«Στοπ στην ακροδεξιά» φώναξαν χιλιάδες πολίτες που συγκεντρώθηκαν το βράδυ της Τετάρτης σε βρετανικές πόλεις για να διαδηλώσουν την αντίθεσή τους στις ταραχές που συγκλονίζουν τη χώρα εδώ και μία εβδομάδα μετά τη δολοφονία τριών κοριτσιών στο Σάουθπορτ.

Αντίθετα από αυτό που φοβόντουσαν οι Αρχές, χθες το βράδυ δεν ήταν οι ταραχοποιοί ακροδεξιοί που βγήκαν στους δρόμους αλλά «οι διαδηλωτές κατά του μίσους που αντιτάχθηκαν στους κακοποιούς», όπως γράφει στην πρώτη σελίδα του σημερινού φύλλου της η Daily Mail.

Χιλιάδες πολίτες συγκεντρώθηκαν στο Γουόλθαμστοου του Λονδίνου. Μέλη της ένωσης Αντισταθείτε Στον Ρατσισμό και κάτοικοι κρατούσαν πλακλάτ που έγραφαν «Στοπ στην ακροδεξιά» και «Πρόσφυγες καλωσορίσατε». «Πιστεύω πως είναι σημαντικό να είσαι παρών για τους φίλους σου και τους γείτονές σου», είπε η 58χρονη Σάρα Τρεσίλιαν. 

«Θέλω να ευχαριστήσω τις κοινότητές μας που συγκεντρώθηκαν απόψε στην πρωτεύουσα και έδειξαν ένα πνεύμα κοινότητας», αντέδρασε σε ανακοίνωσή της ο Άντι Βαλεντάιν, υπεύθυνος για τις επιχειρήσεις διατήρησης της τάξης στη Μητροπολιτική Αστυνομία. 

Στο Μπέρμιγχαμ εκατοντάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν μπροστά από ένα κέντρο αρωγής στους μετανάστες. Σε βίντεο του Γαλλικού Πρακτορείου ακούγονται από τη συγκέντρωση συνθήματα όπως «Να το πούμε δυνατά και καθαρά, οι πρόσφυγες είναι ευπρόσδεκτοι εδώ». Μερικοί κρατούσαν πλακάτ που έγραφαν «Ο φασισμός δεν είναι ευπρόσδεκτος». Στο Μπράιτον, 2.000 άνθρωποι συμμετείχαν σε μια διαδήλωση «ειρηνική», σύμφωνα με την αστυνομία. 

Άλλες συγκεντρώσεις πραγματοποιήθηκαν στο Μπρίστολ, στο Λίβερπουλ κοντά στο κτήριο ένωσης αρωγής αιτούντων άσυλο, στο Σέφιλντ, στο Νιουκάσλ και στην Οξφόρδη. 

Ωστόσο υπήρξαν σποραδικές εντάσεις, όπως στο Όλντερσοτ, όπου η αστυνομία χρειάστηκε να παρέμβει ανάμεσα σε αντιρατσιστές διαδηλωτές και μια ομάδα ανθρώπων που φώναζαν «Σταματήστε τα σκάφη» - μια αναφορά στους μετανάστες που φθάνουν στο Ηνωμένο Βασίλειο με φουσκωτά από τη Μάγχη.

Η υπουργός Εσωτερικών Ιβέτ Κούπερ χαιρέτισε χθες, Τετάρτη, το βράδυ τη δουλειά των αστυνομικών που είναι παρόντες στο πεδίο «για να προστατεύσουν και να υποστηρίξουν τις τοπικές κοινότητες». 

Δημοσκόπηση της Savanta που δημοσιεύθηκε χθες, Τετάρτη, δείχνει ότι 67% των Βρετανών ανησυχούν για την άνοδο της άκρας δεξιάς. Σύμφωνα με άλλη δημοσκόπηση, που δόθηκε στη δημοσιότητα από τη YouGov, η μετανάστευση είναι η κύρια πρόκληση που αντιμετωπίζει η χώρα για το 51% των ερωτηθέντων, ποσοστό πρωτοφανές εδώ και σχεδόν 10 χρόνια.