Πυρκαγιά βρίσκεται σε εξέλιξη, κοντά σε σπίτια, στην περιοχή Πλάκα Κερατέας Αττικής. Η φωτιά εκείνεται πλέον σε 4 μέτωπα και έχουν εκκενωθεί 6 οικισμοί. Μιλώντας στο ΕΡΤNews ο Αθανάσιος Μακροδημήτριος, αντιδήμαρχος Λαυρεωτικής, ανέφερε ότι έχουν καεί σπίτια στην περιοχή, κάνοντας έκκληση για ακόμα περισσότερα κατασβεστικά μέσα. Σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν παραδοθεί στις φλόγες τουλάχιστον τρία σπίτια στον οικισμό της Πλάκας ενώ έχουν καεί και ποιμνιοστάσια.

52 πολίτες απεγκλωβίστηκαναπό τις αστυνομικές δυνάμεις στην Κερατέα. Πρόκειται κυρίως για ηλικιωμένους με προβλήματα υγείας ή κινητικά θέματα. Κάποιοι ηλικιωμένοι αρνούνται να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους με αποτέλεσμα ακόμα και οι αστυνομικοί με φτυάρια στα χέρια να προσπαθούν να σώσουν τις περιουσίες τους. Στην αστυνομία υπήρξαν 40 κλήσεις για βοήθεια δηλαδή πολίτες λόγω της κατάστασης ζήτησαν βοήθεια από τις αστυνομικές δυνάμεις.

k1.jpg
k2.jpg
k3.jpg
k4.jpg
k5.jpg
k6.jpg
k7.jpg
k8.jpg

Εστάλησαν τρία μηνύματα του 112 για εκκενώσεις οικισμών, ενώ στην περιοχή πνέουν ισχυροί άνεμοι ως 8 μποφόρ. Άμεσα κινητοποιήθηκαν επίγειες και εναέριες δυνάμεις της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.Η πυρκαγιά δεν έχει ενιαίο μέτωπο, αλλά υπάρχουν 4 διαφορετικές εστίες. Οι ισχυρές επίγειες δυνάμεις (πάνω από 140 πυροσβέστες) δουλεύουν και στις 4 εστίες με συνεχείς ρίψεις των 17 εναέριων σε κάθε εστία. Αυτή την ώρα σηκώνονται και 6 τράκτορες από το Τατόι.

Υπάρχει μεγάλη δυσκολία λόγω των ισχυρών ανέμων-οι ριπές ξεπερνούν τα 9 μποφόρ- των διάσπαρτων οικιών μέσα σε χωράφια και της χαμηλής βλάστησης (ξερά χόρτα και στην πλειονότητά τους ακαθάριστα οικόπεδα). Έχουν εκκενωθεί μέχρι τώρα με ασφάλεια 6 οικισμοί. Τις δυνάμεις της Πυροσβεστικής, συνδράμουν αστυνομία (που φροντίζει για τις εκκενώσεις), ΟΤΑ και στρατός (με μηχανήματα έργου).

Δορυφορική εικόνα με τον καπνό της φωτιάς στην Κερατέα – Κάλυψε απόσταση 210 χλμ.


Δορυφορική εικόνα που έδωσε στη δημοσιότητα το Μeteo δείχνουν ότι ο καπνός από τη φωτιά στην Κερατέα κάλυψε προσεγγιστικά απόσταση 210 km. Συγκεκριμένα αναφέρεται ότι «στη δορυφορική φωτογραφία, λίγο μετά τις 3 το μεσημέρι της Κυριακής 30/06, διακρίνουμε τον καπνό από τη φωτιά στην περιοχή της Κερατέας. Ο καπνός έχει καλύψει προσεγγιστικά απόσταση 210 km».