Υπό την αιγίδα του έθεσε το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Πειραιώς την παγκόσμια συνάντηση όλων των κλάδων του design στο “MEDS Workshop” που θα πραγματοποιηθεί για πρώτη φορά στην Ελλάδα, στις Σπέτσες. Οι πρώτες εκπαιδευτικές δραστηριότητες αρχίζουν στις 22 Ιουλίου ενώ η επίσημη έναρξη θα γίνει στις 26 Ιουλίου με την παρουσία επισήμων, επιχειρηματιών, ακαδημαϊκών και διακεκριμένων επιστημόνων.
Στις Σπέτσες, το νησί των αρωμάτων και των λουλουδιών, θα γίνει το δέκατο εργαστήριο (workshop) διακοσίων νέων αρχιτεκτόνων και σχεδιαστών, από 40 χώρες. Σκοπός αυτής της συνάντησης είναι να αναδειχθούν οι σύγχρονες τάσεις του design αλλά και η σύνδεσή τους με μια σειρά παραδοσιακών ελληνικών επαγγελμάτων, που συνδύαζαν τη μαστοριά με την τέχνη και το σχεδιασμό.
Η συνάντηση γίνεται από το παγκόσμιο δίκτυο “MEDS” που σημαίνει “Meeting of Design Studies”. Αυτό το Μη Κερδοσκοπικού χαρακτήρα δίκτυο δημιουργήθηκε το 2010 με στόχο την οργάνωση διακρατικών σεμιναρίων διεθνούς βεληνεκούς για φοιτητές και νέους επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται στον χώρο των εφαρμοσμένων τεχνών design.
Το φετινό workshop έχει τίτλο «memNISO». Πρόκειται για την αρχαιοελληνική προστακτική παρακειμένου «μέμνησο», από το ρήμα «μανθάνω» (μαθαίνω), που αποδίδεται στη νέα ελληνική ως «Μην ξεχνάς». Σ’ αυτό το θεωρητικό πλαίσιο, μέσα από το «memNISO», οι νέοι αναπτύσσουν συνεργασία με εκπροσώπους των παραδοσιακών επαγγελμάτων που διατηρούνται ζωντανά στις Σπέτσες και μέσω αυτής της διεργασίας δημιουργούν κάτι σύγχρονο.
Από τις 70 συμμετοχές που κατατέθηκαν έχουν επιλεγεί τα 16 καλύτερα έργα, τα οποία θα εκτίθενται στις Σπέτσες από τις 26 Ιουλίου έως τις 12 Αυγούστου 2019. Θα παρουσιαστούν δημιουργίες που σχετίζονται με την τέχνη του καραβομαραγκού, της υφαντουργίας, της κατασκευής βοτσαλωτών δαπέδων, την αμαξοποιΐα σε ξύλο και σίδερο, την ξυλουργική και επιπλοποιΐα, τις τέχνες επεξεργασίας μετάλλου, την επιγραφοποιΐα και καλλιγραφία, καθώς και τη μελισσουργία.
Σύμφωνα με τους διοργανωτές του “MEDS Workshop”, για πρώτη φορά δημιουργήθηκε φέτος ο ρόλος του μέντορα, δηλαδή του έμπειρου επαγγελματία που σαν τους παλιούς μάστορες θα διδάξει τα μυστικά και τις ιδιαιτερότητες της τέχνης του στους μαθητευόμενους νέους επιστήμονες και φοιτητές.
Το ΒΕΠ παραχώρησε την αιγίδα του σ’ αυτήν την παγκόσμιας εμβέλειας και δυναμικής πρωτοβουλία, η οποία προβάλλει τις Σπέτσες, αλλά και επιβεβαιώνει την ανάγκη διατήρησης των παραδοσιακών -κατά βάση τεχνικών και βιοτεχνικών- επαγγελμάτων.
Υπενθυμίζεται, εξ άλλου, ότι το ΒΕΠ ανέλαβε πρωτοβουλία και ανέδειξε την ανάγκη αναβάθμισης της Τεχνικής Εκπαίδευσης με μία σειρά δράσεων, τις οποίες θα συνεχίσει -και μία τέτοια δράση είναι και η συμμετοχή του Επιμελητηρίου σε αυτή την παγκόσμια εκδήλωση-, εμμένοντας στο στόχο «Η Τεχνική Εκπαίδευση είναι επιλογή και όχι ανάγκη».
Ο πρόεδρος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Πειραιώς κ. Ανδριανός Μιχάλαρος επισημαίνει ότι «η παρουσία στην Ελλάδα διακοσίων προσωπικοτήτων του design από σαράντα χώρες και η μαθητεία τους δίπλα σε κορυφαίους επαγγελματίες έχει δημιουργήσει ένα αναμφισβήτητο αποτέλεσμα, που είναι τα 16 έργα τα οποία θα παρουσιαστούν στο “MEDS Workshop”. Αποτελεί ωστόσο και μια ακόμα πραγματικότητα, την ανάγκη σύνδεσης της τεχνικής εκπαίδευσης με την αγορά. Πρέπει να ξεπεράσουμε τα μικροαστικά στερεότυπα παλαιών δεκαετιών και να αντιμετωπίσουμε τα τεχνικά επαγγέλματα στην πραγματική βάση τους, ως πόλους αναπτυξιακής ανασυγκρότησης και δημιουργίας νέων, αναγκαίων, θέσεων εργασίας».
Σημειώνεται ότι τα προηγούμενα χρόνια workshopς πραγματοποιήθηκαν σε Τουρκία, Σλοβενία, Πορτογαλία, Ιρλανδία, Σερβία, Ρουμανία, Βέλγιο και το Λίβανο.