Σε κατάσταση σοκ, η Μεγάλη Βρετανία αναζητά απαντήσεις για τα κίνητρα της επίθεσης με μαχαίρι σε αίθουσα μαθήματος χορού, στο Σάουθπορτ της Βορειοδυτικής Αγγλίας, που άφησε πίσω της τρία παιδιά νεκρά και οχτώ τραυματισμένα. Σε συνθήκες νευρικού κλονισμού και η κοινωνία, αντιμέτωπη με το φόβο αλλά και το «σκιάχτρο» του μίσους και του ρατσισμού

Οι φονικες επιθέσεις αποτέλεσαν αντικείμενο εκμετάλλευσης από αντιμεταναστευτικές και αντιμουσουλμανικές οργανώσεις, καθώς μέσω των σόσιαλ μίντια διαδόθηκε η εσφαλμένη πληροφορία ότι ο ύποπτος ήταν ισλαμιστής που είχε μόλις φθάσει στη Βρετανία. Η αστυνομία ανακοίνωσε πως στην πραγματικότητα ο ύποπτος έχει γεννηθεί στη χώρα και πως δεν αντιμετωπίζει τους φόνους ως τρομοκρατικό περιστατικό. 

Η υπουργός Εσωτερικών Ιβέτ Κούπερ δήλωσε πως οι ταραχοποιοί ενθαρρύνθηκαν από το αιματηρό περιστατικό για να υποκινήσουν φυλετικό μίσος, ενώ ο πρωθυπουργός Κιρ Στάρμερ συγκάλεσε έκτακτη συνεδρίαση με τους αρχηγούς της αστυνομίας. 

Κατά τη διάρκεια των βίαιων διαμαρτυριών κτίρια και οχήματα πυρπολήθηκαν, ενώ στόχοι επιθέσεων έγιναν ξενοδοχεία στα οποία διαμένουν αιτούντες άσυλο. Μάλιστα οι διαδηλωτές εκτόξευσαν τούβλα εναντίον των αστυνομικών, λεηλάτησαν καταστήματα και τζαμιά και επιτέθηκαν σε επιχειρήσεις που ανήκουν σε Ασιάτες.

Στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου ταραχές ξέσπασαν στο Λίβερπουλ, στο Μπρίστολ, στο Τάμγουορθ, στο Μίντλεσμπρο και το Μπέλφαστ στη Βόρεια Ιρλανδία, με μασκοφόρους νεαρούς τυλιγμένους με βρετανικές σημαίες να πετούν πέτρες και να φωνάζουν «σταματήστε τα σκάφη», σε μία σαφή αναφορά στους μετανάστες που φθάνουν τα τελευταία χρόνια στις νότιες βρετανικές ακτές. Μέχρι στιγμής έχουν συλληφθεί 420 άτομα.

Αν και η οπλοκατοχή είναι αυστηρά περιορισμένη στη Βρετανία, οι επιθέσεις με μαχαίρι «ανθούν» και πάλι, με δράστες συνήθως νεαρά άτομα. Μάλιστα, σύμφωνα με την εθνική στατιστική υπηρεσία, οι συγκεκριμένες επιθέσεις έχουν αυξηθεί κατά 7% (50.000 οι περιπτώσεις το 2023) και έχουν διπλασιασθεί μέσα σε δέκα χρόνια,.

Το χρονικό

Σε ότι αφορά το περιστατικό με την επίθεση κατά τη διάρκεια μαθήματος χορού, όλα ξεκίνησαν όταν ο δράστης μπήκε στο κτίριο και άρχισε να χτυπά με μαχαίρι τα παιδιά που συμμετείχαν στο χορευτικό δρώμενο, το οποίο είχε παρουσιαστεί από τους διοργανωτές στα κοινωνικά μέσα ως μάθημα χορού και γιόγκα με θέμα την Τέιλορ Σουίφτ. Αυτόπτες μάρτυρες περιέγραψαν σκηνές φρίκης, με αιμόφυρτα παιδιά να προσπαθούν να σωθούν και αλλόφρονες μητέρες να τα αναζητούν.

Για την επίθεση συνελήφθη ένας δεκαεπτάχρονος, με την αστυνομία να μην έχει δώσει μέχρι στιγμής κανένα ισχυρό στοιχείο που να διαφωτίζει τα κίνητρα του δράστη.

Την ίδια στιγμή στο Σάουθπορτ, τη μικρή παραλιακή πόλη που απέχει καμιά εικοσαριά χιλιόμετρα από το Λίβερπουλ, οι κάτοικοι είναι σε κατάσταση σοκ και περαστικοί σταματούν για να αφήσουν λουλούδια, κάρτες, λούτρινα ζωάκια στο σημείο της επίθεσης.

Σπέρνουν το μίσος πίσω από ψευδώνυμα 

Η βρετανική αστυνομία υπογραμμίζει ότι η βία υποκινείται από παραπληροφόρηση μέσω του Ιντερνετ, η οποία διαδίδεται από άτομα υψηλού προφίλ. Ενα από τα σημαντικότερα από τα πρόσωπα αυτά, ο Στίβεν Γιάξλεϊ-Λένον, ο οποίος ηγείται της αντι-ισλαμικής οργάνωσης English Defence League, κατηγορείται από Μέσα Ενημέρωσης ότι διέδωσε ψευδείς πληροφορίες μεταξύ των 875.000 ακολούθων του στο X. «Λένε ψέματα σε όλους σας. Προσπαθούν να στρέψουν το έθνος εναντίον μου. Σας χρειάζομαι, είστε η φωνή μου», έγραψε ο Γιάξλεϊ-Λένον, ο οποίος είναι γνωστός με το ψευδώνυμο Τόμι Ρόμπινσον. 

Ο Ελον Μασκ, ο ιδιοκτήτης του X, συνέβαλε επίσης στη διάδοση της βίας, ως τρόπο κοινωνικής αντίδρασης και διαμαρτυρίας. Απαντώντας σε ανάρτηση που κατηγορούσε τη μαζική μετανάστευση και τα ανοικτά σύνορα για τις ταραχές στη Βρετανία, έγραψε: «Ο εμφύλιος πόλεμος είναι αναπόφευκτος».

Η υπουργός Εσωτερικών Ιβέτ Κούπερ δήλωσε πως οι εντάσεις πολλαπλασιάσθηκαν και πυροδοτήθηκαν μέσω του Ιντερνετ και πως η κυβέρνηση θα θέσει το θέμα σε εταιρείες μέσων κοινωνικής δικτύωσης. «Πιστεύω πως αυτό που είδατε είναι ότι δίκτυα διαφόρων ατόμων και οργανώσεων προσπάθησαν να ρίξουν λάδι στη φωτιά», δήλωσε η υπουργός στο Sky News, αποφεύγοντας ερωτήσεις για το αν εμπλέκονται ξένα κράτη.