Διπλή γιορτή σήμερα για τους απανταχού Έλληνες, για τα 202 χρόνια από την εθνική παλιγγενεσία και τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου. Οι εορταστικές εκδηλώσεις κορυφώθηκαν με τη μεγάλη στρατιωτική παρέλαση στην Αθήνα, παρουσία της πολιτειακής και πολιτικής ηγεσίας. Πλήθος κόσμου όλων των ηλικιών εκμεταλλευόμενοι τον καλό καιρό, βρέθηκαν στο Σύνταγμα για να παρακολουθήσουν την παρέλαση, η οποία και φέτος ήταν μεγαλειώδης.

Την ίδια στιγμή στη Λεωφόρο Αμαλίας τα τεθωρακισμένα οχήματα Marder 1A3, και τα άρματα Λέοπαρντ και τα Μ117, προκάλεσαν τον έντονο θαυμασμό και το θερμό χειροκρότημα των δεκάδων χιλιάδων κόσμου που παρακολούθησαν την παρέλαση.

Η γη σείστηκε στην κυριολεξία από το πέρασμα των βαρέων αρμάτων μάχης που πέρασαν μπροστά από την Πολιτειακή, Πολιτική και Στρατιωτική Ηγεσία και τους θεατές που καταχειροκροτούσαν.

Συγκίνηση και θαυμασμό προκάλεσαν οι Λοκατζήδες με τα πράσινα μπερέ, τα Βατράχια των ΟΥΚ, και φυσικά οι Εύζωνες.

Σε άψογους σχηματισμούς παρήλασσαν, η Σχολή Ευελπίδων, η Σχολή Ναυτικών Δοκίμων, και η Σχολή Ικάρων.

Τη μεγάλη στρατιωτική παρέλαση στην Αθήνα παρακολούθησαν η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο Πρωθυπουργός, ο Πρόεδρος της Βουλής και ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, η ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας. Την παρέλαση παρακολούθησε και ο Υπουργός Άμυνας της Κυπριακής Δημοκρατίας Μιχάλης Γεωργαλάς.

Μετά το τέλος της παρέλασης, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου δήλωσε: «Η 25η Μαρτίου 1821 αποτελεί ορόσημο για τον ελληνισμό, ιστορική αφετηρία ενός δύσκολου και μακροχρόνιου αγώνα για ελευθερία και ανεξαρτησία μετά από 400 χρόνια τουρκικού ζυγού, μέρα εθνικής αναγέννησης και ανάτασης.

Με τη σημερινή λαμπρή παρέλαση τιμάμε τη μνήμη των ηρωικών προγόνων μας και αναλογιζόμαστε την ευθύνη μας απέναντι στην Ιστορία. Χρέος μας, με σύμπνοια και ομοψυχία, να φανούμε αντάξιοι των θυσιών τους. Χρόνια πολλά».

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη δήλωσή του τόνισε μεταξύ άλλων: «Ο εορτασμός της Εθνικής Ανεξαρτησίας και του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου διεξάγεται στη σκιά μιας μεγάλης εθνικής τραγωδίας. Αυτό καθιστά ακόμα πιο απαραίτητο τον ουσιαστικό ιστορικό αναστοχασμό».

eurokinissi

«Η σημερινή ημέρα όμως είναι ταυτόχρονα μέρα γιορτής για τις Ένοπλες Δυνάμεις μας, για τις γυναίκες και τους άνδρες οι οποίες και οι οποίοι παρέλασαν κρατώντας ψηλά τη σημαία και εκπέμποντας ένα αίσθημα εθνικής υπερηφάνειας».

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής Νίκος Ανδρουλάκης ανέφερε: «Θέλω να ευχηθώ χρόνια πολλά σε όλες τις Ελληνίδες και σε όλους τους Έλληνες. Η επέτειος της 25ης Μαρτίου υπογραμμίζει όσα μεγάλα και σημαντικά μπορεί να καταφέρει ο Ελληνισμός όταν ακολουθεί τον δρόμο της ενότητας και της αλληλεγγύης, αλλά και σε τι επώδυνες περιπέτειες μπορεί να οδηγηθούμε όταν επικρατεί η διχόνοια και η ιδιοτέλεια. Και πάλι χρόνια πολλά σε όλους και ιδιαίτερα στους εορτάζοντες».

EUROKINISSI

Aπό την ακριτική Τήλο όπου συμμετείχε στις εκδηλώσεις για την ημέρα της παλλιγενεσίας, ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Αλέξης Τσίπρας έστειλε το μήνυμα ότι μπορούμε να διεκδικήσουμε μια καλύτερη πατρίδα με περισσότερη δικαιοσύνη και Δημοκρατία.

Ο γραμματέας του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας στο μήνυμά του αναφέρεται στην επικαιρότητα των αρχών της επανάστασης. «Η Επανάσταση του 1821 επιβεβαιώνει ότι το καινούριο, το αναγκαίο και το επαναστατικό πάντα, στο τέλος, επικρατούν του παλιού και ξεπερασμένου. Σήμερα παλιό και ξεπερασμένο είναι το σύστημα που βάζει τα κέρδη πάνω από την ανθρώπινη ζωή, ενώ υπάρχουν όλα τα απαραίτητα μέσα ώστε αυτή να προστατευτεί».

Πριν από την στρατιωτική παρέλαση τελέστηκε δοξολογία για την εθνική επέτειο 25η Μαρτίου, χοροστατούντος του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Ιερωνύμου, στη Μητρόπολη Αθηνών, παρουσία της Πολιτειακής, Πολιτικής και Στρατιωτικής Ηγεσίας.

Δείτε ολόκληρη την παρέλαση για την εθνική επέτειο της 25ης Μαρτίου όπως τη μετέδωσε η ΕΡΤ: