“Aνθρωπιά σε πολύ μικρές δόσεις”. Με τον τίτλο αυτό σχολιάζει η taz την απόφαση της Γερμανίας να υποδεχθεί 50 ασυνόδευτους ανήλικους μετανάστες.

Θυμίζουμε ότι είχε προηγηθεί χθες Τετάρτη, 8 Απριλίου, τηλεφωνική επικοινωνία του Αναπληρωτή Υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου, Γιώργου Κουμουτσάκου, με τον Υφυπουργό Εσωτερικών της Γερμανίας, Helmut Teichmann – ο οποίος είχε τη σχετική πρωτοβουλία, οπότε και κοινοποιήθηκε στην ελληνική πλευρά η σχετική βούληση της Γερμανίας. Η διαδικασία μετεγκατάστασης αναμένεται να πραγματοποιηθεί μέσα στο επόμενο δεκαήμερο.

 

Τι λέει ο γερμανικός Τύπος

Αναλυτικά η taz παρατηρεί: «Το γεγονός ότι στο αεροπλάνο θα επιβαίνουν μόνο 50 και όχι 70 ή 80 παιδιά σχετίζεται και με την πολύπλοκη διαδικασία επιλογής των ανηλίκων. Η Γερμανία ανακοίνωσε ότι επιθυμεί να έρθουν στη χώρα κυρίως άρρωστα παιδιά κάτω των 14 ετών και κατά προτίμηση κορίτσια. Τα περισσότερα ασυνόδευτα και ανήλικα προσφυγόπουλα είναι ωστόσο αγόρια και η διαδικασία ταυτοποίησης ιδιαίτερα δύσκολη. Τα κόμματα της αντιπολίτευσης Πράσινοι και Αριστερά επέκριναν έντονα την κυβέρνηση για τον μικρό αριθμό προσφυγόπουλων που θα μεταφερθούν στη Γερμανία».

Η Neues Deutschland σχολιάζει: «Η απόφαση του Βερολίνου για τα 50 προσφυγόπουλα έχει δύο λόγους. Πρώτον, η γερμανική κυβέρνηση επιμένει σε μια δίκαιη κατανομή των αιτούντων άσυλο από την Ελλάδα στην ΕΕ. Χώρες όπως η Ουγγαρία, η Τσεχία και η Πολωνία το έχουν ήδη αποκλείσει κατηγορηματικά. Δεύτερον, η καγκελάριος δεν θέλει να έρθουν στη Γερμανία περισσότερα προσφυγόπουλα γιατί φοβάται περαιτέρω ενίσχυση ακροδεξιών κομμάτων και κινημάτων. Είναι ακόμα νωπές οι μνήμες του 2015, όταν η Άγκελα Μέρκελ δεν έκλεισε τα σύνορα με αποτελέσματα να έρθουν στη χώρα εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες. Η κρίση του κορωνοϊού έχει περιορίσει τα ποσοστά δημοτικότητας της Εναλλακτικής για τη Γερμανία. Η καγκελάριος γνωρίζει την εξέλιξη αυτή και δεν θέλει να το διακινδυνεύσει. Ακόμα κι αν αυτό σημαίνει ότι πρόσφυγες και μετανάστες θα συνεχίσουν να ζουν υπό άθλιες συνθήκες στους καταυλισμούς».

«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ένα πρώτο βήμα είναι προτιμότερο από το τίποτα. Γερμανία και Λουξεμβούργο αναλαμβάνουν πρωτοβουλία, ενώ έξι άλλες χώρες πήραν πίσω την πρότασή τους να βοηθήσουν επικαλούμενες τον κορωνοϊό», σημειώνει η Süddeutsche Zeitung με τίτλο «Αξιοθρήνητη κατάσταση». Η εφημερίδα του Μονάχου παρατηρεί ότι «όσο περισσότερο καθυστερούμε τόσο αυξάνει ο κίνδυνος να πολλαπλασιαστούν τα κρούσματα του κορωνοϊού στα ελληνικά προσφυγικά κέντρα και έτσι να πρέπει να εκκενωθούν αναγκαστικά. Από τις δομές πρέπει να απομακρυνθούν και οι ηλικιωμένοι, αλλά και πρόσφυγες με υποκείμενα νοσήματα. Αν όχι για λόγους ανθρωπιάς, τότε τουλάχιστον για να προστατευθεί η Ελλάδα από μια προαναγγελθείσα καταστροφή».

Για το θέμα της μετεγκατάστασης ασυνόδευτων ανηλίκων από την Ελλάδα σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς και για τη διοργάνωση στην Αθήνα Διεθνούς Διάσκεψης με θέμα «Ασυνόδευτοι Ανήλικοι στη Μετανάστευση», πραγματοποιήθηκε τηλεφωνική επικοινωνία του Αναπληρωτή Υπουργού με την αρμόδια για τη Μετανάστευση και το Άσυλο, Επίτροπο Εσωτερικών Υποθέσεων, κα. Ylva Johansson. Συμφωνήθηκε ότι και για τα δύο αυτά θέματα, για τα οποία υπάρχει ισχυρή υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, θα πρέπει να υπάρξει ταχεία πρόοδος, με την αξιοποίηση της θετικής δυναμικής που έχει δημιουργηθεί τον τελευταίο καιρό σε ευρωπαϊκό επίπεδο.