεις του «έγκριτου δημοσιογράφου», που είχαν βασιστεί στην αμαρτωλή, όπως αποδείχτηκε, ΜΚΟ «Human Rights 360», η οποία κατηγορείται για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης και ξέπλυμα μαύρου χρήματος.
Παράλληλα, είχε αποκαλυφθεί ότι η γυναίκα που εμφανιζόταν να εκπροσωπεί τους δύσμοιρους αυτούς ανθρώπους, η Μπάιντα αλ Σάλεχ, δεν ήταν πρόσφυγας, αλλά κάτι πολύ διαφορετικό από ό,τι πρόδιδε και το εξαιρετικά φροντισμένο μανικιούρ της, το οποίο όχι μόνο επιδείκνυε στο Instagram, αλλά διατηρούσε και κατά τις ημέρες που συνόδευε τους «38» στα κακοτράχαλα περάσματα του Εβρου. Οι πληροφορίες ανέφεραν ότι ζούσε στο Βερολίνο και ότι είχε ιδιαίτερη σχέση με τις τουρκικές μυστικές υπηρεσίες. Η ελληνική Δικαιοσύνη ερευνά ακόμα την υπόθεση...