Στο πλαίσιο της συνεχούς επιδημιολογικής επιτήρησης και αξιολόγησης των στοιχείων, υπό την σκιά της επικράτησης της παραλλαγής Όμικρον και με την αγωνία μιας νέας σημαντικής επιδείνωσης της πανδημίας, συνεδριάζει σήμερα (27/12)  η επιτροπή των εμπειρογνωμόνων.

Επίσης το πρωί, σε σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, στο Μαξίμου, θα τεθούν επί τάπητος όλες οι τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας, καθώς και το αποτύπωμα των μέτρων που βρίσκονται σε ισχύ.

Η επιτροπή, που θα συνεδριάσει ακολούθως, θα εξετάσει τα επιδημιολογικά στοιχεία, θα αξιολογήσει τα μέτρα που ελήφθησαν για την μείωση της διασποράς του ιού και θα προτείνει επιπλέον εάν κρίνει ότι χρειάζεται. Οι νέες παρεμβάσεις πιθανότατα να τεθούν σε εφαρμογή από τις 3 Ιανουαρίου και για διάστημα δύο εβδομάδων. Ωστόσο παραμένει ανοιχτό το ενδεχόμενο τα νέα μέτρα να έχουν ισχύ ακόμα και πριν από τις 3 Ιανουαρίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, αυτό αναμένεται να συμβεί καθώς η αύξηση των κρουσμάτων κορωνοιού με την μετάλλαξη Όμικρον είναι ραγδαία. Ειδικά στην Αττική, όπως αποκαλύπτει ρεπορτάζ του ΣΚΑΙ, η νέα μετάλλαξη, που εντοπίστηκε στα λύματα της Αττικής, δεκαπλασιάστηκε σε διάστημα 4 ημερών. Οι ειδικοί υπολογίζουν ότι σχεδόν τα μισά νέα κρούσματα στην Αττική ανήκουν στην όμικρον.

Την ίδια ώρα από την πλευρά του ο Επίκουρος Καθηγητής Επιδημιολογίας ΕΚΠΑ, Γκίκας Μαγιορκίνης, τονίζει πως “από την αύξηση των κρουσμάτων στην Αττική υπολογίζουμε ότι έχει ένα μεγαλύτερο ποσοστό από 10% στην κοινότητα στην Αττική αυτή τη στιγμή. Δεν μπορώ να το αποκλείσω ότι έχει φτάσει και το 30% και το 40%.”

Το μεταλλαγμένο στέλεχος δείχνει πως εξαπλώνεται με πάρα πολύ γρήγορο ρυθμό ενώ μένει να δούμε και τα αποτελέσματα από τα λύματα της Θεσσαλονίκης, προκειμένου να υπάρχει μια σαφής εικόνα σχετικά με την πορεία εξάπλωσης της παράλλαξης στις δύο μεγάλες περιφέρειες της χώρας.

Μέσα στις επόμενες μέρες η όμικρον αναμένεται να κυριαρχήσει σε όλη τη χώρα.

Όπως επισημαίνει ο Νίκος Θωμαίδης, Καθηγητής Αναλυτικής Χημείας ΕΚΠΑ “Τη Δευτέρα 20/12 ανιχνεύσαμε για πρώτη φορά το στέλεχος “Όμικρον” στα λύματα της Αττικής. Εντός τεσσάρων ημερών η ποσότητα της “όμικρον” στα λύματα είχε σχεδόν δεκαπλασιαστεί. Αυτή τη στιγμή αναλύουμε τα λύματα του τριημέρου και το βράδυ της Δευτέρας θα μπορούμε να δούμε ακριβώς τον επιπολασμό μέσα από την αλληλούχιση που κάνουμε”.

Στο επίκεντρο η διασκέδαση

Στο επίκεντρο των νέων μέτρων, αναμένεται να βρεθεί η διασκέδαση. Θεωρείται πιθανότατο το ενδεχόμενο μείωσης του ωραρίου λειτουργίας (να κλείνουν στις 11 μμ ή στις 12 μμ) και η μείωση των επιτρεπόμενων πελατών ανά τετραγωνικό. Δεν αποκλείεται ν’ απαγορευτεί η παρουσία ορθίων εντός μαγαζιού.

Στο «μικροσκόπιο» των ειδικών είναι η παρουσία φιλάθλων στα γήπεδα. Δύο είναι τα σενάρια που εξετάζονται. Αφενός να επιτρέπεται η πληρότητα σε ποσοστό 30%, αφετέρου ν’ αποφασιστεί πλήρης απαγόρευση παρουσίας φιλάθλων. Σχεδόν βέβαιη θεωρείται η αύξηση του ποσοστού της τηλεργασίας.

Διεύρυνση κριτηρίων χορήγησης μονοκλωνικών αντισωμάτων

Διευκρινίσεις για την διεύρυνση των κριτηρίων χορήγησης των μονοκλωνικών αντισωμάτων που αποφάσισε η επιτροπή των ειδικών με στόχο να τα λάβουν όσο περισσότεροι ασθενείς γίνεται, έδωσε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα με ανάρτησή της στα κοινωνικά δίκτυα.

Όπως αναφέρει χορηγούνται τόσο σε νοσηλευόμενους όσο και μη νοσηλευόμενους ασθενείς με ήπια-μέτρια νόσο. «Για τους συναδέλφους μου γιατρούς που θέλουν να συνταγογραφήσουν μονοκλωνικά αντισώματα για ασθενείς με covid-19: Τα κριτήρια έχουν διευρυνθεί από την επιτροπή και χορηγούνται τόσο σε νοσηλευόμενους όσο και μη νοσηλευόμενους ασθενείς με ήπια-μέτρια νόσο. Απαραίτητη προϋπόθεση για την συνταγογράφηση είναι να υπάρχει αναρτημένο το μοριακό τεστ στο μητρώο covid» σημειώνει η κ. Γκάγκα.

Υπενθυμίζεται ότι η αίτηση για τη χορήγηση μονοκλωνικών αντισωμάτων σε ασθενείς με COVID-19 υποβάλλεται από κάθε γιατρό, ανεξαρτήτως ειδικότητας, ιδιώτη ή του ΕΣΥ, μέσα από το Σύστημα Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης.

Η αξιολόγηση των αιτήσεων γίνεται από επιτροπή μέσα σε διάστημα λίγων ωρών και σε περίπτωση έγκρισης οι ασθενείς ενημερώνονται από το νοσοκομείο υποδοχής και προσέρχονται σε προκαθορισμένο ραντεβού.